Prorazíme v byznysu s umělou inteligencí? Nejslibnější AI startupy ze střední Evropy se představí na světové konferenci HLAI 2018 v Praze

 

  • Společnosti AI Startup Incubator, Microsoft a GoodAI uspořádají ve čtvrtek 24. srpna na půdě ČVUT v Praze přehlídku nejzajímavějších středodoevropských startupů v oblasti umělé inteligence.
  • Program je přístupný pro návštěvníky akce Human-Level AI Conference, která od 22. do 25 srpna nabídne vystoupení světových odborníků na téma obecné umělé inteligence.

 

Praha 9. srpna 2018 – Nejnovější trendy v obchodu a investování do vývoje technologií umělé inteligence budou jedním z hlavních témat Human-Level AI Conference, největší světové konference na téma tzv. obecné umělé inteligence, která se uskuteční 22. až 25. srpna 2018 v Praze. „V posledních několika letech se stále jasněji ukazuje, že umělá inteligence bude znamenat novou vlnu digitální revoluce. Aby byly firmy konkurenceschopné, musí začít hledat správná AI řešení už teď,“ komentuje Juraj Rosa, ředitel společnosti GoodAI Applied a jeden z pořadatelů konference. Do programu setkání byl proto nově zařazen také blok s přehlídkou nejzajímavějších AI startupů z našeho regionu.

AI Startup Showcase: to nejzajímavější ze střední Evropy

Ve čtvrtek 24. srpna od 15 hodin se uskuteční na půdě ČVUT v Praze exkluzivní přehlídka AI Startup Showcase, kterou pořádají společnosti AI Startup Incubator, Microsoft a GoodAI.  V atraktivních prezentacích se představí šest nejzajímavějších startupových projektů z České republiky, Maďarska a Polska, které mají ambice prorazit na světovém trhu díky inovacím ve vývoji přelomové umělé inteligence.

Těšit se můžeme například na projekty, které zapojují AI do oblastí vzdělávání, civilní letecké dopravy, HR a dalších. „Proti zemím, jako je Kanada, Spojené státy, Izrael nebo Číně, kde vývoj umělé inteligence neobyčejně akceleruje, je náš region dosud opožděný. Přehlídka startupů na konferenci HLAI ukáže, že i ve střední Evropě jsou mladé firmy, které dokážou potenciál umělé inteligence vytěžit,“ komentuje Petr Šrámek, ředitel společnosti AI Startup Incubator.

Jak a proč financovat vývoj obecné umělé inteligence?

V dalším programu konference určeném pro širší veřejnost s názvem Investing in AGI & Innovation Policy, který se koná v pátek 25. srpna od 9 hodin v Národní technické knihovně, budou odborníci diskutovat o tom, jak nejlépe financovat výzkum a vývoj obecné umělé inteligence (AGI) tak, aby vzniklo prostředí spolupráce mezi vědci, soukromým a veřejným sektorem.

„Obecná umělá inteligence – tedy nikoli pouze ta úzce zaměřená – je pro lidstvo naprosto bezprecedentní výzvou. Má potenciál zoptimalizovat současné technologie a výzkum, augmentovat lidskou inteligenci a vyřešit naše existenční problémy. Je-li to tak, by měla být investivce do vývoje naší prioritou a vlastně i morální povinností,“ říká Marek Rosa, hlavní iniciátor konference a ředitel společnosti GoodAI.

Vrcholem konference bude celodenní sobotní program v Divadle Hybernia pro širší veřejnost, kde vystoupí známé světové osobnosti, například Ben Goertzel ze společnosti Hanson Robotics, která vyvinula humanoidního robota známého pod jménem Sofie, Irina Higgins ze společnosti Google DeepMind, Ryota Kanai, generální ředitel společnosti Araya, jež se zabývá vytvářením umělého vědomí, profesor Kenneth O. Stanley z University of Central Florida, jenž vyvíjí umělou inteligenci pro Uber. K diskuzi o otázce bezpečnosti přispěje programová ředitelka elitní americké Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) Hava Siegelmann nebo ředitel a zakladatel nového centra pro AI a robotiku Spojených národů (UNCRI) Irakli Beridze.

Konference Human-Level AI spojuje dosavadní tři samostatné konference: AGI (Conference Series on Artificial General Intelligence), BICA (Biologically Inspired Cognitive Architectures) a NeSy (Workshop Series on Neural-Symbolic Learning and Reasoning) a je tak letos největší akcí svého druhu na světě.

Podrobnosti o programu, řečnících a registrační formuláře na konferenci naleznete na webu www.hlai-conf.org.