Canon představuje Sumire Prime – sérii filmových objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností a bajonetem PL

Sedm nových filmových objektivů Sumire Prime s pevnou ohniskovou vzdáleností

PRAHA, 3. dubna 2019 – Canon představuje novou modelovou sérii objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností: Sumire Prime. Nejnovější řada se skládá ze sedmi filmových objektivů s vysokou reálnou světelností – CN-E14mm T3.1 FP X, CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E24mm T1.5 FP X, CN-E35mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X, CN-E85mm T1.3 FP X a CN-E135mm T2.2 FP X. Každý z nich je kompatibilní s jakoukoli filmovou kamerou s PL bajonetem (všechny umožňují modifikaci na systém EF) a lze je využít jak v případě snímačů s velikostí full-frame, tak i pro formát Super 35mm – včetně špičkových kamer ze systému Cinema EOS. Canon tyto objektivy navrhl s ohledem na zvýšení kreativity i provozuschopnost ve filmovém průmyslu a všechny tak mohou nabídnout například konzistentně teplé podání barevných odstínů i nový filmový vzhled výstupů. Série Sumire Prime reaguje na poptávku filmařů, kteří se kreativnějším, osobitějším a výraznějším tvůrčím pojetím snaží uspokojit rostoucí poptávku po kvalitním obsahu.

Nový filmový vzhled výstupů

Všech sedm uváděných objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností staví na dosavadních zkušenostech značky Canon v oblasti optiky a mohou tak filmovému průmyslu nabídnout nové obrazové možnosti. Při vývoji se Canon soustředil na každý detail a nové objektivy se mohou pochlubit asférickým prvkem s velkým průměrem i optickým členem zajišťujícím nízký rozptyl. Výsledkem je perfektní obraz plný jemně sametových detailů, a to i v případech, kdy natáčení probíhá při jindy limitujících nastaveních.

Tato jedinečná optická konstrukce umožňuje konzistentní a přirozené podání obrazu – filmové výstupy jsou v impozantní kvalitě a s teplými tóny. Všechny nové objektivy využívají clonu s 11 lamelami a umožňují velmi přesné manuální ovládání, tedy vlastnosti, díky kterým lze dosáhnout bohatšího zaobleného bokehu pro lepší dojem ze zobrazených objektů i měkčího podání světla. Objektivy jsou tedy ideální pro vytváření intimních záběrů, které směřují divákovou pozornost na specifické detaily. Díky svému velkému průměru navíc mohou nabídnout vysokou reálnou světelnost a skvěle se tak hodí k natáčení v náročných prostředích při špatných světelných podmínkách – stejně jako pro zachycení scén s výrazně malou hloubkou ostrosti. Zjednodušeně vždy, kdy je nezbytné zachytit vliv okolního prostředí i atmosféru dané scény.

Bajonet PL a full-frame pokrytí

Objektivy Sumire Prime využívají bajonet PL, který lze modifikovat za systém EF. Filmařům tato flexibilita zajišťuje širokou kompatibilitu s používanými kamerami, ať již jde o full-frame snímače nebo formát Super 35mm. Canon tak svými novými objektivy reaguje na potřeby filmového průmyslu a umožňuje natáčení prakticky libovolných scén, od dramatických inscenací až po špičkové filmy, ve studiu i v terénu. Uváděné objektivy jsou kompatibilní s uznávaným systémem Cinema EOS, s vlajkovou lodí společnosti Canon mezi full-frame kamerami C700 FF i s dalšími filmovými full-frame kamerami jiných značek a usnadňují tím pořizování prvotřídních záběrů, které obstojí do budoucna.

Vysoká spolehlivost a konzistentní výkon

Nejnovější modely nabízí stejně jemné teplé barevné tóny jako ostatní filmové objektivy značky Canon a díky tomu je mohou kameramani během natáčení snadněji měnit. Změna totiž neovlivní barevné podání výstupu a bez ohledu na konkrétní použitý objektiv snižuje tato shoda potřebu časově náročných následných úprav.

Kroužky ovládání clony a zaostřování jsou u všech sedmi objektivů rozmístěny stejně a využívají rozteč ozubeného převodu 0,8. Všechny objektivy mají stejný průměr přední části, takže při výměně objektivu není nutné nijak upravovat používané příslušenství. Ovládání zaostření je také dostatečně pevné a umožňuje velmi jemné doostřování otáčením v rozsahu 300 stupňů. A díky redukci tzv. focus breathingu, tedy změny efektivní ohniskové vzdálenosti objektivu, ke kterým dochází během zaostřování, se mohou kameramani spolehnout na bezproblémovou kompozici záběrů i na absenci odchylek v perspektivě způsobených přeostřováním na jiné objekty.

Rostoucí konkurence na filmovém trhu a zvyšující se poptávka diváků po kvalitním obsahu vedla k tomu, že filmaři čelí stále většímu tlaku na posouvání tvůrčích hranic,“ říká Stephen Hart Dyke, Professional Imaging Product Marketing Manager ve společnosti Canon. „A jedním z důsledků je také rostoucí poptávka po kamerách s 35mm full-frame snímačem a světelných objektivech s pevnou ohniskovou vzdáleností, které umožňují dosáhnout dramatičtějšího podání i vyšší kvality obrazu. Tedy charakteristik posouvajících filmovou tvorbu opět výrazně vpřed. Nicméně výběr filmových objektivů pro formát full-frame je stále ještě vcelku omezený a naše nové objektivy Sumire Prime tak představují další možnost volby. Volby, která navíc přináší vysokou flexibilitu i konzistenci napříč celým průběhem natáčení a umožňuje maximální personalizaci i zdokonalení tvůrčích vizí s cílem dosáhnout očekávaného ‚filmového vzhledu‘.“

Všech sedm objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností představí Canon na svém stánku C4425 na veletrhu NAB 2019, který se koná od 8. do 11. dubna 2019.  

Fotografii objektivů Sumire Prime v lepším rozlišení naleznete ZDE.

Klíčové vlastnosti modelové řady objektivů Sumire Prime:

  • Kompaktní filmové objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností a novým, kreativním podáním výstupů
  • Výměnný bajonet PL s full-frame pokrytím
  • Stejný barevný tón jako filmové objektivy značky Canon
  • Vysoká reálná světelnost a clona s 11 lamelami
  • Minimalizace tzv. focus breathingu, tedy změny efektivní ohniskové vzdálenosti objektivu, ke které dochází během zaostřování.
  • Rozsah úhlu otáčení zaostřovacího kroužku 300 stupňů
  • Stejný průměr filtrů a shodné umístění převodu u všech modelů
O společnosti Canon Europe

Canon Europe je zastoupení japonské společnosti Canon Inc., globálního poskytovatele technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu a jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších značek na světě. Canon Europe působí ve 120 zemích v Evropě, na Středním východě a v Africe a zaměstnává zde 19 tisíc lidí. Na celkových celosvětových příjmech společnosti Canon se Canon Europe podílí přibližně jednou třetinou.

Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937 a lídrem ve zpracování obrazu je po celých 80 let. Jejím cílem je podněcovat k neustálému překonávání možností využití obrazu a prostřednictvím technologických inovací v široké škále oblastí – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnická zařízení – obohacuje Canon životy běžných lidí i firem.

Pozitivní vliv společnosti Canon na oblast technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu neustále roste. Svědčí o tom i sociální a environmentální přínosy, za kterými stojí jak zaměstnanci, tak i produkty značky Canon, a představují důkaz úspěšnosti podnikové filosofie Kyosei – „společně žít a pracovat pro obecné blaho”.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.