Technologie Wi-Fi slaví 20 let. Těchto 20 věcí jste o ní možná nevěděli

Praha, 25. června – V červnu 1999 několik technologických společností vytvořilo obchodní sdružení Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Tento moment je považován za počátek bezdrátových sítí dnes známých jako Wi-Fi. Už ve stejném roce vydala společnost Apple svůj iBook, první počítač s vestavěným adaptérem AirPort, díky čemuž mohl používat Wi-Fi. Jak šel čas, objevovaly se stále nové generace bezdrátových sítí. Letos je tomu právě dvacet let od doby vzniku Wi-Fi a společnost Cisco při této příležitosti připravila 20 zajímavostí, které za dvě dekády změnily svět kolem nás.

„Dnešní Wi-Fi je jedna z nejrychleji se rozrůstajících síťových technologií. Díky tomu může být internet k dispozici na místech, kde není možné zavést kabelovou infrastrukturu, nebo jsou náklady na takové připojení vysoké. Wi-Fi sítě proměnily způsob, jakým žijeme, pracujeme, učíme se a hrajeme si. Ať už si v obýváku užíváte streaming oblíbeného seriálu, nebo máte možnost pracovat ze vzdálených míst a připojit se k videohovoru, zpravidla využijete právě tuto technologii,“ říká Pavel Křižanovský, technický ředitel společnosti Cisco.

Věděli jste například, že v roce…

  1. 1971 vznikl na Havaji síťový systém zvaný ALOHA, který položil základy pro další vývoj bezdrátové komunikace a později i vzniku Wi-Fi sítí. První verze protokolu, na které Wi-Fi fungovala, byla představena až v roce 1997. 
  2. 2000 dostala Wi-Fi označení, které dnes všichni známe? První rok své oficiální existence se totiž tato technologie nazývala Wireless Ethernet. Čeho měl být tento název zkratkou? Vůbec ničeho, ačkoliv se traduje, že jde o zkratku „wireless fidelity“. 
  3. 2004 proběhl podle záznamů organizace Wi-Fi Alliance první komerční let, na kterém se pasažéři mohli k Wi-Fi připojit?
  4. 2009 spatřil světlo světa nový standard 802.11n (Wi-Fi 4), který přinesl revoluci? Umožnil totiž zvýšení přenosových rychlostí pomocí technologie MIMO, díky které mohlo více antén vytvořit více datových toků. Maximální přenosová rychlost technologie se tak znásobila téměř devětkrát (54 Mb/s vs. 450 Mb/s). Pokud byste dokázali využít maximálních možností této technologie, tak například film Avengers: Infinity Wars ve 4K rozlišení byste v prvním případě stahovali 2 hodiny a 39 minut, ve druhém pak 19 minut.
  5. 2011 přesáhl globální počet Wi-Fi hotspotů jeden milion?
  6. 2012 měla Wi-Fi připojení čtvrtina všech domácností na světě?
  7. 2018 dosáhla globální ekonomická hodnota Wi-Fi technologií 2 bilionů dolarů?
  8. 2019 byly představeny nové přístupové body postavené na standardu Wi-Fi 6? Ty dosahují rychlosti až 5 Gb/s.
  9. 2021 přesáhne podle odhadů společnosti Cisco globální počet hotspotů 500 milionů. To je pětisetnásobný nárůst za deset let.
  10. 2022 bude Wi-Fi dominantním zdrojem internetového připojení? Studie Cisco předpovídá, že přes ni proteče až 59 % internetového provozu. 

Wi-Fi se postupně stala nedílnou součástí našich životů. Její roli potvrzují i následující zajímavosti:

  1. Podle průzkumu společnosti IDC z roku 2015 je pro lidi druhou nejdůležitější věcí v životě. Na první místo ji zařadilo 18 % respondentů. Výše se umístilo jen jídlo se 30 %. Naopak za Wi-Fi se umístily například i sex (10 %), televize (8 %) nebo alkohol (4 %).
  2. V roce 2016 se v Praze konal SIGNAL festival, který návštěvníkům nabídl i nové funkce na základě pokročilé Wi-Fi analytiky. Návštěvníci se tak mohli například dozvědět, u které expozice se právě nachází méně lidí. Wi-Fi síť tehdy dokázala detekovat více než 600 000 unikátních zařízení návštěvníků.
  3. Většina českých škol již Wi-Fi nasadila. Z průzkumu, který proběhl v roce 2016 v rámci série seminářů Roadshow  pro školy, vyplynulo, že 56 % českých škol již Wi-Fi mělo zavedeno.
  4. Nová technologie Wi-Fi 6 je vybudovaná na stejných základech jako 5G sítě. Důvodem je, aby oba tyto typy sítí podporovaly hladký přechod mezi nimi a do globální sítě mohlo být připojováno ještě více zařízení. 
  5. První generace Wi-Fi připojení nabízela maximální teoretickou rychlost 11 Mb/s. Zhruba tak rychle stahujete, pokud si pustíte video na YouTube v kvalitě 1080p. Aktuální generace Wi-Fi 6 toto číslo překonala přibližně pětsetkrát.
  6. Letiště v Kodani se v roce 2011 rozhodlo, že využije Wi-Fi síť jinak než pouze pro připojení pasažérů. Wi-Fi používá i k lokalizaci cestujících, aby byli rychleji odbaveni a nemuseli tak dlouho čekat.
  7. Pro kreativní využití Wi-Fi sítě v České republice se rozhodl fotbalový klub FC Viktoria Plzeň. Fanoušci tak například mohou využít navigace po stadionu, nebo mohou sledovat v aplikaci statistiky z aktuálního utkání v reálném čase.
  8. Už v roce 2022 má průměrná rychlost Wi-Fi připojení dosáhnout 54,2 Mb/s. O pět let dříve, tedy v roce 2017, to bylo „pouze“ 24,4 Mb/s. Její rychlost se tak více než zdvojnásobí.
  9. Wi-Fi technologie dokážou dosáhnout i mnohem vyšších rychlostí, než mají standardní domácí sítě. Už v roce 2013 byla prolomena magická hranice 1Gb/s.
  10. V loňském roce se na zeměkouli vyskytovalo asi 13 miliard zařízení. To znamená, že na každého obyvatele naší planety připadala téměř dvě zařízení, která se dokážou k Wi-Fi připojit.

Ať už využíváte Wi-Fi k připojení se na sociální sítě, sledování videa, hraní, k práci, nebo k digitalizaci svého podnikání, vězte, že nová generace Wi-Fi 6 ve spojení s 5G sítěmi otevře nové možnosti ve všech oblastech života. 

O Cisco Systems 

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.