Startupy mají problém zaplatit vývojáře, hledají je na školách i u známých

Nedostatek financí v začátku podnikání ve spojení se stále rostoucími platovými nároky vývojářů představují velkou výzvu pro české startupy. Je to jedno ze zjištění průzkumu, kterého se zúčastnilo 135 mladých a začínajících firem.

Rozjezd podnikání většina Čechů stále financuje z vlastní kapsy. Podle průzkumu realizovaného univerzitním akcelerátorem xPORT VŠE, společností Profinit a soutěží Vodafone Nápad roku, kterou již prošlo přes tisíc startupů a začínajících podnikatelů, platí vývoj produktu z vlastních zdrojů 89 % z nich. Pouze 11 % týmů mělo již v počáteční fázi k dispozici peníze od investora. Zaplatit kvalitní vývojáře přitom není levné. Právě vysoké platové nároky označuje za hlavní problém při najímání vývojářů nejvíce firem (44 %), s odstupem pak následuje vysoká fluktuace a problémy s nízkou motivací (shodně 22 %).

Respondenti se zároveň podělili o své zkušenosti s tím, co hledaní specialisté nejvíce oceňují. Nejdůležitější je podle nich zajímavá náplň práce daná tím, že si mezi nabídkami zpravidla mohou vybírat. Mezi velmi důležitá kritéria patří také časová flexibilita, kvalitní tým a právě adekvátní finanční ohodnocení. „Jelikož po finanční stránce startupy zpravidla nemohou soupeřit s velkými korporacemi, musí zaujmout po lidské a pracovní stránce. A častěji také spoléhají na méně tradiční náborové metody,“ říká k průzkumu Jana Hodboďová, manažerka soutěže Vodafone Nápad roku.

Celých 89 % zúčastněných firem proto přiznává, že vývojáře nejčastěji hledají v řadách kamarádů a známých. Druhou nejrozšířenější metodou je snaha zaujmout studenty na univerzitách (56 %), až na třetím místě jsou pracovní portály (44 %).

Programování vládne Linux, Javascript a Git

Průzkum se zaměřil také na to, jakým způsobem vývoj v českých startupech probíhá z technického pohledu. Klasické in house řešení využívá jen každý desátý, nadpoloviční většina sází na privátní cloud. Poměrně rozšířené jsou také služby AWS (22 %) a Azure (11 %). Jednoznačně nejpoužívanější primární vývojovou platformou je Linux (89 %), s velkým náskokem před Windows (56 %) a MacOs (33 %).

„Na základě průzkumu se dá usoudit, že start-upy se snaží maximálně využívat open source nástroje, což potvrzuje nadvláda VS Code a GitHub. Dále se ukazuje, že pro start-upy je více zajímavá část front-endu, se kterým se pojí Javascript. Naopak se tolik nevěnují využití enterprise technologií jako Java nebo .Net, kde by byl vývoj o něco dražší, nicméně vzhledem ke svému charakteru technologicky konzervativnější a dlouhodobě stabilnější.“ konstatuje Michal Petřík, Head of software development v Profinitu.

Vývojovým prostředním je nejčastěji VS Code (33 %), Eclipse (22 %) nebo Intellij (11 %). Programovacím jazykům zase jasně dominuje Javascript (78 %), následovaný SQL na druhém místě (33 %) a trojicí Java, .NET a Python (po 22 %). K internímu verzování zdrojových kódů je téměř bez výjimky používán Git (89 %), jako hostovaný verzovací systém slouží obvykle Bitbucket (56 %), případně Github (22 %).