Otevřená data ČTÚ využili další vývojáři

Praha, 28. listopadu 2018 – Datové sady Českého telekomunikačního úřadu daly vzniknout dvěma aplikacím, které zápolily v soutěži Společně otevíráme data pořádané nadací Open Society Fund. Aplikace s názvem „Budka sem, budka tam…“ využívá data o rozmístění veřejných telefonních automatů a zobrazuje je na mapě, včetně telefonního čísla a dalších podrobností.

V rámci druhé vizualizace pak soutěžící tým zpracoval data nasbíraná aplikací NetMetr za prvních osm měsíců letošního roku. Lze tak získat přehled o dosahovaných rychlostech uploadu a downloadu u jednotlivých operátorů napříč regiony. Analýza zahrnula 13 274 uživatelských měření. Vyplynulo z ní také, že aplikaci NetMetr k měření kvality připojení použili uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android třikrát častěji než majitelé iPhone s operačním systémem iOS.

Soutěže Společně otevíráme data se zúčastnil i školní tým, který zhodnotil zkušenosti z Hackathonu veřejné správy 2.0, který ČTÚ spolupořádal. Projekt Otevřené Klatovy propojuje data, která mají různý původ, a dává je do souvislostí. Tato aktivita klatovským školákům otevřela další možnosti spolupráce s městem a příležitosti pro nové projekty, včetně zapojení internetu věcí.

Český telekomunikační úřad se k iniciativě otevřených dat připojil jako jedna z prvních institucí státní správy a pravidelně spolupracuje na pořádání hackathonů s těmito daty. „Tyto soutěže ukazují, jak je možné otevřená data dále využívat, dát jim nový rozměr a uvažovat o nich v jiných souvislostech,“ zhodnotil iniciativu předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.