Nová služba: Mapa poštovních schránek

Brno, 21. 2. 2019: Nová služba na adrese https://schranky.nastojte.cz umožňuje zobrazit polohu poštovních schránek České pošty na mapových podkladech.

I přes nepochybný úbytek listovní komunikace Česká pošta podle Deník.cz ještě v roce 2013 jen na území Ostravy vybrala z poštovních schránek přes 60 000 dopisů.

Autor služby Adam Kučera o vzniku aplikace říká: “I v dnešní době elektronické komunikace občas musím opustit svět moderních technologií a svěřit své záležitosti osvědčenému papíru. Někdy potřebuji poslat babičce pohled z dovolené nebo odeslat odpovědní obálku při telefonickém podpisu smlouvy. V takových situacích jsem vždy marně vzpomínal, kde jsem naposledy zahlédl poštovní schránku.”

Ukázalo se, že pohodlná služba pro zjištění polohy nejbližší schránky prakticky neexistuje. Dostupná řešení buď umožňovala pouze textové vyhledávání bez mapového zobrazení, nebo obsahovala jenom malou část existujících schránek.

Česká pošta přitom zveřejňuje seznam všech poštovních schránek na svých webových stránkách a postupně k nim doplňuje i geografické souřadnice. “Když jsem zjistil, že data jsou v podstatě k dispozici, rozhodl jsem se naprogramovat jednoduchou aplikaci, která pro příště zjednoduší život jak mě, tak i ostatním lidem, kteří tento problém řeší jednou nebo dvakrát do roka a o žádné schránce poblíž neví. A ona tam přitom skoro určitě někde je.”, říká k myšlence na vznik aplikace vývojář.

Služba je responzivní, aby bylo možné použít ji pohodlně i na cestách na mobilním telefonu. Aplikace využívá API Mapy.cz a vzhledem k tomu, že polohy schránek nejsou vždy úplně přesné, umožňuje služba i “virtuální procházku” pomocí funkce Panorama, která umožňuje umístění schránky předem ověřit a upřesnit. Česká pošta data každý měsíc aktualizuje a změny jsou automaticky přenášeny i do aplikace.

Služba je pro uživatele zdarma a slouží zejména jako “profesní vizitka” a ukázka schopností vývojáře aplikace. “Je mi jasné, že tato služba rekordy návštěvnosti trhat nebude. Myslím ale, že těch pár lidí, kteří v neznámém městě s pohlednicí v ruce hledají schránku, tuto službu ocení. Pro mě to byla příležitost rozšířit své portfolio a zároveň udělat něco užitečného.”