Nejpozději obědvají Pražané, nejdříve lidé na severu Moravy a Vysočině. V pátek jíme dříve a mizíme na víkend

Obědvat výrazně před polednem? Zejména na Moravě není vůbec výjimečné, že lidé na obědy chodí v pracovní dny už kolem jedenácté hodiny dopoledne a po zaplacení se vrací před dvanáctou zpátky do práce. Přeborníky v brzkém obědvání jsou lidé na Vysočině a severní Moravě, kteří jako jediní z restaurací odcházejí neobědvaní o půl dvanácté. Před polednem ukončují pobyt v restauraci ještě lidé v Olomouckém a Jihomoravském kraji, z českých krajů do této skupiny patří pouze Pardubicko. Naopak nejdéle chodí na obědy lidé v hlavním městě. V běžný všední den platí Pražané za oběd pět minut po půl jedné, tedy o více než hodinu později, než je zvykem na severu Moravy a Vysočině. Pozdější oběd je běžný ještě na severozápadě Čech (Plzeňsko, Karlovarsko, Ústecký kraj).

Údaje vyplývají z plateb za jídlo prostřednictvím nejrozšířenější tuzemské stravenkové karty Ticket Restaurant Card. Tu používá k platbám za obědy více než 150 000 tisíc tuzemských zaměstnanců a Edenred každý měsíc eviduje 1,3 milionu transakcí v restauracích všech regionů. „Díky elektronickým platbám víme, v kolik hodin lidé za jídlo platí,“ uvádí Daniela Pedret, manažerka firemních vztahů ve společnosti Edenred. Do statistiky se přitom započetly jen transakce v klasických restauracích, kde se za jídlo platí až po jeho konzumaci a nikoli fastfoody, kde se platí předem.

Z dat ze společnosti Edenred vyplývá ještě jedna zajímavost. V pátek totiž lidé chodí na oběd výrazně dříve, než v ostatní všední dny. „Mezi jednotlivými dny v týdnu jsou drobné odchylky v řádu jednotek minut, ale v pátek, to chodíme skoro v celé České republice na oběd zhruba o dvacet minut dříve, než v ostatní pracovní dny. Podle všeho to souvisí s tím, že v řadě úřadů, ale i soukromých firem, končí zaměstnanci v práci o něco časněji a i oběd chtějí mít proto rychleji za sebou,“ říká Daniela Pedret.

Vůbec největší rozdíl mezi časem pátečních obědů a zbytkem týdne je opět v hlavním městě, poslední pracovní den Pražané obědvají o více než půlhodinu dříve, než od pondělí do čtvrtka.

Kdy obědváme?

Region Platby za oběd Po-Čt Platby za oběd Pá
Praha 12:35 12:03
Středočeský kraj 12:01 11:39
Jihočeský kraj 12:02 11:43
Jihomoravský kraj 11:52 11:27
Karlovarský kraj 12:30 12:06
Kraj Vysočina 11:29 11:13
Královéhradecký kraj 12:04 11:36
Liberecký kraj 12:22 12:05
Moravskoslezský kraj 11:33 11:17
Olomoucký kraj 11:47 11:26
Pardubický kraj 11:57 11:32
Plzeňský kraj 12:31 12:11
Ústecký kraj 12:26 12:06
Zlínský kraj 12:17 12:01
Průměr ČR 12:10 11:49

▬▬

Edenred ČR obsluhuje 600 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům českého trhu. Vedle stravenkových a benefitních platebních karet Ticket Restaurant a Edenred Benefits nabízí platby mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay a benefitní on-line platformu Edenred Benefity Café.

Více informací naleznete na: www.edenred.cz

Společnost Edenred je celosvětovou jedničkou v platebních řešeních v oblasti zaměstnaneckých benefitů. Propojuje 830 tisíc klientů z řad firem a veřejných institucí, 47 milionů uživatelů z řad zaměstnanců a 1,7 milionu partnerů z řad obchodníků ve 45 zemích. V roce 2018 díky své globální technologické platformě skupina Edenred zpracovala 2,5 miliardy transakcí provedených zejména prostřednictvím mobilních aplikací, on-line platforem a karet, přičemž jejich celkový objem převýšil 28 miliard eur.

Na 8 500 pracovníků skupiny se zasazuje o zlepšování života zaměstnanců, zvyšování výkonnosti podniků i růst obratu obchodníků, a to prostřednictvím tří hlavních oblastí činnosti:

  • zaměstnanecké výhody (výživa, stravování, spokojenost, volný čas, kultura, osobní služby);
  • řešení profesionální mobility (palivo, mýtné, údržba, služební cesty);
  • doplňková řešení: služby korporátních plateb (virtuální platební karty, identifikované bankovní převody, dodavatelské platby), incentivy a odměny (dárkové platformy a karty, motivační programy) a veřejné sociální služby.

Akcie společnosti jsou kotovány na burze Euronext Paris a jsou součástí indexu CAC Next 20, FTSE4Good, DJSI Europe a MSCI Europe.