Úspěšné období Prazdroje s japonským Asahi: Rekordní příspěvek do české státní pokladny

Praha, 3. srpna 2018 – Plzeňský Prazdroj má za sebou velmi úspěšné období pod novým majitelem, japonskou pivovarnickou společností Asahi. Od 1. dubna do 31. prosince 2017 výrazně rostly prodeje prémiových piv na domácím trhu i v zahraničí a dařilo se také nově uvedeným nápojům na trh.

Informaci o výsledcích zkráceného účetního období, které není srovnatelné s předchozími roky a které bylo zkráceno kvůli sladění finančního hodnocení s mateřskou společností na devět měsíců, vydává Plzeňský Prazdroj v návaznosti na v minulých dnech schválenou výroční zprávu. Minulé účetní období bylo pro pivovarnický průmysl a Plzeňský Prazdroj ve znamení významných změn. Plzeňský Prazdroj proto ještě zintenzivnil svou péči o českou pivní kulturu –  hospodám a restauracím nabízí jak pomoc v podobě vybavení, tak i poradenství v klíčových oblastech práva, účetnictví, ekonomiky nebo marketingu. Tato péče se vrací Prazdroji v podobě větší výtoče piv než u konkurentů. Vynaložené úsilí ve všech oblastech se promítlo i do finančních výsledků. „Díky soustavné péči o prémiový segment, důrazu na kvalitu a vývoji nových produktů a variant, které rozšiřují naši nabídku a získávají nám další zákazníky, se můžeme za loňským rokem ohlédnout jako za úspěšným. Plzeňský Prazdroj v období od 1. dubna do 31. prosince 2017 zaznamenal tržby za zboží, vlastní výrobky a služby přes 12 miliard korun, výsledek hospodaření po zdanění byl 2,6 miliard milionů korun, kapitálové investice dosáhly 882 milionů korun. Plzeňský Prazdroj za minulé účetní období, přispěl čtyřmiliardovým příspěvkem do státního rozpočtu. To je jedno z nejvyšších čísel v Česku i v porovnání s firmami, které daně platily na základě celoročních finančních výsledků.“ uvádí Grant Liversage, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.

Plzeňskému Prazdroji se jasně vyplácí péče o prémiový segment piv, který se podílel největší částí na celkovém výstavu. Rostly prodeje špičkového ležáku Pilsner Urquell, a to jak v restauracích, tak i v obchodech, dařilo se také dalším prémiovým ležákům – Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast. Z výčepních piv se se zvýšeným zájmem spotřebitelů setkal zejména Radegast Ryze Hořká 10. Prodeje společnosti se zvýšily i díky ciderům, stále populárnější je u spotřebitelů zejména Frisco, velmi úspěšný je také nealkoholický Birell. Plzeňský Prazdroj na trh ve sledovaném období uvedl zcela nové varianty Birell Botanicals s příchutěmi Bezový květ s tymiánem a citronem, Zelený čaj s jasmínem a bergamotem. Zákazníkům vyšel vstříc také v nabídce nových obalů. Díky nové lince na plnění nápojů do plechovek za 300 milionů korun, slavnostně otevřené loni v červnu, dokáže Plzeňský Prazdroj od loňského roku nabízet nápoje v celkem osmi objemových variantách.

I v roce 2018 pokračuje Prazdroj ve svém rozvoji. Nejvýznamnější investicí je rozšíření varné kapacity ležáku Pisner Urquell o plnou třetinu na 3,5 milionu hektolitrů ročně.