První Čech překonal Severní kanál, nejtěžší plaveckou výzvu na světě

Téměř 42 kilometrů nepřetržitého plavání, v rozbouřeném moři o teplotě 12-13°C. Bez neoprenu, zato za doprovodu lachtanů a žahavých medúz. Amatérský plavec Jaroslav Chytil překonal jako první český muž kanál mezi Skotskem a Severním Irskem a zařadil se mezi světovou plaveckou elitu.

Severní kanál je dálkovými plavci považovaný za vůbec nejobtížnější přeplavbu. „Trasa měří vzdušnou čarou 34,5 km, a je tedy pouze o půl kilometru delší než La Manche, ale kvůli mořským proudům je potřeba uplavat vždy podstatně více,“ přibližuje plavec výzvu, k jejímuž pokoření potřeboval na počátku srpna 16 hodin a 4 minuty. Náročnost výkonu umocňuje také velmi chladná voda, která se pohybuje okolo 13°C. „Letošní horké léto navíc způsobilo přemnožení žahavých medúz, talířovek, jejichž chapadla mohou dosahovat až 5 metrů daleko, a jsou opravdu velmi nepříjemná,“ doplňuje Jaroslav Chytil.  

Potrápilo jej i počasí. „Zpočátku bylo moře relativně klidné, a tak jsme čas přeplavby odhadovali na 14 hodin. Pak se ale počasí pokazilo a kromě větru byly i velké vlny,“ popisuje Jaroslav Chytil. Jeho rychlost se zpomalila a do blízkosti skotského pobřeží se proto dostal až pozdě, v době odlivu. „Protiproud byl v závěru tak silný, že jsem postupoval jen velmi pomalu. Když jsem přestal zabírat, abych se například napil, proud mě hned unášel zpět,“ vzpomíná.

Severní kanál je jedním z tzv. Ocean´s Seven. Sedm obtížných dálkových plateb po celém světě zahrnuje dále i kanál La Manche, kalifornskou Catalinu, Gibraltarskou úžinu, Cugarský průliv mezi japonskými ostrovy a kanál Kaiwi na Havaji. Severní kanál je nejtěžším z nich a dosud jej včetně Jaroslava Chytila pokořilo 40 mužů a 18 žen. Mezi nimi i zlínská sportovkyně Abhejali Bernardová. Vůbec první pokus překonat tento kanál učinila Mercedes Gleitz v roce 1928, prvním úspěšným plavcem se ale stal až v roce 1947 Angličan Tom Blower.

Jaroslav Chytil (1976) se plavání věnuje ve svém volném čase. Trénovat začal v roce 2011. Severní kanál byl jeho vůbec první zkušenost s Ocean´s Seven. Během příprav na přeplavbu uspořádal Jaroslav Chytil veřejnou sbírku nazvanou Severním kanálem pro dětský úsměv. Láká k podpoře Dětské dopravní nadace, která pomáhá dětem, jež přišly o rodiče při dopravních nehodách.

https://www.startovac.cz/projekty/severnim-kanalem-pro-detsky-usmev/

http://www.severnimkanalemprodetskyusmev.cz/
https://www.facebook.com/Severním-kanálem-pro-dětský-úsměv-220360375380725/
https://www.instagram.com/severnimkanalemprodetskyusmev/
https://www.facebook.com/jaroslav.chytil.142