Po Polsku nakupuje zlato také Maďarsko, přichází renesance mincí

Maďarská národní banka oznámila, že desetinásobně zvýšila své zlaté rezervy na 31,5 tun kovu. Jde o první větší nákup zlata od roku 1986. Guvernér banky Gyorgy Matolcsy označil tento krok za “strategické rozhodnutí ekonomického a národního významu”, informovala agentura Bloomberg.

Analytici v tom vidí hlavně snahu Maďarska o nezávislost na euru a Bruselu. Zlato je díky velmi příznivé ceně u centrálních bank poslední dobou velmi populární. Polsko nedávno nakoupilo devět tun, zlaté rezervy masivně navyšuje také Rusko, Turecko, Čína nebo Kazachstán.

„Zlato začaly nedávno nakupovat centrální banky v Asii a nově i v Evropě. Ať už kvůli ochraně proti konkrétnímu riziku, nebo menší závislost na Euru. Zásoby kovů přináší na úrovni jednotlivců i celých států hlavně svobodu rozhodování o budoucnosti a nezranitelnost v nepříznivých ekonomických i politických scénářích,“ říká analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

ČNB se zlata naopak zbavuje

Jen za první pololetí 2018 nakoupily centrální banky 193,3 tun zlata. Využily tak letošní cenové korekce. Česká národní banka naopak zlato postupně vyprodává.

„Ještě v druhé polovině devadesátých let vlastnila 70 tun kovu, v roce 2005 už to bylo jen 14 tun a od té doby mizí z trezoru každý rok stovky kilogramů. Nyní vlastní ČNB méně než 10 tun zlata. Patříme tak k zemím s nejmenšími zlatými rezervami na světě,“ uvedl Marek Brávník.

Zlaté a stříbrné mince se vrací na scénu

Vrací se také obliba zlatých a stříbrných mincí. Jedna z největších mincoven světa, australská Perth Mint, hlásí nejvyšší tržby za téměř dva roky. A to zejména díky probuzení amerického trhu a výhodným cenám zlata, stříbra a platiny, informovala agentura Bloomberg.

„Způsobila to také situace na americkém trhu, kde se dlouhou dobu nic nedělo, ovšem teď vykazuje známky probouzení,“ vysvětlila společnost. Mincovna Perth funguje už více než sto let, zpracovává zlato z Austrálie, což je druhý největší producent na světě.