Vyrazte na dovolenou v pravou chvíli a bez stresu

Praha 26. června 2019 – Určitě to znáte taky – je sobota ráno, kufry sbaleny, všichni členové rodiny se těší a jen co vyjedete na dálnici kolona! I takový průběh může mít začátek vaší dovolené během prvního prázdninového víkendu. Z loňské analýzy anonymizovaných mobilních dat T-Mobile vyplývá, že se podobný scénář bezpochyby bude opakovat i letos, a že tento týden si bere dovolenou opět většina z nás. 

Poslední červnová sobota je dnem, kdy odjíždí do zahraničí nejvíce lidí. V tento den se z celého víkendu přesunulo za hranice 42 % lidí, pátek si pro svoje cestování vybralo 26% a v neděli pak 32 %. V inkriminovaný víkend se vydá na cesty o 57 % Čechů více, než je tomu o víkendech běžných. Jejich nejoblíbenějšími destinacemi tradičně zůstávají Slovensko, Chorvatsko a Itálie. 

Obecně však během letních víkendů roste počet cestujících na silnicích. „Konkrétně se během pátku přepraví o 23% cestujících víc, v sobotu a v neděli se cestující musí připravit na skutečnost, že silnice sdílí o 65% respektive 87% více lidí, než je tyto dny obvyklé,“ vysvětluje Lukáš Kovárník, manažer rozvoje ICT řešení společnosti T-Mobile, a dodává: „V tomto případě je dobrá analýza mobility na základě anonymizovaných dat z mobilní sítě opravdu užitečná, její výsledky ušetří lidem nejen čas, ale v tomto případě i spoustu nepříjemných chvil za volantem.“ 

Velké rozdíly lze také očekávat v konkrétních časech – pro pátek je typické, že lidé nejvíce vyjíždějí po pracovní době od 15:30 do 22 hodin, přičemž dopravní špička nastává odpoledne mezi pátou a šestou hodinou. Je lepší v tuto dobu vůbec nevyjíždět. To samé platí také po celou sobotu, kdy velmi silný provoz můžete čekat už od brzkého rána s absolutním vrcholem kolem poledne. Silný provoz ustává až kolem sobotní 18. hodiny. Neděle bude mít velmi podobný průběh s vrcholem mezi jednou až pátou odpoledne.

Letošní léto bude pro všechny řidiče velmi náročné. Silničáři plánují opravy mnoha úseků silnic prvních i nižších tříd. Bude také pokračovat rekonstrukce dálnice D1, v letošním roce v rekordní délce sedmdesáti kilometrů. Na těchto úsecích se v zúžení dají očekávat dlouhé kolony. Ideální způsob, jak se jim vyhnout a cestovat v klidu, je vzít si v pátek půl dne dovolené a vydat se na cestu již ráno, maximálně pak do 14:30 hodin. Další variantou je v sobotu si pořádně přivstat a vyrazit kolem páté – šesté ráno. Nebo se naopak v klidu vyspat a vyjet večer po 19. hodině. Případně nechat odjezd až na nedělní ráno.

Data získal T-Mobile z detailního měření pohybu Čechů do zahraničí během loňského prvního prázdninového víkendu. 

O T-MOBILE CZECH REPUBLIC A.S.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře)www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.