Proběhne druhý ročník Dne otevřených coworkingů. Praha je jejich metropolí, zapojí se už 27 měst

Již podruhé v České republice otevřou návštěvníkům prostory sdílené pracovní kanceláře neboli coworkingy. V pátek 31. května proběhne druhý ročník akce Den otevřených coworkingů, tento rok zase o větším rozsahu. Zapojí se 61 míst ve 27 městech po celé ČR, nejvíc jich pak zájemci najdou v hlavním městě. Pořadatel akce, portál Na volné noze, sleduje fenomén sdílených pracovních míst již 10 let. Trend se postupně z Prahy přesouvá i do regionů, pozadu tak nezůstanou ani krajská města jako České Budějovice, Zlín, Olomouc nebo menší města jako Tábor, Brandýs nad Labem nebo Litomyšl. Všechny zapojené coworky najdete na adrese www.coworkingy.cz. Návštěvníci mohou přijít kdykoli mezi 9. a 15. hodinou, vstupné je zdarma.

Praha se svými 40 coworky je jednou z coworkingových metropolí Evropy. „Podobně jako v případě práce na volné noze je i místní trh coworkingu hodně vyspělý a snese srovnání s nejvyspělejšími zeměmi,“ upřesňuje Robert Vlach, zakladatel projektu Na volné noze, a popisuje, že zatímco v první etapě byl coworking často jen o jakémsi poskytování místa pro práci a všechna centra si byla principem fungování podobná, dnes je coworking v Česku obrovsky pestrý fenomén a všechny významné coworkingy se snaží aktivně pracovat s komunitou a rozvíjet své členy. A najdeme tu i světové unikáty typu Paper Hub v Paralelní Polis, kde platí členové poplatky v kryptoměnách.

„Myslím, že letošní zájem ovlivnil velký ohlas prvního loňského ročníku, naše dlouhodobá snaha s coworkingy komunikovat a informovat o těch nových, jakož i prohlubující se spolupráce mezi coworkingy jako takovými,“ říká o zapojení 27 měst Robert Vlach s tím, že coworking začíná být velice atraktivní i pro firmy a všechna velká, nově otevřená centra v Praze (jako Business Link, HubHub či připravovaný WeWork) tak vedle jednotlivců cílí i na firemní týmy. „Přidaná hodnota oproti konvenčním kanclům, v nichž jsou firemní zaměstnanci v podstatě izolováni od okolního světa, může být značná. Coworkingová centra nabízejí příjemnou společenskou atmosféru, možnost potkávat zajímavé lidi, navazovat přátelství, vzdělávat se, posilovat pracovní spolupráci mezi členy. To jistě nemusí vyhovovat každému profesionálovi či firmě, ale těch, kterým to vyhovuje, jednoznačně přibývá,“ dodává.

Jeho slova potvrzuje i Vesna Mrázková z Impact Hubu, který má již 4 pobočky ve třech největších městech Česka: „Ve všech našich prostorách najdete začínající i pokročilé, obchodníky, konzultanty i kreativce, firmy malé, velké i o jedné osobě. A stejně tak se najdou v Impact Hubech čistě komerční, ale i společensky prospěšné a neziskové projekty.“ Města, ve kterých se Impact Hub usadil, si vybíral strategicky – do svého nejbližšího Hubu se zájemci dostanou zhruba do dvou a půl hodin. „Chtěli jsme být dostupní nejen v Praze, a zároveň jsme včas odhadli, že obliba sdílených prostor celorepublikově poroste,“ doplňuje Vesna Mrázková, ale přiznává, že v Ostravě byl složitější rozjezd, protože na severu Moravy nebyla tak silná startupová scéna a lidé neznali koncept coworkingu.

Do olomouckého coworkingu Vault 42, který oslaví 31. května 2. narozeniny, chodí pracovat hlavně kreativci a lidé z odvětví IT.  „Ale máme tu i tradery, překladatele a zaměstnance korporátů. Co ale všechny spojuje je otevřený přístup a ochota pomáhat a spolupracovat,“ popisuje atmosféru zakladatel Radek Holík. Obsazeni jsou nyní ze 70 procent a věří, že do podzimu budou na stovce. „Doba mezi první návštěvou a změnou pracoviště do coworkingu se počítá na měsíce,“ říká. Kromě klasických prohlídek zde mohou zájemci o prostor shlédnout na Den otevřených coworkingů kultovní film v zasedačce, dát si skleničku, nebo se zúčastnit přímo oslavy dvouletého výročí s občerstvením od členů a kolegů ze zdejších kanceláří.

Podrobné informace najdete na webových stránkách akce: www.coworkingy.cz