Piráti: Rezignace ministra Krčála je správným krokem. Kompetence a důvěryhodnost jsou pro řízení resortů klíčové

Praha, 17. července 2018 – „Kompetence a důvěryhodnost jsou pro obsazení ministerského křesla klíčové. Dnešní odstoupení ministra Krčála dokazuje personální vyprázdněnost současné vlády i neschopnost předsedy vlády, ale i vedení sociální demokracie, dosadit do čela důležitých resortů kompetentní osoby,” reaguje na dnešní odstoupení ministra práce a sociálních věcí předseda Pirátů Ivan Bartoš. Piráti také upozorňují na celou řadu agend, které by měl resort řešit spíše než personální krize ve vedení.

Plagiátorství je velký politický problém politiků, kteří své tituly získávali spíše pro formu a je na místě, že ministr Krčál svou funkci složil. Sociálnědemokratický ministr vnitra Chovanec z předchozí vlády tolik sebereflexe neprojevil. Už od voleb tu probíhá řada jednání o obsazení ministerstev, za osm měsíců ale nebyly strany schopné dodat kvalitní a kompetentní osobnosti. I sociální demokraté měli dostatek času. Ukazuje to špatnou personální práci ze strany Andreje Babiše i předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka. Oba dva tahají kandidáty náhodně z klobouku. Celková bilance není dobrá – dva posty pro Hamáčka, chvíli před žádostí o důvěru vlády rezignace Taťány Malé a týden po získání důvěry další personální změna,” komentuje BartošMinisterstvo práce a sociálních věcí je pro občany v ČR stěžejní a řeší se tu zcela zásadní témata, jako je dostupné bydlení, příspěvky pro rodiny a matky s dětmi, či kvalita sociálních služeb. Je nezbytné, aby takto široký resort řídil někdo, kdo jej dokáže kompetenčně pokrýt,” upozorňuje Bartoš.

Máme obavy o eNeschopenku, transformaci ústavů v Pardubickém kraji i jinde a o podporu sociálně aktivizačních služeb. Jana Maláčová, která má Krčála nahradit, za sebou nemá žádné výrazné úspěchy. Je tak otázkou, jak se osvědčí v řízení tak velkého a složitého úřadu. MPSV přitom bude muset mít velmi silnou pozici, aby chystaný zákon o sociálním bydlení provázalo s poskytováním sociálně aktivizačních služeb a komunitní prací,” komentuje místopředsedkyně Pirátů a Výboru pro sociální politiku Olga Richterová.