NIDEC GPM zefektivňuje logistiku díky robotům od Mobile Industrial Robots

Německý automobilový subdodavatel využívá tří robotů MiR100 s tažným systémem k přepravě materiálu a prázdných kontejnerů mezi skladem a výrobními linkami

Praha, 27. listopadu 2018 Společnost Mobile Industrial Robots (MiR), dodavatel autonomních mobilních robotů (AMR), uvedla, že NIDEC GPM Group, německý výrobce vodních čerpadel v automobilovém průmyslu, zefektivnil díky mobilním robotům MiR100 svou vnitropodnikovou logistiku a zvýšil konkurenceschopnost. Automatizací přepravních procesů navíc uvolnil své pracovníky na produktivnější a méně namáhavé činnosti.

Ve výrobním zařízení v Durynsku využívají jednoho robota k zásobování pracovníků výrobním materiálem a další dva roboty k zásobování montážních linek komponentami. Roboty s integrovaným tažným systémem MiRHook přivážejí ze skladu do výroby plné kontejnery s materiálem a zpátky vezou prázdné vozíky. Za jednu cestu dokážou autonomně odtáhnout až 300 kg nákladu. Během jednoho dne ujede každý robot v průměru 11 kilometrů, které nyní ušetří zaměstnanci v pracovní době. Ke koordinaci všech tří robotů využívá firma software MiRFleet.  

Nasazení mobilních kolaborativních robotů na automatizaci logistických procesů je dalším krokem společnosti v pokračující robotizaci výrobních zařízení. Firma hledala takové řešení, které by umožnilo přepravovat výrobní materiál bez lidské asistence, dovolilo rychlé nasazení a nevyžadovalo strukturální změny výrobních prostor.

„Roboty od společnosti Mobile Industrial Robots si nás získaly svou flexibilitou a jednoduchým ovládáním,“ řekl Andreas Vogt, výrobní manažer a specialista na štíhlou výrobu v NIDEC GPM. „Naším hlavním problémem bylo, že jsme ve výrobních prostorách mívali příliš mnoho materiálu, což samozřejmě znamenalo zbytečné náklady navíc. Volbou mobilních robotů MiR100 jsme získali ideální řešení.“    

Díky dodávkám přesného množství materiálu v přesnou dobu snížily roboty MiR100 zásoby materiálu ve výrobním zařízením a ušetřily cenný prostor. Automatizace logistických procesů také umožnila společnosti méně se věnovat provozním problémům a přesměrovat své zdroje na oblast výzkumu a vývoje. Ta je základním předpokladem k udržení vysoké konkurenceschopnosti na trhu. Na základě úspěšného nasazení plánuje firma pořízení dalších dvou mobilních robotů MiR.

O NIDEC GPM

Více než 70 let vyvíjí skupina NIDEC GPM Group inovativní řešení čerpadel do automobilového průmyslu. Durynské výrobní zařízení je od roku 2015 ve vlastnictví japonské NIDEC Group, která zavedla modely štíhlé výroby s cílem maximální efektivity a výkonnosti a minimálního plýtvání zdrojů. V německé továrně je zaměstnáno přes 1 200 pracovníků.

O Mobile Industrial Robots

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíjí a dodává kolaborativní a bezpečné autonomní mobilní roboty (autonomous mobile robots – AMRs), které rychle, snadno a za efektivních nákladů dokáží řídit interní logistiku, ulehčit zaměstnancům od namáhavé práce a umožnit jim vykonávat produktivnější činnost. Inovativní roboty od MiR již nasadily stovky velkých a středně velkých výrobních společností po celém světě, a také řada nemocnic a pečovatelských domů. MiR velmi rychle vytvořil globální distribuční síť ve více než 40 zemích a má regionální kanceláře v New Yorku, San Diegu, Singapuru, Dortmundu, Barceloně a Šanghaji. V České republice a na Slovensku dodává produkty MiR na trh společnost Amtech spol. s r.o. MiR byl založen v roce 2013 a od samého počátku dosahuje rychlého růstu. V roce 2016 se zvýšil prodej oproti roku 2015 pětinásobně, v roce 2017 oproti roku 2016 se pak tržby zvýšily o 300 %. Firma se sídlem v dánském Odense byla založena a řízena profesionály s dlouholetou zkušeností z dánského robotického průmyslu. Nedávno byla koupena americkou společností Teradyne, předním dodavatelem automatizačního vybavení pro testování. Teradyne před třemi lety také získal akvizicí dánskou firmu Universal Robots. Pro více informací navštivte: http://www.mobile-industrial-robots.com.

Videa o jednoduchém nastavení a programování robotů, případové studie a komplementární nástroje naleznete zde:  https://www.youtube.com/channel/UC3MRxsNU6AW_hKdExtnGr1Q