Barracuda Networks varuje před novými „sextortion“ útoky

Společnost Barracuda Networks již řadu let patří mezi absolutní špičku mezi dodavateli produktů z oblasti informační bezpečnosti, síťové infrastruktury a ukládání a zálohování dat. Ve své nabídce má širokou paletu osvědčených produktů, které nabízejí nejvyšší stupeň ochrany proti různým typům hrozeb.

Pro uživatele představuje trvalé bezpečnostní riziko elektronická pošta, jejímž prostřednictvím jsou šířeny viry a další škodlivé kódy. V posledních letech došlo navíc k masivnímu nárůstu různých typů podvodných zpráv a phishingových útoků.

Počátkem letošního roku se rozšířil nový typ útoků nazývaných „sextortion“, které se podobně jako nechvalně proslulý ransomware snaží vydírat uživatele.

Tyto podvodné zprávy se pokouší přesvědčit uživatele, že se útočníkovi podařilo pomocí malware nebo zachyceného hesla převzít kontrolu nad kamerou nebo webovým prohlížečem. Touto cestou pak byly údajně získány důkazy o tom, že si uživatel například prohlížel pornografii nebo sledoval erotická videa. Případně že byly pomocí nahackované kamery pořízeny nějaké zahanbující fotografie nebo video. Následně je požadováno zaplacení dané finanční částky v kryptoměně za nepředání inkriminujících materiálů rodině, přátelům či zaměstnavateli.

Velmi účinným nástrojem pro filtrování podobných podvodných zpráv je bezpečnostní řešení Barracuda Essentials, které představuje komplexní zabezpečení elektronické pošty. Další bezpečnostní vrstvu pak nabízí produkt Barracuda Sentinel. Jeho úkolem je chránit uživatele před útoky typu real-time spear phishing, cyber fraud defense a domain fraud. Jedná se tedy o takové případy, kdy se útočník vydává za někoho jiného důvěryhodného s cílem získat osobní údaje, citlivé firemní informace, přístup k účtům v internetbankingu a podobně.

Více informací o produktech Barracuda Networks můžete získat na stránkách

http://www.gestocomm.cz/vyrobce/barracuda

Distributorem zařízení Barracuda Networks pro Českou republiku a Slovensko je společnost Gesto Communications, která je držitelem certifikací pokrývajících celé portfolio výrobce včetně implementace komplexních bezpečnostních řešení.

www.gestocomm.cz