Přední evropské společnosti volí pro podporu svých inovací IBM Blockchain

Evropské organizace jako Telefónica, Centrální banka Ázerbájdžánu a další dokazují rostoucí hybnou sílu blockchainu v mnoha různých odvětvích

MADRID – 14. listopadu 2018 — Společnost IBM (NYSE: IBM) dnes oznámila, že spolupracuje s předními evropskými společnostmi na dalších inovacích na základě blockchainu, přičemž jednotlivé projekty již přecházejí z fáze ověřování koncepce do produkčních prostředí.

Vlastnosti blockchainové technologie jsou ideální pro velké sítě různorodých partnerů. Klienti využívají příležitost dosáhnout pomocí blockchainu větší důvěry a transparentnosti v různých odvětvích, například k lepší správě urovnávání mezinárodních mobilních telefonních roamingových poplatků, k zajištění digitální identity pro občany nebo ke splnění požadavků nových evropských směrnic pro bankovnictví týkajících se komunikace se zákazníky.

Společnost IBM je zapojena v celosvětovém měřítku do více než 500 blockchainových projektů, přičemž právě Evropa v současnosti zažívá v této oblasti vzestup. Podle IDC „nyní prostředky vynakládané na blockchain v Evropě rostou rychleji než kdekoli jinde“.

„IBM Blockchain volí firmy z celé Evropy, ať už jde o velké podniky nebo startupy, a bez ohledu na to, ve kterém oboru působí,“ říká Andrew Darley, vedoucí platformy IBM Blockchain pro Evropu. „Pro klienty je lákavá připravenost platformy IBM Blockchain k nasazení do produkčního prostředí. Platforma jim umožňuje provozovat vysoce zabezpečené sítě v jakémkoli zvoleném prostředí, interně, prostřednictvím IBM Cloudu případně s využitím stále rostoucího počtu dalších odvětvových poskytovatelů cloudových řešení.“

Evropští klienti i nadále spolupracují se společností IBM při vytváření blockchainových inovací ve svých oborech:

  • Telefónica a IBM spolupracují na vývoji řešení k ověření koncepce založené na blockchainové technologii IBM, které by mělo pomoci řešit jeden ze základních problémů poskytovatelů komunikačních služeb, kterým je správa mezinárodního mobilního telefonního provozu. Projekt pomáhá řešit otázku věrohodnosti a sledovatelnosti informací generovaných různými poskytovateli služeb, kteří provádějí směrování mezinárodních hovorů. Při využití decentralizované sítě, která poskytuje zapojeným členům bezpečný přístup, lze dosáhnout výrazného snížení množství případů podvodného chování a rozporů mezi informacemi zaznamenanými jednotlivými poskytovateli.
  • Centrální banka Ázerbájdžánské republiky vyvíjí společně s IBM digitální identifikační systém na bázi platformy Hyperledger Fabric od Linux Foundation. Cílem je ověřovat spolehlivost dokumentů týkajících se fyzických a právnických osob využívaných bankami, poskytovateli úvěrů a podobnými organizacemi. Nový systém zjednoduší a zautomatizuje ověřovací proces označovaný heslem „poznej svého zákazníka“ a budou ho využívat klienti i úvěrové organizace poskytující služby občanům Ázerbájdžánu.
  • Finské maloobchodní družstvo S-Group testuje své řešení Pike-perch radar (Radar na štiky a okouny), které vychází z technologie IBM Blockchain. Řešení je součástí strategie této maloobchodní skupiny cílené na lepší dojem pro zákazníky. Zákazníci ve Finsku mohou pomocí kódu QR na obalu rybích produktů „Kotimaista-kuhafile“ nebo na základě přihlášení na webu zjistit původ masa sladkovodní štiky nebo okouna až k vodám, z nichž byly ryby vyloveny.
  • Společnost PKO Bank Polski implementovala platformu „trvanlivého média“ využívající blockchain, kterou vybudovala společně s organizací KIR (Krajowa Izba Rozliczeniowa S.A. – polské automatizované clearingové středisko) v partnerství se společnostmi IBM a Accenture. Cílem je pomoci bance zajistit soulad se směrnicí Evropské unie o platebních službách, pokud jde o komunikaci se zákazníky. Nyní budou klientské dokumenty a komunikace rozesílané digitálně více než 5 milionům zákazníků banky uchovávány ve vysoce zabezpečeném blockchainovém úložišti.
  • Polský centrální depozitář cenných papírů (Krajowy Depozyt Papierow Wartosciowych, KDPW) implementoval řešení eVoting, které má napomáhat většímu zapojení drobných akcionářů při valných hromadách společností a pomoci zajistit transparentnost pro regulační orgány, pokud jde o historii programu valných hromad a výsledky hlasování. Síť je ve výrobě.
  • Startup Comgo.io, který se zabývá vývoje softwaru, digitalizuje za podpory od společnosti IBM kompletní proces darování a nakládání s dary pro neziskové organizace na bázi řešení Hyperledger Fabric. Poskytovatelé darů pro neziskové organizace mohou v reálném čase vidět, jaké peníze byly již vynaloženy a jaké aktivity byly podpořeny. Když například pracovníci neziskové organizace zakoupí v Indii hygienické produkty pro děti na ulici, kterým pomáhají, je platba zaznamenána pomocí mobilního telefonu a zapsána do blockchainu. Následně umožňuje schváleným účastníkům sítě vidět transakce a příslušná odpovědná nezisková organizace může ověřit, že děti skutečně příslušné produkty obdržely.

Klienti mohou také využít dostupný program IBM Blockchain Starter Plan na IBM Cloudu, jehož cena začíná přibližně již na částce 500 eur měsíčně. Vývojářům, startupům a podnikatelům tato služba pomáhá vyvíjet blockchainová řešení jako ověření koncepce rychle a za nízkou cenu, přičemž získávají kompletní blockchainovou zkušenost, zabezpečené zkušební prostředí, sadu vzdělávacích nástrojů a modulů i možnost nasazení sítě na jedno kliknutí.