T-Mobile testuje datovou technologii pro automobily a infrastrukturu LTE-V

Praha/Barcelona, 25. února 2019 – Technologie LTE-V (LTE for Vehicles, někdy označováno také jako C-V2X) umožňuje přímou komunikaci mezi vozidly a mezi vozidlem a chytrou dopravní infrastrukturou. T-Mobile ji nyní testuje v pilotním provozu pro celou skupinu Deutsche Telekom ve spolupráci se Škoda Auto, s technologickým partnerem Qualcomm a za přispění Fakulty dopravní ČVUT v Praze a VŠB-TU v Ostravě. V pilotním provozu, který probíhá jako první v Evropě v rámci projektu C-Roads, se ověřují rádiové parametry a možnosti LTE-V v porovnání s obdobnými technologiemi. Infrastruktura LTE-V je v těchto dnech prezentována i na Mobile World Congress 2019 v Barceloně na stánku Deutsche Telekom v sekci nových technologií pro automobilový průmysl.  

„Přímá komunikace mezi vozidly i vozidlem a infrastrukturou se podílí na zvyšování bezpečnosti na silnicích. Řidič získává aktuální informace přímo do vozidla, správci infrastruktury mají detailnější přehled o provozu a případných problémech a dokážou rychleji reagovat. Jedná se tedy opravdu o základní komponentu autonomního řízení,“ říká Matěj Řáda, manažer inovací ve společnosti T-Mobile Česká republika.

T-Mobile je zároveň i dodavatelem dvou unikátních komplexních řešení pro optimalizaci dopravy. První zlepšuje funkčnost inteligentních dopravních systémů a tím přispívá k plynulosti provozu na silnicích i k postupnému snížení počtu nehod a s nimi souvisejících poškození zdraví. Konkrétně se jedná o služby pro samotné řidiče, které ho upozorní na nebezpečnou oblast či dopravní zácpu. Upozornění jsou vytvářena z více zdrojů, na základě analýzy signalizačních dat o pohybu zákazníků v mobilní síti operátora, dále pak z dat z T-Mobile produktu Chytré auto, z informací o počasí a dalších zdrojů. T-Mobile pracuje i na mobilní aplikaci zobrazující aktuální dopravní informace.

O projektu C-Roads

Projekt C-Roads Czech Republic je spolufinancován Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy CEF na základě grantové dohody č. INEA/CEF/TRAN/M2015/1150948. Koordinátorem projektu C-Roads Czech Republic je Ministerstvo dopravy ČR. Partnery projektu jsou ŘSD ČR, SŽDC, AŽD Praha s.r.o., ČVUT v Praze Fakulta dopravní, Brněnské komunikace a.s., O2 Czech Republic a.s., T-Mobile Czech Republic a.s. a INTENS Corporation s.r.o. Přidruženými partnery projektu jsou ŠKODA Auto a.s., Vodafone Czech Republic a.s., Plzeňské městské dopravní podniky, a.s., Dopravní podnik Ostrava, a.s. Odkaz: www.c-roads.cz, www.c-roads.eu

O společnosti

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i srovnávací měření kvality sítí P3 communications v říjnu 2018, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky. 

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.czwww.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.