Jak vypadá restaurace budoucnosti?

K placení nepotřebujete obsluhu a provozní si najde ověřený personál přes aplikaci.

Dlouhodobobě sledujeme, co se děje na poli gastronomických startupů. Díky tomu dnes vítáme do portfolia hned dva projekty z této oblasti – Grason a Qerko. S oběma jsme od jejich úplných začátků, celková investice činí zhruba 10 miliónů Kč.

Grason, který vzniknul v dubnu 2018, je zástupcem čím dál silnějšího trendu demokratizace trhu práce. Služba, o které jsme mohli slyšet třeba díky vítězství ve Women Startup Competition, napřímo propojuje podniky s prověřeným personálem.

Hlavní výhodou je kromě přístupu k databázi ověřených profíků možnost flexibilně poptat jejich služby. Číšníkům a servírkám Grason nabízí snadný přivýdělek a svobodu stanovit si za svoji práci férovou cenu. Služba se tak dá připodobnit k Liftagu, které díky transparentním pravidlům zlepšilo celé odvětví taxi služeb.

Na vývoji Grasonu participujeme od úplného začátku, a protože zakladatelé v čele s Jarmilou Kowolowskou odvádějí fantastickou práci, dohodli jsme se na vstupu do projektu. Grason nyní využívá přes 150 restaurací a cateringů (např. Ambiente Pizza Nuova a Kuchyň, Sia, Bruxx, Potrefené Husy nebo Vnitroblock). Od května 2018 zprostředkovala služba přes 6000 směn a pracovníci vydělali 6,5 milionů korun.

Na úplném startu je projekt Qerko, za kterým stojí tým v čele se zkušeným produktovým manažerem Lukášem Kovačem (ex-Seznam.cz a Avast). Cílem Qerka je zcela změnit nepohodlné placení v restauracích, kdy host buď musí čekat na obsluhu nebo při rozdělování účtu chodit na bar k pokladně.

Stačí si přitom stáhnout aplikaci Qerko a pak jen načíst QR kód na svém stole. Obratem se ukáže účet a host si vybere ty položky, které chce ze společné útraty zaplatit. Samozřejmě opět jednoduše, kartou uloženou v aplikaci. Obsluha o platbě okamžitě ví. Protože jsou zákazníci díky snadnému placení spokojenější, nechávají přes aplikaci o 40 % vyšší spropitné, než je standardní.

V Praze můžete pohodlnou platbu vyzkoušet například v La Casa Blů, Cafefin či Yolo Karlín, v Plzni se zastavte v Pijezpi, v Jablonci pak v pivovaru Volt. “Pokud si hosté a restauratéři Qerko oblíbí, přibude například chytrý věrnostní program bez nutnosti věrnostních kartiček,” dodává Lukáš Kovač.