Klíčový zákon eGovernmentu „právo na digitální službu” má podporu Pirátů a dalších parlamentních stran

Praha, 19. září 2018 – Z iniciativy předsedy Pirátů a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ivana Bartoše dnes ve večerních hodinách všechny parlamentní strany vyjma omluvené KDU-ČSL a TOP09, vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla a další relevantní aktéři projednali návrh páteřního zákona elektronizace veřejné správy „právo na digitální službu”. Ten má občanům garantovat možnost komunikovat se státem digitálně. Piráti se v přípravě a prosazování tohoto zákona angažují již od června. Na návrhu se podílel renomovaný právník František Korbel a vznikl ve spolupráci s ICT UNIÍ. Zúčastněné strany vyjádřily podporu záměru a dohodly se, že zákon bude předložen jako poslanecký návrh po vypořádání dotazů a připomínek v říjnu.

„Digitalizace je stěžejní téma Pirátů, uděláme tak maximum pro to, abychom tento zákon dotáhli do zdárného konce a zjednodušili našim občanům komunikaci s úřady. Ti by měli mít nově možnost komunikovat se státem digitálně, pokud si tuto cestu zvolí. Stát bude občanům zpřístupňovat digitální služby postupně podle závazného seznamu, za který bude zodpovídat vláda, s výhledem kompletní digitalizace do 5 let. Době papírové odzvonilo a veřejná správa na to musí reagovat,” uvedl Bartoš.

Návrh zákona pochází z pera zkušeného právníka Františka Korbela, který stál například za komplexní novelou občanského zákoníku. Koordinaci a přípravy zajišťuje ICT UNIE, v jejímž čele stojí Zdeněk Zajíček, který byl u projektů jako CzechPoint či centrální registry a který konsensuální návrh ve finální verzi na schůzce politikům znovu představil.

„Zákon zcela mění dosavadní komunikaci občanů se státem. Doposud se stává, že úřady odmítají komunikovat elektronicky. Nově každý úkon půjde vyřídit z počítače z domova či z chytrého telefonu. Zákon definuje, že se digitální způsob komunikace musí lidem umožnit a oni si mohou tuto cestu zvolit. Možnost digitálně komunikovat s úřady značně sníží finanční náklady státu i jednotlivce a lidé ušetří čas, který dnes prosedí na úřadech,” shrnul Ondřej Profant, předseda podvýboru pro eGovernment.

Do současného návrhu Piráti prosadili dva důležité paragrafy. Paragraf 12, který navíc řeší otevřená data a 13, který adresuje technologickou neutralitu. To pro občana znamená, že si nebude muset pro využívání služeb pořizovat další software, jako tomu bylo například dříve u datových schránek. Tedy aby nikdo nebyl nucen pořizovat speciální software pro komunikaci se státem.

Podle vládního zmocněnce Dzurilly je připravovaná legislativa v souladu s koncepcí Digitálního Česka, kterou schvaluje vláda.