Bezhotovostní market Manifesto se proměnil v předvánoční zimní oázu

Praha 22. listopadu – Unikátní pražský market Manifesto se překřtil na Manifesto Winter Market a zahájil zimní sezónu, která potrvá až do 23. prosince. Návštěvníkům bude v předvánočním čase k dispozici 20 restaurací, čtyři vyhřívaná iglú, spousta zářičů, ohniště, vánoční stromek a neokoukané adventní trhy. Areál umístěný nedaleko Florence a Masarykova nádraží je díky partnerské společnosti Mastercard bezhotovostní, takže všechna prodejní místa jsou vybavena bezkontaktními terminály na platební karty.

Market Manifesto vznikl v červnu na místě bývalého rumiště. Jeho návštěvníci i samotní prodejci si bezhotovostní provoz pochvalují, jak bylo zjištěno dotazováním přímo na místě. Hned 58 procent návštěvníků Manifesta se setkalo s bezhotovostní akcí vůbec poprvé, ale většina s tím neměla problém. Takřka dvě třetiny příchozích tento přístup k platbám na Manifestu vítaly a zhruba třetina uvedla, že jim na tom nezáleží. Pouhá dvě procenta hostů řekla, že jim nemožnost placení hotově spíše vadí.

Manifesto podporujeme proto, aby zážitky návštěvníků nezdržovalo placení v hotovosti. Jsem přesvědčen, že výhody placení kartou lidé ještě více ocení v zimních podmínkách, kdy je manipulace s bankovkami a zvláště drobnými mincemi zkřehlými prsty mnohem náročnější, což platí pro zákazníky a obchodníky,“ uvedl ředitel Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku a Rakousko Miroslav Lukeš.

V případě hodnocení bezhotovostních plateb souhlasilo 83 procent návštěvníků Manifesta s tím, že je rozhodně výhodou, když se nemusí starat o to, zda mají u sebe dostatek hotovosti a při placení nemusí bankovky a mince hledat a počítat. Jen o málo méně dotazovaných, 78 procent, zase považovalo rozhodně za výhodu, že během platby nezdržuje lidi za sebou. Hned 35 procent hostů Manifesta by pak rozhodně uvítalo, aby bylo v jejich okolí více podobných bezhotovostních míst, a 63 procent by to spíše uvítalo1.

Prodejci na bezhotovostních platbách oceňují nejvíce to, že jsou rychlejší, není třeba počítat přijímané ani vrácené peníze a nemůže se jim stát, aby někdo po objednávce zjistil, že u sebe nemá hotovost. Večer není nutné přepočítávat celou kasu a nemůže se také stát, že by je někdo cíleně podvedl nebo okradl1.

Manifesto tvoří 27 dočasně instalovaných kontejnerů s bistry, kavárnami, designovanými butiky a uměleckými galeriemi. Do Manifesta se chodí i za hudbou, filmovými projekcemi, divadlem i lekcemi a workshopy. Za nápadem stojí organizace reSITE a její zakladatel Martin Barry ve spolupráci s Aerofilms. V předvánočním čase bude Manifesto otevřeno každý týden vždy od čtvrtka do neděle od 11:00 do 20:00.

Společnost Mastercard kromě pohodlných a bezpečných plateb přináší držitelům platebních karet i unikátní zážitky díky programům Priceless Specials a Priceless Prague a partnerství s Národním divadlem, festivalem Pražské jaro, hokejovým klubem HC Sparta Praha, pražskou Zoo a nyní i unikátním projektem Manifesto.

O společnosti Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozujeme nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti Mastercard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte nás na Twitteru @MasterCardNews, připojte se k diskusi na CashlessPioneers Blog a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.

O Manifestu

Manifesto Market je dočasný gastronomický a kulturní market, který se nachází v centru Prahy. Skládá se z 27 kontejnerů, nabízejících unikátní gastronomické koncepty předních pražských restauratérů, uzpůsobené jako street food, a rovněž design, umění, kulturní a hudební zážitky i lekce. Iniciátorem Manifesta je Martin Barry, zakladatel neziskové organizace reSITE, která na zprovoznění a dramaturgii spolupracuje s Aerofilms. Vznik umožnilo partnerství s Penta Real Estate, majitelem pozemku, a se společnostmi Mastercard a mmcité, pod záštitou starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého a radního hl. města Prahy Jana Wolfa. Jendá se o první cashless místo v České republice. Manifesto se nachází na dříve zanedbaném a nepřístupném pozemku poblíž Masarykova nádraží, jenž čeká na trvalou přestavbu dle projektu Zaha Hadid Architects.

Web | manifesto.city

Facebook | @manifesto.market

Instagram | @manifesto.market