Technologie Kaspersky Lab detekovaly zero-day exploit v OS Microsoft Windows

10. října 2018 – Technologie Automatic Exploit Prevention společnosti Kaspersky Lab, která je součástí téměř každého jejího produktu, detekovala sérii cílených kybernetických útoků. Ty se prostřednictvím nového druhu malwaru snažily zneužít dosud neznámé zero-day zranitelnosti v operačním systému Microsoft Windows. Útočníci chtěli tímto způsobem získat trvalý přístup k systémům uživatelů na Blízkém východě. Firma Microsoft tuto zranitelnost včera zazáplatovala.

Útok prostřednictvím zero-day zranitelnosti představuje jednu z nejnebezpečnějších kybernetických hrozeb. Jeho podstatou je totiž zneužití zranitelnosti, která dosud nebyla objevena, a tudíž ani opravena. Pokud si jí jako první všimnou kyberzločinci, vytvoří exploit, který jim obrazně řečeno otevře celý napadený systém. Tento scénář se často opakuje u hackerských skupin využívajících pokročilé trvalé hrozby (APT) a byl použit i v tomto případě.

Objevený exploit v Microsoft Windows se do systému oběti dostal prostřednictvím backdooru v PowerShellu. Ten po své iniciaci získal potřebná oprávnění k nainstalování v systému oběti. Kód malwaru byl velmi kvalitní a napsán tak, aby umožnil zneužití co možná největšího množství zařízení s Windows.

V průběhu letošního léta zaútočili kyberzločinci prostřednictvím této hrozby na necelý tucet různých organizací na Blízkém východě. Odborníci mají podezření, že původci těchto útoků mohou mít souvislost se skupinou FruityArmor. Napovídá tomu PowerShell backdoor, který byl v minulosti prokazatelně použit právě touto skupinou. Okamžitě po zjištění této hrozby o ní Kaspersky Lab informovala Microsoft.

Produkty Kaspersky Lab proaktivně detekují tento exploit díky následujícím technologiím:

  • Prostřednictvím behaviorálního detekčního engine a komponentám Automatic Exploit Prevention, které jsou součástí bezpečnostních produktů Kaspersky Lab
  • Díky pokročilému sandboxování a antimalwarovému enginu, které jsou součástí řešení Kaspersky Anti Targeted Attack Platform

„V případě zero-day zranitelností je velmi důležité aktivně monitorovat současný vývoj kybernetických hrozeb. Naše nepřetržitá analýza kyberbezpečnostního prostředí nám umožňuje nejen odhalovat nové útoky a předpokládat možné oběti různých kyberzločinných skupin, ale také poznáváme, jaké technologie tito zločinci používají. Plodem této práce jsou detekční technologie, které nám umožňují předcházet útokům, tak jako se stalo v tomto případě,“ říká Anton Ivanov, bezpečnostní odborník z Kaspersky Lab.

Aby uživatelé předcházeli zero-day exploitům, doporučují odborníci z Kaspersky Lab následující opatření:

  • Vyvarujte se softwarům, které jsou známé pro častý výskyt zranitelností, nebo které byly použity v nedávných útocích.
  • Ujistěte se, že software který používáte je pravidelně aktualizován. Bezpečnostní řešení s možností „vyhodnocení zranitelností“ a Patch managementem vám mohou pomoci tyto procesy zautomatizovat.
  • Používejte účinné bezpečnostní řešení pro firmy Kaspersky Endpoint Security for Business, které je vybaveno behaviorálními detekčními technologiemi, které vaši firmu ochrání před známými i neznámými hrozbami.

 

Více informací se dozvíte na blogu Securelist.com.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.