TEDx a ABB utužují partnerství

Stejně jako loni je i letos jedním z hlavních partnerů akce TEDxPrague společnost ABB. Letošní konference nese téma Kotrmelce, které známe všichni. Přepadají nás v podobě nečekané a často radikální změny. Zasáhnou do našich soukromých i profesních životů, ovlivní naše sny, hodnoty a plány. Zatočí s ekonomikou, politikou, uměním nebo celou společností.

Organizátor inspirativních konferencí TEDxPrague a společnost ABB, průkopník a lídr ve vývoji inovativních technologií, pokračují v dlouhodobém partnerství. I v roce 2018 si pro zájemce připravili několik akcí spadajících pod značku TEDxPrague – TEDxPrague 2018, TEDxPragueWomen a TEDxYouth@Prague.

TEDxPrague fungující již od roku 2009 a spadající pod světovou organizaci TEDx si na listopad tohoto roku přichystal několik zajímavých konferencí, na nichž budou inspirativní hosté jak z tuzemska, tak zahraničí.

V sobotu 10. listopadu proběhne konference TEDxPrague2018 s tématem Kotrmelců.

„Kotrmelce známe všichni – přepadají nás v podobě nečekané a často radikální změny. Zasáhnou do našich soukromých i profesních životů, ovlivní naše sny, hodnoty a plány. Zatočí s ekonomikou, politikou, uměním nebo celou společností. Na chvíli se ocitnete hlavou dolů a změníte úhel pohledu. A v TEDxPrague věříme, že občas to není vůbec na škodu,” vysvětluje Jiří Vodička, z organizačního týmu TEDxPrague.

Společnost ABB uzavřela s TEDxPrague tříleté partnerství, díky němuž chce poukázat na nové vize i nápady, které se rodí a uvádějí do praxe v rámci ABB. Příkladem může být jednoruký robot YuMi, který je v současnosti nejbezpečnější kolaborativní robot na světě a dokáže spolupracovat s lidmi bez jakýchkoli ochranných bariér.

„ABB se na svět dívá z různých úhlů pohledů. Snaží se zlepšovat a zjednodušovat spolupráci mezi lidmi a stroji, snaží se propojovat svět virtuální se světem reálným a přinášet tak našim zákazníkům přidanou hodnotu. Vlastně tvoří nový svět 4.0. Svět, kde robot YuMi dokáže pracovat s lidmi. O tom se mimochodem přesvědčí i návštěvníci konference TEDxPrague Kotrmelce,  kteří se mohou s robotem YuMi vyfotit a fotografii si od něj nechat podepsat,“ informuje Tanja Vainio, generální ředitelka společnosti ABB Česká republika a Slovensko.  

Kotrmelce inspirují

Vedle toho chce ABB poukázat i na důležitost zdolávání překážek, ať jsou sebevíc složité a možná někdy i zdánlivě nepřekonatelné. Kotrmelce patří podle Tanji Vainio k životu. Jen je potřeba vědět, kam mohou lidi posunout.

„I kotrmelce by se měly dělat bezpečně, proto je pro zájemce v rámci konference připraven simulátor otočení auta, v němž si každý může vyzkoušet svět vzhůru nohama. Protože díky tomu zjistí, že nic není stálé a stereotypní, a občas se vyskytnou i karamboly, ale právě to nás všechny posouvá dál,” doplňuje Tanja Vainio.

Důležitost ženského elementu

Na konci listopadu, přesněji v pátek 30. listopadu 2017, se uskuteční TEDxPragueWomen 2018: Ukaž se, na němž se představují zajímavé ženy z různých sfér života i odvětví s inspirativním příběhem z pohledu ženy. Genderová rovnoprávnost a diverzita je i jednou z nosných témat společnosti ABB.

„Naším dlouhodobým cílem je podpora genderové rozmanitosti v odvětvích, v nichž se angažuje ABB. A nejedná se pouze o průmysl nebo technologie v konvenčním smyslu. Jsme si vědomi, že udržení průmyslového prvenství nebude možné bez zapojení inženýrek v dynamicky rostoucích oborech robotiky nebo virtuální reality. I proto spolupracujeme s několika vysokými školami v České republice. Dlouhodobě se snažíme inspirovat ženy či dívky ke studiu oborů, v nichž stále dominují muži. Čím více rozdílných bude pohledů na určitou problematiku, tím spíše najdeme správné řešení, které může obohatit nejen naši společnost, ale i celý svět,“ říká Tanja Vainio.

„Mezi konceptem TEDx a činností společnosti ABB je viditelná paralela, a proto je naše spolupráce logickým krokem. Jsme rádi, že ABB je již druhý rok s námi a pevně věříme, že toto partnerství bude zvyšovat prestiž a visibilitu našich konferencí,“ uzavírá Jiří Vodička.

O TEDx

TEDx je nezávislé, neziskové, dobrovolníky organizované setkání, založené na principu světoznámé konference TED a s licencí, kterou TED organizátorům uděluje. Jeho cílem je sdílet myšlenky hodné šíření. Písmeno „x“ v názvu konference vyjadřuje nezávislost lokálně organizovaných setkání, které nabízejí prostor místním řečníkům. Setkání TEDx je kombinací živých vystoupení řečníků a promítaných videí TEDTalks. Účelem je inspirovat, vyvolat diskuzea navázat vztahy.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a má dva jasné hodnotové cíle: přivést elektrickou energii z jakékoli elektrárny do jakékoli zásuvky a automatizovat různá odvětví od přírodních zdrojů až po finální výrobky. Jako titulární partner Formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com.