IoT Future Hub vyhrál chytrý glukometr pro diabetiky XGLU

18. září 2018, Praha – Nejlepším evropským projektem využívajícím internet věcí je český glukometr pro diabetiky XGLU. V soutěžní části akcelerátoru IoT Future Hub o tom rozhodla porota složená ze zástupců Vodafonu a kapitálového fondu J&T Ventures. Kromě finanční výhry v hodnotě 100 tisíc korun a pozornosti investorů získá XGLU především možnost dalšího rozvoje a spolupráce s Vodafonem.

2018-09-18 18_30_40-XGLU - credit card format blood glucose meter.png

Do IoT Future Hubu se přihlásila bezmála stovka startupů z celé Evropy. Nakonec jsme z nich vybrali šest nejzajímavějších, které jsme pozvali do Prahy, aby mohly projít naším mentoringem a nakonec se ucházely o výhru a pozornost Vodafonu a investorů,” říká Martin Kešner z organizačního týmu Vodafone Nápad roku, který se na organizaci IoT Future Hubu podílí.

Technologie internetu věcí považujeme za strategickou oblast s ohromným potenciálem. Do výrobního procesu nebo do podnikání vůbec ji dnes zavádí dvakrát takové množství firem, než tomu bylo před pěti lety. Proto jsme se letos vedle podpory startupové soutěže Vodafone Nápad roku rozhodli uspořádat ještě akcelerátor IoT Future Hub, který je určený výhradně pro projekty zaměřené na využití internetu věcí,“ říká Milan Zíka, viceprezident pro technologie Vodafonu. A doplňuje: „Všechny tři oceněné projekty mají veliký byznys potenciál a já věřím, že je spolupráce s Vodafonem posune minimálně o několik kroků dopředu.

Nejvyšší ocenění si odnesl český startup XGLU. Glukometr velikosti kreditní karty, který naměřená data posílá do cloudu. Kontrolovat hladinu cukru v krvi na svém smartphonu mohou nejen sami diabetici, ale na dálku také jejich příbuzní, rodiče nebo pečovatelé. Jde o promyšlený nápad, který pomáhá chránit lidské zdraví. “Technologie Vodafonu umožňuje naplno využít potenciál našeho produktu a skutečně vzdáleně informovat o hladině cukru nemocného. Úspěch v soutěži nám pomůže rychleji dostat tuto technologii mezi lidi, což nás velice těší,” říká k vítězství v soutěži Jiří Štráberger, CEO XGLU.

Druhé místo porota udělila španělskému startupu Thinger.io, což je open source platforma, kterou může každý, ať už nadšenec nebo firma, využít pro napojení svých zařízení k internetu věcí. Vzhledem k tomu, že Thinger dokáže propojit všechno bez ohledu na typ nebo systém, ho už teď využívá okolo 40 tisíc zařízení.

Třetí příčka patřila portugalskému projektu Farmcloud, který poskytuje IoT řešení do farem a zemědělských zařízení zabývajících se pěstováním rostlin a chovem zvířat. Díky různým čidlům mohou majitelé a správci farem přes cloud monitorovat a ovládat své hospodářství, aby v něm fungovalo vše správně.

O soutěži Vodafone Nápad roku

Soutěž Vodafone Nápad roku hledá mladé a nadějné podnikatele v České republice a na Slovensku. Byla založena roku 2007, což z ní dělá nejstarší soutěž svého typu u nás. Za prvních deset let se jí zúčastnilo téměř 1500 týmů, z nichž mnoho se teď těší úspěchům na domácím i zahraničním trhu. Letošní vítězové byli vyhlášeni v červnu a hlavní cenou bylo 300 000 Kč a dále pak například 3x cesta do Číny či výjezd na konferenci TechCrunch v Berlíně. Zúčastnit se mohou všechny firmy mladší než dva roky. Titulárním partnerem je již od začátku působení Vodafone, hlavními partnery jsou pak J&T Banka, Visa a Huawei. Partneři jsou Profinit, Kooperativa, Peterka Partners a Stable.cz.