Lime získal investici téměř 7 miliard korun na rozvoj ekologické mobility, jeho hodnota přesáhla 50 miliard

Praha 11. února 2019: Společnost Lime, která vedle mnoha evropských metropolí úspěšně působí i v Praze, plánuje další rozvoj. V rámci investiční série D získala prostředky ve výši 310 milionů dolarů (téměř 7 miliard korun) a dosáhla tak valuace ve výši 2,4 miliard dolarů (53,8 miliard korun). Do rozvoje společnosti Lime a do šetrné přepravy po městě investovali jak dosavadní investoři, tak i zcela noví hráči.

Největší investice přišly od investorů Andreessen Horowitz, Bain Capital Ventures, Fidelity Investments, GV či IVP. Přispěli rovněž dosavadní investoři jako Alphabet, Coatue, Fifth Wall, GGV Capital či singapurské GIC a prostředky investovali zcela noví investoři jako GSV Capital, FJ Labs, Bling Capital, GR Capital, St. Augustine Partners a Hanwha Group.

Oblast mikromobility, kde Lime působí, je rychle rostoucím trhem. Elektrokolo či elektrickou koloběžku denně využívají k pohybu po městě miliony lidí. Nový typ rychlé a šetrné přepravy se stává součástí denní rutiny a Lime je lídrem celé oblasti. Základna uživatelů kol a koloběžek rostla za prvních 18 měsíců rychleji, než jakým tempem rostl první dva roky trh alternativních taxislužeb. Jen v Praze využilo služby Lime za první tři měsíce provozu na 50 tisíc uživatelů, kteří na elektrických koloběžkách ujeli přes 315 000 kilometrů. 

Nové investice dokazují, jak silná a perspektivní je oblast mikromobility i pozice společnosti Lime v tomto odvětví. Nově nabyté prostředky dají firmě příležitost expandovat na nové trhy, dále posouvat své technologie, posílit tým a objevovat nové příležitosti v oblasti udržitelné přepravy po městě. Lime bude rovněž pokračovat v investicích do bezpečnosti svých uživatelů i ostatních účastníků silničního provozu a dále rozvíjet spolupráci s jednotlivými městy.

34 milionů jízd a 10 milionů uživatelů napříč pěti kontinenty

To, jak se elektrické koloběžky a kola Lime postupně stávají součástí denní rutiny, dokazuje velikost i pestrost uživatelské základny Limu. Služby Limu denně využívají uživatelé napříč věkovými skupinami, národnostmi a socioekonomickými třídami. Medián věku uživatelů je 32 let a více než pětina z nich je starších 40 let. Lime se již stal jedničkou mezi cestovními aplikacemi v České republice, Rakousku, Polsku, Francii, Portugalsku, Řecku či Španělsku a na Novém Zélandě byla aplikace Lime dokonce absolutní jedničkou mezi všemi aplikacemi.

Bezpečnost a spolupráce s městy

Během uplynulých měsíců se Lime po celém světě soustředil na iniciativy spojené s bezpečností uživatelů koloběžek i všech ostatních účastníků silničního provozu. Bezpečnost je hlavní prioritou Limu a společnost proto po celém světě pořádá osvětové kampaně, v rámci kterých byli uživatelé seznamováni se základními pravidly bezpečné jízdy a parkování s respektem k okolí. Jezdcům na koloběžkách byly v rámci kampaně rovněž rozdány rozdány stovky tisíc helem.

Celá oblast mikromobility je v raném stádiu vývoje a na jejím rozvoji či na zajištění maximální bezpečnosti na silnicích, cyklostezkách a chodnících je potřeba pracovat i s dalšími subjekty. Lime proto spolupracuje s jednotlivými městy, firmami a lokálními komunitami a jeho cílem je především rozvoj infrastruktury, aby mohly být ekologické prostředky přepravy užitečné pokud možno všem obyvatelům měst. Pomoci může Lime například sdílením anonymizovaných dat o pohybu uživatelů koloběžek, případně sdílením zkušeností z ostatních světových či evropských metropolí.

O společnosti Lime:

Lime je mladá firma zaměřená na inovace v oblasti městské mobility, jejímž cílem je do měst přinášet ekologické, pohodlné a dostupné možnosti přepravy a řešit tak problémy s dopravními situacemi či znečištěním. Nejznámějším produktem Limu jsou sdílené elektrické koloběžky, které obyvatelům měst umožňují rychlý, příjemný a bezpečný pohyb po městě.

Společnost působí již ve více než 100 světových městech včetně Prahy a má přes 10 milionů uživatelů napříč pěti kontinenty. Ti mají aktuálně na kontě již více než 34 milionů jízd.