Jak si vybrat sluchátka, když vám na zvuku opravdu záleží

Sluchátka dnes aktivně používá téměř každý uživatel chytrého telefonu. Někomu stačí při poslechu průměrná kvalita zvuku, jiný si potrpí na výrazné zdůraznění basů. Nejnáročnější posluchači však vyžadují od sluchátek vyrovnaný přednes ve všech frekvenčních pásmech a přesné podání detailů. Jak si vybrat sluchátka, když chcete zvuk, který odpovídá přesnému obrazu skladeb, které vznikly ve špičkových nahrávacích studiích?

Opravdu přesná a čistá reprodukce hudební nahrávky představuje pro výrobce sluchátek výzvu. Slyšitelnost všech detailů bez zkreslení a nepřirozeného zdůraznění tónů některých frekvencí, navíc v dobrém prostorovém podání, nevyžaduje pouze kvalitní elektroniku a použití špičkových měničů neboli reproduktorů. Důležitým prvkem je také samotná konstrukce sluchátek a druh i provedení použitého kabelu. Ano, pokud mluvíme o nejvyšší třídě sluchátek, bavíme se o kabelovém provedení stoprocentně eliminujícím veškerá rizika bezdrátového přenosu signálu. Skutečně špičkový zvuk lze docílit precizní kombinací všech uvedených vlastností.

Na doma nebo na ven?

Kromě popsaných vlastností se dělí sluchátka podle typu jejich využití. Sluchátka určená pro domácí poslech mají impedanci zpravidla 250 až 600 ohmů a předpokládá se jejich připojení ke speciálnímu sluchátkovému zesilovači. Ten může být součástí běžného domácího audio zesilovače, hudební fajnšmekři dávají pak přednost speciálnímu samostatnému přístroji, často kombinovaném i se špičkovými D/A převodníky. Smartphone či jiný mobilní přehrávač nemá dostatečný výkon, aby taková sluchátka vybudil na potřebnou úroveň. Proto jsou modely určené pro mobilní využití konstruovány tak, aby jejich impedance byla zásadně nižší. Modely určené na doma mívají většinou otevřenou konstrukci a mobilní sluchátka naopak uzavřenou tak, aby utlumila zvuky zvenčí a zároveň izolovala okolí od přehrávané hudby.

Bez kvalitních reproduktorů to nejde

Srdcem sluchátek jsou měniče, na nich záleží výsledný zvuk nejvíce. Mnozí si myslí, že klíčovým parametrem je jejich průměr. Ano, v zásadě lze říct, že větší průměr nabízí teoreticky lepší zvukový potenciál. Tato hodnota však sama o sobě neříká nic o frekvenčním rozsahu, charakteristice zvuku či zkreslení.  Výzvou pro konstruktéry je vytvoření jediného měniče, který zvládne v požadované kvalitě reprodukovat plný rozsah tónů od nejhlubších až po ty nejvyšší. Klíčové jsou použité technologie. Příkladem výrobce, který je známý nejen prodejem samotných sluchátek, ale také vývojem měničů, je německý beyerdynamic. Některý z jeho modelů nalezneme dnes ve většině nahrávacích studiích. Jeho vlastní technologie „Tesla“ kombinující provedení i přesně dané materiály sluchátkových reproduktorů, je mezi zvukaři dobře známá. Když se bavíme o špičkové kvalitě, nelze opomenout nejvyšší model sluchátek této značky – beyerdynamic T5p (23 000 Kč), který je nyní na trhu ve své druhé generaci a s impedancí 32 ohmů je určen pro propojení s mobilním přehrávačem. Další z předních výrobců, Pioneer, osazuje svůj nejvyšší model SE-Monitor 5 (26 990 Kč) měniči o průměru 50 mm z nano vláken a organického dřeva, které předávají posluchači mimořádně přirozený přednes ve frekvenčním rozmezí od 5 Hz do 85 kHz. Impedance předurčuje tato sluchátka naopak pro domácí využití.

Provedení pro vynikající zvuk i pohodlí

Vzhledem k tomu, že náušníky sluchátek tvoří vlastně podobně jako u reproduktorových soustav malou ozvučnici, je velmi důležitý jejich tvar i přesné osazení měničů. Na provedení závisí i správné prostorové podání zvuku. Nezanedbatelná je také konstrukce hlavového mostu spojující oba náušníky, přítlak na uši a použité materiály. To vše rozhoduje o pohodlí při mnohahodinovém poslechu.  

Nutno říci, že pro poslech v nejvyšší kvalitě je třeba dodat do špičkových sluchátek odpovídající signál. V domácích podmínkách to předpokládá použití kvalitního sluchátkového zesilovače a na cestách pak volbu správného přehrávače. Již zmíněný Pioneer nabízí právě pro tyto potřeby kapesní přehrávač XDP-02U pro mobilní poslech hudby ve vysokém rozlišení. Pokud nechcete na cesty další přístroj, je vhodným řešením speciální miniaturní sluchátkový zesilovač s D/A převodníky beyerdynymic Impacto, který čerpá hudební data z datového konektoru telefonu a špičkovým sluchátkům dodá odpovídající signál v mnohem vyšší kvalitě než samotný telefon.

Produktové tipy

beyerdynamic T5p (2. generace)
Sluchátka splňující nároky nejnáročnějších posluchačů se špičkovou technologií Tesla vyvinutou právě  německou společností beyerdynamic, která efektivně zlepšuje zvuk a zvyšuje celkovou efektivitu sluchátek, takže se můžete při poslechu hudby ponořit do světa dokonalého zvuku, zavřít oči a hudbu vnímat jako ve skutečném koncertním sále. Silné magnetické pole vytváří mimořádně bohatý zvuk s bezkonkurenční přesností a pevná vícevrstvá sendvičová membrána zajišťuje přesnou reprodukci ultra hlubokých basů i křišťálově čisté výšky.
Cena: 21 000 Kč

Pioneer SE-Monitor 5
Tato sluchátka jsou osazena speciálními měniči o průměru 50 mm z nano vláken a organického dřeva. Výsledkem je neskutečně přirozený přednes s frekvenčním rozsahem 5 Hz až 85 kHz při citlivosti 99 dB. Speciálně navržené náušníky jsou pro dosažení maximálního pohodlí vyztuženy 3D paměťovou pěnou a tlumí veškeré nežádoucí vibrace. Uživatelé mají na výběr jemný textilní materiál nebo kůži. Samozřejmostí je odnímatelný kabel z nejkvalitnějších materiálů, který je vybaven konektorem TRS 2,5 mm na jedné a 3,5 mm na druhé straně.
Cena: 26 990 Kč

Pioneer XDP-02U
Kapesní audio přehrávač nejvyšší kvality oceněný cenou EISA. Vejde do každé kapsy, umožňuje přehrávat hudbu z interní paměti, dvou paměťových karet nebo streamovat skladby pomocí populárních internetových služeb, jejichž prémiové služby nabízejí dnes již vysoce kvalitní obsah odpovídající Hi-Res Audio. To nejdůležitější se však skrývá uvnitř – elektronika využívající 32bitové zpracování zvuku se špičkovými D/A převodníky SABRE ES9018C2M pro každý kanál zvlášť a také dvěma zesilovači SABRE ES9601K.
Cena: 8 700 Kč

Beyerdynamic Impacto universal
Miniaturní D/A převodník s integrovaným sluchátkovým zesilovačem, který lze připojit k telefonům Apple i Android. Umožňuje přehrávat hudbu až do kvality vzorkování 384 kHz/32 bit (PCM) nebo až 5,6 MHz (DSD). Je kompatibilní se všemi nízkoimpedančními i vysokoimpedančními sluchátky se stereo konektorem jack 3,5 mm nebo umožňuje připojení obou mušlí pomocí 7,5 mm konektoru.
Cena: 9 900 Kč