Taylor Wessing porovnal právní úpravu vzniku společností ve vybraných zemích Evropské unie

  1. Registrační poplatek za zápis a jeho výše

13.12.2018

Advokátní kanceláře ze sítě Taylor Wessing pokračují v seriálu porovnávání právních úprav vzniku společností ve vybraných zemích EU.  V seriálu, který bude mít přes 5 dílů, dojde k porovnání jednotlivých pravidel a podmínek v Rakousku, České republice, Francii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Slovensku, na Ukrajině a ve Velké Británii. Seriál se již v prvním díle zabýval možností vzniku společností online, nyní se věnuje registračním poplatkům za zápis. V dalším díle plánujeme informovat o kontrole totožnosti osob zúčastněných na zápisu. Celý materiál byl sestaven z odpovědí zástupců příslušných evropských kanceláří Taylor Wessing, poskytnutých ve druhé polovině roku 2018.

Mnoho podnikatelů se v poslední době dotazovalo, kolik stojí registrace společnosti v jednotlivých zemích EU. Porovnáním právních úprav je možné dospět k těmto závěrům:

Rakousko

V Rakousku se hradí soudní poplatek (poplatek za podání návrhu a poplatek za zápis) za každé podání na obchodní rejstřík. Čím více údajů je do rejstříku zapisováno (společníci, jednatelé, výše základního kapitálu, atd.), tím vyšší jsou poplatky. Kupříkladu poplatek za zápis společnosti s ručením omezeným s jedním společníkem a jedním jednatelem činí EUR 370.

Česká republika

V České republice činí poplatky za první zápis společnosti do obchodního rejstříku 12 000 Kč (cca EUR 460) v případě akciové společnosti a 6 000 Kč (cca EUR 230) v případě ostatních obchodních společností.

Francie

Ve Francii činí poplatky za zápis společnosti  do obchodního rejstříku příslušného obchodního soudu zhruba EUR 100. Dodatečné náklady vztahující se ke zveřejnění zápisu v právním věstníku činí okolo EUR 300.

Německo

V Německu činí soudní poplatky za registraci společnosti s ručením omezeným EUR 150, EUR 300 za registraci akciové společnosti a EUR 100 za registraci osobních společností (pokud mají maximálně 3 společníky).

Nizozemsko

V Nizozemsku se hradí jednotný poplatek ve výši EUR 50 za zápis všech typů obchodních společností.

Polsko

V Polsku se za zápis právnické osoby do rejstříku podnikatelů v rámci Národního obchodního rejstříku platí jednotný poplatek ve výši PLN 500 (cca EUR 115). V případě online zápisu veřejné obchodní společnosti, komanditní společnosti či společnosti s ručením omezeným se hradí jednotný poplatek ve výši PLN 250 (cca EUR 60). V obou případech se navíc platí poplatek ve výši PLN 100 (cca EUR 23) za oznámení v právním a soudním věstníku, dohromady činí tedy registrační poplatky PLN 600 (cca EUR 140) za tradiční zápis a PLN 350 (cca EUR 80) za online zápis.

Slovensko

Na Slovensku činí poplatky za zápis společnosti EUR 750 v případě akciové společnosti a EUR 300 v případě ostatních společností. Je-li podán návrh na zápis společnosti elektronicky, poplatek za zápis společnosti se snižuje o 50 % (tedy EUR 375 / EUR 150).

Ukrajina

Na Ukrajině je zápis společnosti bez poplatků, ledaže by žadatel požádal o zrychlený postup. EUR 35 se hradí za zápis do 6 hodin a EUR 80 za zápis do 2 hodin. Jakékoliv dodatky nebo změny (v případě chyby žadatele) vyžadují uhrazení pevně stanovených poplatků.

Velká Británie

Ve Velké Británii se výše poplatků odvíjí od formy podání žádosti. Za standardní papírové podání se hradí GBP 10, v případě zápisu v tentýž den GBP 50. Elektronické podání stojí GBP 13, v případě zápisu v tentýž den GBP 30.

 

První díl seriálu o vzniku společností online naleznete zde:

https://czech-republic.taylorwessing.com/en/press-releases/taylor-wessing-compares-legal-regulation-of-formation-of-companies-in-selected-eu-countries

Kurzovní lístek České národní banky ze dne 13.12.2018

Měna Země Množství Deviza Valuta
Nákup Prodej Nákup Prodej
EUR EMU 1 25,736 25,994 24,27 27,47
GBP Velká Británie 1 28,553 28,839 26,92 30,48
HUF Maďarsko 100   8,277    
PLN Polsko 1 5,986 6,046    

O Taylor Wessing:

Taylor Wessing je mezinárodní advokátní kancelář poskytující svým klientům celosvětově kompletní servis ve všech odvětvích jejich podnikání. Více než 1 100 právníků přistupuje k poradenství cílevědomě a o obchodních záležitostech klientů přemýšlí inovativně, čímž jim pomáhá uspět zejména v rychle se rozvíjejících oblastech. Taylor Wessing podporuje své klienty všude tam, kde chtějí podnikat. Celkem 33 kanceláří v Evropě, na Středních východě a v Asii, stejně tak dvě kanceláře v USA, nejsou jen symbolickým zastoupením;  jedná se o týmy se znalostí místního obchodního, průmyslového a kulturního prostředí, ale zároveň s mezinárodní zkušeností, která advokátní kanceláři umožňuje vždy poskytovat efektivní a integrovaná řešení.