Fujitsu představilo unikátní panorama Prahy o velikosti 500 gigapixelů

  • Unikátní dílo fotografa Jeffreyho Martina vzniklo při opravě Staroměstské věže
  • Fotografie je „sešitá“ z osmi tisíc snímků pomocí pracovní stanice Fujitsu CELSIUS R970power
  • Obrovský formát 3 metry na 50 metrů v tištěné podobě panoramatu
  • Rozlišení 500 gigapixelů, šířka 910 000 pixelů

 

Praha 23. června 2018 – Na pražském Maker Faire se představila největší panoramatická fotografie Prahy, která kdy vznikla. Jedná se o 360° fotografii pořízenou při opravě Staroměstské radnice, přímo z vrcholu její věže. Panoramatická fotografie vznikala ve spolupráci umělce Jeffreyho Martina a společnosti Fujitsu a má rozlišení neuvěřitelných 500 gigapixelů.

„Jsem moc rád, že se podařilo tento projekt za naší podpory zrealizovat, protože nabízí zcela unikátní zážitek. Až skončí Maker Faire, budeme uvažovat o stálé expozici tohoto díla v rámci parku Stromovka tak, aby si ho mohlo prohlédnout co nejvíce Pražanů i dalších turistů, kteří do revitalizovaného parku zamíří,“ řekl radní pro oblast kultury Jan Wolf.

Focení byla zábava, práce začala až u počítače

Vyfocení tak monstrózního díla není vůbec jednoduché. Obyčejná 360° kamera na takový úkol nemá rozlišení, a je proto nutné použít klasický fotoaparát. Jeffrey Martin už má svoje know-how a mnoho nafocených panoramat. Se společností Fujitsu dlouhodobě spolupracuje, a když se naskytla možnost vyfotit takto i pražskou scenérii, neváhal a okamžitě souhlasil. Při opravě Staroměstské radnice bylo lešení postaveno až k samotné špičce věže. Na něm Jeffrey Martin zvednul fotoaparát ještě o dalších 5 metrů a spustil předem připravený program v automatizovaném úchytu fotoaparátu. Ten v přesných sekvencích posouval fotoaparát snímek po snímku, řádek po řádku. Fotoaparát Canon s obrovským teleobjektivem v rychlém sledu pořizoval obrovské množství dat a po třech dnech focení měl Jeffrey Martin na disku přes 8000 fotografií, přičemž každá fotografie měla 50 megapixelů.

„Tady skutečná práce teprve začala. Bylo zapotřebí projít všechny fotografie a začít je skládat do obří mozaiky. Práci mi komplikovaly hlavně jiné světelné podmínky v různých dnech focení. Některé fotografie se pak ve velké rychlosti špatně zaostřily a bylo zapotřebí je nahrazovat,“ řekl Jeffrey Martin o mravenčí práci. „Dřív jsem pracoval na starší stanici, a to bylo značně frustrující. Neměla dostatečný výkon a při přiblížení z celkového náhledu na detailní přechod dvou fotografií jsem si mohl jít udělat kávu. Nová stanice Fujitsu CELSIUS se 128 GB RAM a extrémně rychlými disky tento problém naštěstí vyřešila, což se nedá říct téměř o žádné další pracovní stanici na světě.“

Náhledy a celé dílo

Náhledy výsledného díla si mohli novináři prohlédnout na Fujitsu Day 2018. Byly k dispozici 4 o velikosti 2,5 metru na výšku a 2 metry na šířku a v podobě pro virtuální realitu. Plnohodnotnou fotografii Fujitsu představilo až na Pražském Maker Fiare.

„Na tomhle unikátním díle můžeme ukázat sílu našich pracovních stanic CELSIUS a těší mě, že je to tak přesvědčivé. Samotnou fotografii chceme v následujících týdnech vystavit on-line tak, aby k ní měla přístup široká veřejnost. Návštěvníci webu se dozvědí například detaily o zpracování obrovských objemů dat pražského panoramatu nebo se budou moci podívat na video z příprav celého projektu,“ uvedl obchodní ředitel Fujitsu Petr Sobotka.

Fotografie vystavená na MakerFaire je vytištěná na ploše 3 metry na výšku a 50 metrů na délku a bude uchycena na speciální konstrukci, která bude tvořit kruh s průměrem 16 metrů kolem diváka. Návštěvníci se budou moct podívat na obrovské detaily fotografie zblízka a hádat, které části města jsou vidět. Zároveň je na místě i několik VR headsetů Fujitsu, které se normálně používají v průmyslu a diváci se budou moct podívat i ve virtuální realitě z místa, kam se nikdy nedostanou, tedy přímo ze střechy Staroměstské radnice.

O Fujitsu EMEIA

Fujitsu umožňuje zákazníkům sebevědomě využívat digitální příležitosti a pomáhá jim vyvážit robustní informační technologie a digitální inovace. Tato přední společnost působící v oboru informačních a komunikačních technologií (ICT) může tohoto cíle dosáhnout díky komplexnímu portfoliu firemních technologických produktů, řešení a služeb, sahajících od pracovních stanic až po datová centra, řízené služby a cloudový software a řešení. Vizí Fujitsu je umožnit vznik inteligentní společnosti zaměřené na člověka, která vytváří hodnoty propojováním infrastruktury, rozšiřováním možností lidí a kreativní definicí nových forem inteligence. V Evropě, na Blízkém východě, v Indii a v Africe (EMEIA) má Fujitsu více než 29 000 zaměstnanců a tvoří součást celosvětové skupiny Fujitsu.

Další informace naleznete na adrese http://www.fujitsu.com/fts/about/

O společnosti Fujitsu

Fujitsu patří mezi největší japonské společnosti v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), která nabízí kompletní portfolio IT produktů, řešení a služeb. Přes 140 tisíc zaměstnanců Fujitsu obsluhuje zákazníky ve více než 100 zemích světa. Společně se svými zákazníky přispívá Fujitsu svými dlouholetými zkušenostmi a znalostmi k vytváření lepší budoucnosti světové společnosti. Konsolidované tržby společnosti Fujitsu Limited (TSE:6702) za poslední fiskální období dosáhly výše 39 miliard USD (k 31. březnu 2018).

Další informace naleznete na webu http://www.fujitsu.com.

O společnosti Fujitsu Technology Solutions

Fujitsu Technology Solutions patří mezi přední evropské poskytovatele IT infrastruktury. Působí na všech hlavních trzích v Evropě, Středním východě, Africe a Indii. Společnost nabízí komplexní portfolio produktů, podnikových řešení a služeb, od pracovních stanic, přes datacentra až cloudové struktury. Fujitsu Technology Solutions zaměstnává přes 13 000 pracovníků a je součástí globální skupiny Fujitsu.

Všechny ostatní názvy společností nebo produktů jsou ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků. Informace uvedené v této tiskové zprávě jsou správné v čase uveřejnění a mohou se změnit bez předchozího upozornění.