Huawei nemá povinnost informovat čínskou vládu

Společnost Huawei nemá povinnost poskytovat čínské vládě jakékoliv informace o svých produktech a jejich uživatelích. K tomuto závěru došla renomovaná norská právní společnost po důkladném posouzení čínské a norské legislativy.

Čínské právní předpisy týkající se boje proti terorismu a kybernetické bezpečnosti nemají mezinárodní přesah a neplatí tedy v jiných zemích. Takový je výsledek analýzy, kterou zpracovala jedna z největších norských právních kanceláří Wikborg Rein. Z toho plyne, že čínská mateřská společnost Huawei není povinna poskytovat vládě přístup k informacím či produktům, které jsou používány jinde než na domácí půdě. Po důkladném posouzení došla ke stejnému závěru i mezinárodně uznávaná advokátní kancelář Clifford Chance. Analýzu si nechala společnost Huawei vypracovat po sérii nařčení ze špionáže. Obavy, že společnost Huawei musí předávat informace ze zákona, se tedy ukázaly jako liché.

Varování před výrobky Huawei vycházejí z právních předpisů, které mají pomáhat s bojem proti terorismu a podporou kybernetické bezpečnosti. Podobné zákony však platí v mnoha dalších zemích, v České republice se zákon o spolupráci komerčních subjektů a zpravodajské služby připravuje. Čínská legislativa tedy není žádnou výjimkou. Huawei proto požádal vybranou norskou, čínskou a anglickou advokátní kanceláře o analýzu. Za úkol měly zjistit, zda čínské zákony překračují rámec mezinárodních právních předpisů. A výsledek? Žádná z oslovených kanceláří nedospěla k závěru, že by čínská vláda měla právo získávat informace z produktů firmy Huawei mimo území Číny. Transparentní analýzou tří renomovaných kanceláří chce společnost prokázat, že není důvod k obavám o bezpečnost a důvěrnost dat zákazníků.

Další opatření

Na norském trhu se společnost Huawei úspěšně pohybuje už více než 10 let. I proto se začátkem letošního roku rozhodla vytvořit Centrum transparentní kybernetické bezpečnosti, které by se soustředilo na bezpečnost a její zajištění. Centrum poskytne klientům, partnerům a norské vládě přístup k plánům a způsobům řešení firmy Huawei v oblasti implementace 5G sítí. Rovněž nabídne otevřenou spolupráci v oblasti zajištění bezpečnosti a soukromí uživatelů. Podobná testovací centra společnosti Huawei již úspěšně fungují v Belgii, Německu a Velké Británii a nabídka pro jejich návštěvu platí i pro české zájemce z řad expertů, médií a zástupců státní správy.

O společnosti Huawei

Huawei je vedoucím globálním výrobcem infrastruktury informačních a komunikačních technologií a chytrých zařízení. Nabízíme integrovaná řešení ve čtyřech klíčových oblastech, kterými jsou telekomunikační sítě, výpočetní technika, chytrá zařízení a cloudové služby. Naším závazkem je každému jednotlivci, domácnosti a organizaci přinášet digitální řešení pro plně propojený, inteligentní svět.

Ucelená nabídka produktů, řešení a služeb Huawei je současně konkurenceschopná a bezpečná. Pro naše zákazníky vytváříme trvalé hodnoty prostřednictvím otevřené spolupráce s partnery v rámci ekosystému. Pomáháme lidem k jejich růstu, pracujeme na větším komfortu občanů v domácnostech a inspirujeme organizace všech druhů a velikostí k inovativnějším přístupům.

V Huawei se inovace zaměřují na potřeby zákazníků. Silně investujeme do základního výzkumu, přičemž se soustředíme na technologicky přelomová řešení, která posouvají svět kupředu. Máme více než 180 tisíc zaměstnanců a působíme ve více než 170 zemích a regionech. Společnost Huawei byla založena v roce 1987 a funguje jako soukromá společnost plně vlastněná svými zaměstnanci.

Pro více informací prosím navštivte naše webové stránky www.huawei.com nebo nás sledujte na:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei