Samsung, Cisco a Orange předvádějí na veletrhu MWC 2019 dron a průmyslový robot využívající síť 5G

Tyto tři společnosti stupňují své úsilí v oblasti vývoje sítí 5G a představují pilotní dron a průmyslový robot maximálně využívající nízkou latenci a vysokou rychlost, kterou nabízí síť 5G

Praha, 26. února 2019 – Společnosti Samsung Electronics, Cisco a Orange na veletrhu MWC 2019 v Barceloně představily dva slibné příklady praktického průmyslového využití sítí 5G – dron a průmyslový robot. Do 28. února budou tyto tři společnosti na veletrhu poprvé předvádět zařízení využívající sítě 5G.

Dron využívající předností sítě 5G

Dron, který je vybaven vysoce kvalitním videosystémem s velmi nízkou latencí, je řízen ze stánku společnosti Orange ve Fira de Barcelona. Dron se nachází ve venkovním prostoru u datovém centra společnosti Orange a je vybaven směrovačem 5G (CPE), který se používá k předávání příkazů dronu a k přenosu vysoce kvalitního videosignálu s nízkou latencí. Ve stánku společnosti Orange uvidíte pilota, který ovládá dron pomocí tabletu 5G. Na této praktické ukázce spolupracoval přední provozovatel dronů, společnost Aeromedia.

Použití technologie 5G v průmyslovém robotu

Autonomní robot přepravující výrobní díly přenáší živé videopřenosy pořizované panoramatickou kamerou a Full HD kamerou, které jsou nainstalovány v robotu. Videopřenosy umožňují obsluze dálkově sledovat okolí robota a případně zareagovat a převzít řízení, pokud dojde k přerušení jeho autonomního provozu kvůli neočekávaným překážkám na cestě. Video a příkazy k ovládání robota jsou přenášeny prostřednictvím sítě 5G. Tato ukázka byla provedena ve spolupráci se společností Acciona, celosvětovým poskytovatelem obnovitelných energií, infrastruktury a služeb.

Ukázky naznačují možnosti průmyslového využití vysoké spolehlivosti, nízké latence a vysoké kapacity technologií 5G.

Tuto praktickou ukázku připravily společnými silami společnosti Samsung a Cisco. Společnost Samsung použila své řešení 5G včetně virtualizované sítě RAN, jedné z nejmenších přístupových jednotek 5G, několika vnitřních a venkovních směrovačů 5G a tabletů 5G. Platforma Ultra Gateway společnosti Cisco má na starosti základní virtualizaci paketů v sítích 5G a funguje jako nadstavba infrastruktury Cisco NFV zajišťující zvýšené přenosové rychlosti i flexibilitu. Díky využití širokého přenosového pásma, které nabízejí milimetrové vlny, kam se řadí i pásmo na frekvenci 26 GHz, a ve spojení s pokročilými anténními technologiemi, jako jsou například masivní MIMO či technologie beamforming, byly společnosti schopny dosáhnout mobility, velmi nízké latence mezi koncovými body a vysoké přenosové kapacity umožňující přenos videozáznamu ve vysoké kvalitě.

„Díky úspěšnému testování průmyslových aplikací pro sítě 5G byla společnost Orange schopna ověřit obchodní případy pro vertikály, které tato technologie nově otevírá,“ uvedla Mónica Sala, ředitelka pro informační technologie a technický rozvoj ve společnosti Orange Spain. „Lépe nyní rozumíme tomu, jak tato technologie funguje v reálném průmyslovém prostředí. Jedná se o zásadní krok směrem k dalšímu rozvoji 5G.“

„Technologie 5G mají potenciál transformovat průmysl a společnost tím, že umožní vznik kreativních obchodních modelů,“ uvedl GY Seo, senior viceprezident a ředitel globálního týmu pro prodej a marketing divize Networks společnosti Samsung Electronics. „Ve spolupráci s našimi globálními partnery budeme i nadále zkoumat potenciál našeho komerčně ověřeného řešení 5G, abychom urychlili reálné nasazení modelů opírajících se o využití technologií 5G, které budou mít v konečném důsledku dopad na každodenní život nás všech.“

„Ve spolupráci se společnostmi Samsung a Orange pokračujeme v rozšířeném testování technologií 5G, které nám umožní prozkoumat různé způsoby využití řešící konkrétní potřeby zákazníků,“ uvedl Kishen Mangat, viceprezident a generální ředitel divize Service Provider Mobility společnosti Cisco. „Představením našeho dronu a robota zde na veletrhu Mobile World Congress ukazujeme, jaký dopad mohou technologie 5G mít, pokud se využijí ve spojení s automatizací a virtualizací s cílem maximalizovat využití zdrojů, které mají firmy k dispozici.“

O společnosti Cisco

Společnost Cisco (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který se podílí na fungování internetu už od roku 1984. Naši lidé, produkty a partneři pomáhají společnosti zajistit bezpečné připojení a využít digitální příležitosti zítřka již dnes. Další informace získáte na newsroom.cisco.com a sledovat nás můžete také na Twitteru @Cisco.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.