Titul NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE za rok 2018 na Letišti Václava Havla Praha získala letecká společnost British Airways

Praha, 7. prosince 2018 – V letošním ročníku soutěže Nejtišší dopravce, kterou pořádá Letiště Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6, zvítězila britská letecká společnost British Airways (BA). Křišťálovou trofej vítězi předali předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř a starosta Městské části Praha 6 Ondřej Kolář během setkání zástupců letiště se starosty okolních obcí a městských částí. V rámci soutěže, která si klade za cíl motivovat letecké dopravce k nasazování moderních a tišších letadel, se kromě hladiny hluku při příletu a vzletu hodnotí také dodržování letových tratí a efektivní využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla. Letiště Praha je dlouhodobě aktivní v oblasti ochrany životního prostředí a na základě pravidelných diskuzí se zastupiteli okolních lokalit se snaží hledat řešení ke spokojenému soužití. Také tato soutěž je jedním z efektivních nástrojů vedoucí ke společnému cíli.

Soutěž se každoročně koná v období, kdy je letecký provoz na pražském letišti nejintenzivnější, tedy od 1. května do 31. října. Pro vyhodnocení soutěže je využíván sofistikovaný monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí ANOMS9, který provádí měření nepřetržitě po celý rok. Zahrnuje 13 stacionárních a 2 mobilní měřící stanice, které jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Václava Havla Praha tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

„Harmonické soužití s blízkým okolím je pro nás důležité a vzhledem k narůstajícímu leteckému provozu je nutné využívat všechny možnosti, jak motivovat i naše partnery k odpovědnému přístupu k obyvatelům z okolí letiště. Za Letiště Praha je k tomu zároveň důležité dodat, že i přes narůstající počet odbavených cestujících v posledních letech nevykazujeme stejně rychlý nárůst počtu leteckých pohybů. Svědčí to o vzrůstajícím počtu větších letadel nasazovaných na letech do Prahy a o efektivnějším využívání sedačkových kapacit, k čemuž dopravce aktivně motivujeme,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Ve třináctém ročníku soutěže se o titul NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE roku 2018 utkalo celkem 10 leteckých dopravců, kteří v letošním roce létají na Letiště Václava Havla Praha nejčastěji. Jedná se o Aeroflot, Austrian Airlines, British Airways, České aerolinie, easyJet, KLM Royal Dutch Airlines, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Ryanair a Travel Service/ Smart Wings. Britská letecká společnost British Airways se stala vítězem poprvé.

„Dlouhodobě usilujeme o snižování hluku z provozu v celé naší síti. Kromě tohoto významného ocenění od Letiště Praha, které jsme dnes získali, nasazujeme také stále častěji nová letadla z naší flotily jak na krátké, tak dlouhé tratě, což povede ještě k dalšímu zlepšení. Nově jsme například do naší flotily zařadili 35 nových letadel typu Airbus A320 nebo A321neo, která jsou nejen tišší, ale také efektivnější ve spotřebě paliva,” sdělil Andy Kershaw, manažer společnosti British Airways pro životní prostředí.

“Vítáme, že se dlouhodobě daří snižovat hlukovou zátěž jak pro obyvatele naší městské části, tak také okolních dotčených obcí, a to i přes stále vyšší počet letadel i pasažérů. Neméně důležitá je pro nás je ovšem i zátěž povrchová, kterou tvoří auta a autobusy s cestujícími, a proto věřím, že se otázka ekologického kapacitního spojení města s letištěm vyřeší co nejdříve,” řekl Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta městské části Praha 6.

Podrobná pravidla soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE a zároveň informace ohledně měření hluku na Letišti Václava Havla Praha jsou k dispozici na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Více informací ohledně ochrany ovzduší a snižovaní hluku z leteckého provozu na Letišti Václava Havla Praha naleznete v Profilu a CSR zprávě skupiny Český aeroholding 2017 dostupné zde.