Češi propadli v testu kritického myšlení, zlepšit jej mohou na konferenci

Čechům chybí kritické myšlení. Vyplývá to z průzkumu institutu GrowJOB testujícího racionalitu a schopnost pracovat s informacemi a daty. Test, který je k dispozici online, vyplnili respondenti k dnešnímu dni s průměrnou úspěšností 36 %. Podle Centra digitální transformace je přesto u nás kritické myšlení mezi top 6 dovednostmi, které studentům po absolvování vysoké školy chybí. Dlouhodobě se mu věnuje konference #krimyš, která se již popáté uskuteční v pražském Kině Lucerna 26. července.

Přežít a rozmnožit se

Kritické myšlení je schopnost posuzovat kvalitu informací. Ne všechny informace jsou totiž stejně spolehlivé a vypovídající. Umění je pak informace správně rozpoznat, abychom se mohli lépe rozhodovat,“ vysvětluje Lukáš Hána, konzultant společnosti GrowJOB Institute. Ke kritickému myšlení, jež se dá měřit pomocí racionálního kvocientu (RQ), který testy IQ už nezohledňují, dále doplňuje: „Chyby v našem úsudku jsou způsobeny tím, že jsme od přírody nastaveni tak, abychom šetřili síly a spoléhali na zjednodušení a zkratky. Ty nám dříve dobře sloužily, dnes však žijeme v odlišných podmínkách. Mozek se primárně nevyvinul k tomu, aby dělal správná investiční rozhodnutí, ale k tomu, aby nám umožnil přežít a rozmnožit se. To stačilo.“ Průzkum, v němž přes 1300 respondentů zodpovědělo otázky chybně v průměru téměř ve dvou třetinách, poukazuje na nedostatečné používání kritického myšlení. Problémem se dlouhodobě zabývá projekt #krimyš, jehož smyslem je učit lidi používat kritické myšlení a metody racionality v praxi.

#KRIMYŠ

Již pátá konference o kritickém myšlení, neboli #krimyš, proběhne 26. 7. v Kině Lucerna. Kromě Lukáše Hány vystoupí také zakladatel společnosti GrowJOB Institute a autor knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig. Slova se ujme rovněž válečná reportérka a šéfredaktorka časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová, český youtuber Martin Rota nebo spoluautor knihy o Fake News Vojtěch Bruk.  Klíčovým otázkám se bude věnovat celkem sedm řečníků během svých půlhodinových projevů.

Konference #krimyš

Místo konání akce: Kino Lucerna, Vodičkova 704/36, Praha 110 00

Termín a trvání: 26. 7. 2018, 17:00 – 22:00

Cena vstupenky: 1.290,- Kč

Web události zde

Facebooková událost zde