Společnost Anect oslavila své 25. výročí koncertem skupiny Lucie v pražské Lucerně

Společnost Anect letos slaví 25. výročí svého založení. Firma, která v 90. letech jako jedna z prvních navrhovala, budovala a spravovala rozlehlé korporátní počítačové sítě, se během čtvrtstoletí stala lídrem českého trhu v oblasti informačních technologií se zaměřením především na kybernetickou bezpečnost a cloudová a hybridní řešení. Od roku 1993 prošlo firmou více než 800 zaměstnanců a za tu dobu Anect obsloužil téměř 1000 zákazníků. Pro všechny firma v druhém listopadovém týdnu připravila oslavu výročí v pražské Lucerně, kterou završil koncert známé české skupiny Lucie. Narozeninovým večerem, na němž se sešlo dvanáct set gratulantů, provázela moderátorka Českého rozhlasu Lucie Výborná.

IMG_7951.jpg

U zrodu firmy v roce 1993 stál její současný většinový vlastník Miroslav Řihák. „Úplně na začátku jsme nabízeli TCP/IP sítě do korporací, což v té době nebylo standardní a naši konkurenti se tím příliš nezabývali. Toho jsme chtěli využít. Nejprve sice nebylo úplně snadné přesvědčit velké společnosti o tom, že jim nově založená malá česká firma dokáže dodat zakázku na míru, ale povedlo se, a to nám umožnilo další rozvoj,“ vzpomíná zakladatel na začátky společnosti v 90. letech.

Dnes má původem brněnská firma pobočky v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a Bratislavě a svá řešení dodává zejména velkým firmám ze sektoru bankovnictví a pojišťovnictví a do státních institucí. K nim se stále více přidávají i menší progresivní firmy a v posledních letech se společnosti daří získávat i zahraniční zakázky. „Zákazníky máme například v USA, Německu, Thajsku nebo Číně. Do budoucna máme ambice a plány být v zahraničních zakázkách ještě úspěšnější,“ uvádí výkonný ředitel společnosti Jan Zinek a dále dodává, že zakázky na zahraničních trzích firmě generují zhruba deset procent celkového obratu.

Anect se v posledních letech zaměřuje zejména na kybernetickou bezpečnost a cloudová řešení, v nichž vidí i do budoucna velkou perspektivu. „V běžných řešeních se bude více objevovat umělá inteligence a rozvíjet se bude také Internet věcí, který generuje obrovské množství dat, která bude potřeba chránit. Virtuální realita se stane rutinní záležitostí běžného života a nepochybně pak uslyšíme o blockchain databázích – na to všechno musíme být připraveni,“ uzavírá Jan Zinek.

O společnosti Anect

Anect a.s. je předním dodavatelem integrovaných řešení a služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií s velkým důrazem na ICT bezpečnost. Kromě bezpečnosti se společnost dlouhodobě věnuje také infrastruktuře ICT, komunikaci a spolupráci, datovým centrům a provozu a řízení ICT. Napříč těmito oblastmi pak nabízí řízené služby, projektové řízení, manažerské poradenství, integraci produktů a služeb včetně prodeje a instalace vybraných technologií. Svá řešení realizuje zejména u zákazníků z oblasti finančních institucí, veřejného sektoru, výroby, médií a dalších služeb. Na trhu působí od roku 1993 a v současnosti zaměstnává více než 170 zaměstnanců v kancelářích v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a Bratislavě.