MONETA Money Bank jako první banka v ČR spouští s Mastercard placení hodinkami Garmin Pay a Fitbit Pay

Praha 4. září 2018 MONETA Money Bank jako první banka na tuzemském trhu vychází vstříc poptávce Čechů po snadném a pohodlném placení chytrými hodinkami. Již od 4. září mohou její klienti díky spolupráci se společností Mastercard využívat bezkontaktní platební aplikace Garmin Pay a Fitbit Pay. Česká republika se tak řadí k zemím, v nichž je dostupné rychle se rozvíjející placení nositelnými zařízeními, k nimž se dále řadí mobily, klíčenky, náramky nebo prsteny.

Tímto krokem rozšiřujeme naše portfolio mobilních plateb, a to v souladu s naší pozicí digitálního lídra na českém bankovním trhu. Očekáváme, že o službu v podobě bezpečného a pohodlného bezkontaktního placení v obchodech projeví zájem především lidé s aktivním životním stylem a technologičtí nadšenci,” uvedl Jan Hruška, senior manažer pro platební karty MONETA Money Bank.

Placení prostřednictvím hodinek je stejně jako v případě mobilního telefonu velmi pohodlné a rychlé. Údaje o platební kartě je nutné nejprve do hodinek zadat prostřednictvím mobilní aplikace Garmin respektive Fitbit.  Následně je digitalizovaná karta uložena na chráněný čip v hodinkách. Zabezpečení dat je stejně důkladné jako v případě placení mobilem a je rovněž zajištěno osvědčenou technologií tzv. tokenizace.

V Mastercard je bezpečnost vždy na prvním místě. Díky technologii tokenizace je zajištěno, že šestnáctimístné číslo platební karty se v chytrých hodinkách nikde nepoužívá ani neukládá a namísto něj se používá náhradní číselný kód označovaný jako ´token´. Zabezpečení, uplatňované pro digitální platby, je naprosto srovnatelné s bezpečností léty ověřenou u čipových platebních karet,“ poukázal Miroslav Lukeš, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

O bezkontaktní placení pomocí chytrých hodinek, náramků, klíčenek a dalších nositelných zařízení má v Česku zájem pětina populace a v sousedním Slovensku dokonce 31 procent obyvatel. Evropský průměr je 24 procent. Podle předpokladů společnosti Mastercard bude až 62 procent nositelných zařízení do roku 2020 obsahovat platební funkce.

Společnost Garmin se chystá uvedení nové služby na český trh podpořit zvýhodněnou nabídkou hodinek Vívoactive3 po předložení platební karty Mastercard od MONETA Money Bank. Slevovým kódem pro její získání bude prvních šest čísel platební karty. Nabídka bude omezena skladovou kapacitou. Garmin Pay je dostupný klientům bank a finančních institucí na produktových řadách Forerunner 645, Fenix 5 Plus, Vívoactive3 a D2 ve 23 zemích.

Platební systém Fitbit Pay je k dispozici uživatelům chytrých hodinek Fitbit Ionic a Fitbit Versa u více než sta bankovních institucí v 19 zemích světa. V brzké době budou moci tuzemští zákazníci platit také chytrým náramkem Fitbit Charge 3 Special Edition. Ten zamíří na tuzemský trh v průběhu října 2018.

O tokenizaci

Systém Mastercard Tokenization se významnou měrou podílí na tom, proč jsou platby prostřednictvím nositelných zařízení bezpečnější než kdy dříve. Díky tomuto systému je zajištěno, že šestnáctimístné číslo platební karty se v chytrých hodinkách nikde nepoužívá ani neukládá. Namísto něj se používá náhradní číselný kód označovaný jako „token“, který se vystavuje samostatně pro každé zařízení, které je schopno zprostředkovávat platby. Výsledné zabezpečení, uplatňované pro digitální platby, je podobné elektronickému čipu platebních karet.

Tokenizace navíc přidává další úroveň zabezpečení, neboť vlastní číslo platební karty zůstává skryto, a to i během platební transakce v místě prodeje. Jelikož většina lidí dává přednost digitální peněžence od své vlastní banky, umožňuje tento postup jednodušší přístup k důvěryhodnému způsobu realizace elektronických plateb.

O společnosti Mastercard
Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je jednička v oblasti inteligentních, pohodlných a bezpečných plateb. Provozujeme nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti Mastercard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte nás na Twitteru @MasterCardNews, připojte se k diskusi na CashlessPioneers Blog a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.