Visa Česko a Polsko pionýry platebních inovací v dopravě – I díky kuponům na platební kartě v Praze

 

  • Střední Evropa v čele s Českem a Polskem patří mezi regiony nejrychleji zavádějící bezkontaktní platby a platební inovace v dopravě
  • Po spuštění plně bezkontaktního jízdného v Ostravě či polské Vratislavi mohou nyní cestující v Praze převést na svou platební kartu časové kupóny nebo uložit kartu do mobilní aplikace PID Lítačka pro pohodlný nákup elektronických jízdenek

 

  • Meziročně narostl počet transakcí v dopravě v Česku o 48 procent, v Polsku o 37 procent

Praha – 7. února 2019 – Cestující pražské hromadné dopravy si mohou od srpna loňského roku nahrát časové kupony také na svou platební kartu Visa. Novou funkcí je i možnost uložit platební kartu do aplikace PID Lítačka. Uživatelé aplikace díky tomu mohou bezpečně a pohodlně nakupovat i jednorázové jízdné bez nutnosti hledat drobné do automatu, automat samotný či kupovat SMS jízdenky.

Jsme moc rádi, že obyvatelům i návštěvníkům Prahy přibyl další způsob pohodlného placení v dopravě. Možnost přiřadit ke kartě Visa kupon či uložit ji do aplikace pro cestující vnímáme jako další krok, jak využít plný potenciál platebních karet v rámci rozvoje Prahy jako tzv. chytrého města,“ řekl František Jungr ze společnosti Visa.

Ostrava i polská Vratislav inspirací pro zbytek Evropy

Česko patří dlouhodobě mezi lídry v zavádění platebních inovací. Příkladem může být spuštění plně elektronického jízdného v ostravské hromadné dopravě. Cestující tam mohou zaplatit ve všech vozidlech dopravního podniku bezkontaktně bez nutnosti tisknout papírový lístek už od roku 2016. Jízdenka se ukládá jen na platební kartu a systém za cestujícího navíc spočítá vždy tu nejvýhodnější cenu. Ostravské řešení bylo díky své komplexnosti po Londýnu teprve druhé svého druhu na světě a dnes už zde tvoří bezkontaktní jízdné 40 procent všech jednorázových jízdenek.

Obdobný systém pak představila Visa v březnu loňského roku i v polské Vratislavi. Už během prvních dvou měsíců provozu uhradili cestující ve Vratislavi bezkontaktně 56 procent (2,9 milionů) všech jednorázových cest. Schopnost odpovědět na sílící poptávku po pohodlném a bezpečném placení kartou v dopravě dokazuje i 48procentní meziroční nárůst transakcí ve veřejné dopravě v Česku a 37 procent v Polsku. V těchto statistikách, stejně jako v zavádění platebních technologií v dopravě obecně, patří oběma zemím přední příčky v Evropě.

Placení kartou ve veřejné dopravě se pro cestující už nyní stává stejnou samozřejmostí jako každodenní platební transakce třeba v obchodech s potravinami. Očekáváme ale, že karetních transakcí ve veřejné dopravě bude spolu se spouštěním chytrých platebních systémů v dalších velkých i menších městech v regionu v následujících letech zásadně přibývat. Příkladem jsou i chystané terminály do všech pražských tramvají,“ doplnil Jungr.

Visa spolupracuje s dopravními podniky i technologickými firmami na rozvoji platebních technologií v dopravě po celém světě. Pro tyto účely spustila společnost například iniciativy Visa Global Transit SolutionsVisa Ready for Transit či Transportation Centre of Excellence. Díky nim tak může sdílet se svými partnery know-how, poskytovat jim poradenství a další formy podpory.

O společnosti Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) je světovou jedničkou v oblasti digitálních plateb. Naším posláním je propojit svět prostřednictvím inovativní, spolehlivé a bezpečné platební sítě, umožňující jednotlivcům, podnikům a ekonomikám prosperovat. Naše vyspělá globální procesingová síť, VisaNet, umožňuje bezpečný a spolehlivý průběh plateb po celém světě a dokáže zpracovat více než 65 tisíc transakcí za sekundu. Soustavné zaměření společnosti na inovace je katalyzátorem rychlého růstu connected commerce a hnací silou v cestě za bezhotovostní budoucností pro každého a na jakémkoli místě. V době, kdy svět přechází z analogového systému na digitální, společnost Visa paralelně digitalizuje vlastní značku, produkty a procesingovou síť tak, aby formovala budoucnost placení v digitálním světě. Pro více informací navštivte www.visaeurope.com, blog Visa Vision (www.vision.visaeurope.com) a @VisaNewsEurope.