Dominanta na pražských Vinohradech má nového majitele

Českomoravská Nemovitostní se stala novým majitelem jedné z dominant pražských Vinohrad – budovy Crystal. Nemovitost koupila od holdingu CFH, hodnota transakce přesahuje miliardu korun.

Praha, Česká republika, 11. 6. 2019 – Unikátní budova se nachází ve Vinohradské ulici v Praze nedaleko Paláce Vinohrady. Šedesátimetrová administrativní budova Crystal má 14 nadzemních podlaží, ve čtyřech podzemních patrech o celkové ploše 14 310 m2 je kromě skladů a technického zázemí také 121 parkovacích míst. Pracuje v ní přibližně 1 000 zaměstnanců. Je to budova, kterou je vidět z každého kouta Prahy.

Mezi aktuálně největší nájemce patří Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, GES GROUP FINANCE a ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING.

„V roce 2018 jsme nakupovali budovy, jejichž hodnota se pohybovala ve stovkách milionů korun. Tento rok bychom se chtěli zaměřit i na prémiové budovy a top kanceláře v Praze. Jednou z nich je právě nemovitost Crystal. Jedná se o unikátní budovu, a to díky své architektuře i poloze. Nachází se v srdci Vinohrad s unikátním geniem loci,“ říká Radek Stacha, předseda představenstva holdingu Českomoravská Nemovitostní.

Unikátnost budovy Crystal

Na stavbě nejvíc upoutá pozornost její vzhled. Jedinečnost budově dává tvar krystalu a šachovnicová fasáda, kde se střídají okna s předsazeným panelem z hliníkového plechu. Vzhledem připomíná velký a malý krystal, navrhlo ji architektonické studio Atelier 15 pod vedením Libora Hrdouška a Radka Lampy.

Experimenty s celou škálou tvarů u výškových staveb iniciovali projektanti už před rokem 1940, jejichž snahou byl primárně rozchod s historizujícími slohy a příklon k novým myšlenkám doby a komerčním požadavkům. Oblíbeným způsobem, jak rozbít pravidelnost čtvercové budovy byla a je diagonála. Netypická fasáda Crystalu se konzultovala i se zástupci organizace UNESCO. Přesto se tato budova setkala s protichůdnými názory.

Požadavky na moderní budovy

V současné době je jedním z trendů současného stavebnictví trvale udržitelný rozvoj. Požadavky na moderní stavění nekončí energetickou úsporností, ale zahrnují také stránku sociální a environmentální. Důležité je vše, co má dopad na uživatele budovy i jeho okolí, proto se pečlivě zvažují použité suroviny i rizika při likvidaci stavby. Jednoduchým způsobem, jak dokázat, že stavba tyto moderní standardy splňuje, je například certifikát BREEAM.

„V rámci svého portfolia hledáme kancelářské budovy, které splňují moderní standardy výstavby včetně nezbytných zelených certifikací. Právě nemovitost Crystal danou certifikaci BREEAM má. Tento britský certifikát reflektuje evropské standardy projektování a posuzuje stavbu jako celek,“ informuje Radek Stacha.

Českomoravská Nemovitostní (www.cm-n.cz) je realitní holding, který vznikl v roce 2016. Zaměřuje se na nákup a držbu komerčních nemovitostí v České republice. Vtomto segmentu cílí zejména na kancelářské budovy, které vnímá jako dobře predikovatelné a konzistentní zpohledu generování nájemních výnosů.  Hodnota nemovitostí ovládaných holdingem začátkem června dosahuje částku 3 miliard korun.