Stahujete seriály z internetu? Kaspersky Lab zjistila, že jich je velký počet nakažený malwarem

4. dubna 2019 – Analytici z Kaspersky Lab zjistili, že kyberzločinci využívají k šíření malwaru nové epizody oblíbených televizních seriálů. Hra o trůny, The Walking Dead a Arrow jsou mezi hackery nejvyužívanější. Tato zjištění přináší nový report – Game of Threats: Jak kyberzločinci zneužívají televizní seriály k šíření malwaru.

Televizní seriály představují nejrozšířenější a nejuniverzálnější zdroj zábavy. S nástupem torrentů, online streamování a dalších způsobů online šíření digitálních obsahů ale začaly trpět porušováním autorských práv. V mnoha státech tak lze tyto pořady sledovat na ilegálních kanálech jako jsou torrent-trackery nebo streamovací platformy. Na rozdíl od oficiálních zdrojů ale mohou torrenty a na nich uložené soubory nakazit uživatele malwarem, který se na první pohled tváří jako díl seriálu.

Protože se velmi často malware schovává za televizními seriály a jejich nelegálními kopiemi, zaměřili se odborníci z Kaspersky Lab na tento druh hrozby a prozkoumali nakažené soubory za roky 2018 a 2017. Hackeři v obou letech nejčastěji zneužívali seriál Hra o trůny. V roce 2018 stál tento seriál za 17 % všech infikovaných pirátských kopií. Hackeři jeho prostřednictvím zaútočili na 20 934 uživatelů. Druhý nejvyšší počet obětí si obrazně řečeno na své konto připsal seriál The Walking Dead s 18 794 nakaženými uživateli. Třetí v pořadí byl Arrow s 12 163 uživateli. Hra o trůny se na prvním místě udržela i přes to, že v minulém roce nevyšly žádné nové díly, a seriál tak nebyl výrazněji propagován jako ostatní seriály.

U všech analyzovaných souborů se distributoři malwaru rozhodli zneužít první a poslední díly každé série. Nejzneužívanějším dílem tak byl například první díl první řady Hry o trůny – Zima se blíží.

Další zajímavá zjištění:

  • Celkový počet uživatelů, kteří se setkali s malwarem skrytým za televizním seriálem, se v loňském roce celosvětově vyšplhal na 126 340. V roce 2017 bylo toto číslo ještě vyšší – 188 769.
  • Po dobu dvou analyzovaných let se objevilo 33 druhů a 505 různým malwarových rodin, které zneužívaly jméno seriálu Game of Thrones.
  • Hororový seriál American Horror Story se stal nejefektivnější malwarovou maskou – každý škodlivý soubor maskovaný tímto seriálem se v průměru dostal ke třem uživatelům.

„Z naší analýzy jasně vyplývá, že počítačoví piráti nejčastěji zneužívají ty seriály, o které je největší zájem. Malware přitom nejčastěji maskují jako první a poslední díly, které jsou pro diváky nejzajímavější. Hackeři také zneužívají diváckou netrpělivost a loajalitu, když slibují stažení zbrusu nového dílu, který je ale ve skutečnosti virem. Na pozoru by se v těchto dnech měli mít především fanoušci Hry o trůny, jehož poslední řada se rozběhne na konci tohoto měsíce. Je velmi pravděpodobné, že se na internetu objeví velké množství malwaru maskovaného jako nová řada seriálu,“ varuje Anton Ivanov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Aby si uživatelé neinfikovali své zařízení malwarem schovávajícím se za televizní seriál, doporučují odborníci z Kaspersky Lab následující opatření:

  • Používejte jenom legitimní služby s oficiálními právy k distribuci televizního obsahu.
  • Pokud si budete seriál stahovat ze stránky, kterou uznáte za vhodnou a důvěryhodnou, věnujte pozornost příponě souboru. Ten by měl končit například .avi, .mkv, nebo mp4. V žádném případě ale ne .exe.
  • Při otevření webové stránky zkontrolujte její doménu, která by měla začínat HTTPS.
  • Neklikejte na podezřelé odkazy, které budou slibovat stažení dílu, který třeba ještě ani oficiálně nevyšel.
  • Používejte účinné bezpečnostní řešení, které vás ochrání před širokou škálou kybernetických hrozeb.

Více informací o rizicích spojených s populárními televizními seriály se dozvíte na blogu Securelist.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 21 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.