Datovým centrem vshosting~ „proteče“ měsíčně 10 Petabytů

Klienti mobilních operátorů v ČR loni přenesli celkem 368 peabytů


Praha, 27. června 2019 – Zhruba 330 terabytů denně představuje denní dávku dat, které odbaví největší datacentrum v České republice. Celkový měsíční součet tak činí přibližně 10 petabytů, což je v meziročním srovnání o 30 % více než tomu bylo před rokem. V porovnání se všemi klienty mobilních operátorů se jedná o jednu třetinu dat, které lidé spotřebovali za uplynulý rok v rámci celé naší země. Vyplynulo to ze statistik vshosting~  a ČTK. 

Aktuální kauza týkající se drahých cen za spotřebu dat v mobilních sítích je v plném proudu a zákazníci jsou právem nespokojeni. I přes fakt, že spotřeba dat v mobilních sítích v minulém roce vzrostla na dvojnásobek, velmi dlouho se žádné slevy nekonaly. Počet uživatelů internetu v mobilu se loni zvýšil o 232.000 na 7,98 milionu. Drtivá většina těchto uživatelů za pravidelné měsíční paušály vyžaduje vysokou kvalitu připojení a dostatečné množství dat. Průměrná měsíční spotřeba dat meziročně vzrostla na 1,23 GB na jednoho uživatele s kartou SIM, což znamenalo roční nárůst o 47 %. Existují však uživatelé, kteří takové množství spotřebují během dvou dnů. Jedna SIM karta využívající fixní LTE měsíčně průměrně spotřebovala 60,31 GB dat (zdroj ČTK).

A jak je to s datovým tokem u datacenter? Aktuálně největší poskytovatel komplexních managed serverových služeb v České republice a na Slovensku společnost vshosting~ eviduje, že během jednoho měsíce zaznamená traffic v podobě cca 10 petabytů (PB) dat, což představuje zhruba 330 terabytů denně. Pro porovnání s uživateli mobilních sítí; ti přenesli za rok 2018 celkem 368 petabytů dat. „I přes fakt, že mezi poskytováním datových přenosů u mobilních operátorů a v datových centrech je rozdíl, jsme přesvědčeni, že to vždy jde o něco levněji. A to týká aktuální situace s u českých operátorů především“ říká Damir Špoljarič, CEO společnosti vshosting~ a dodává: „Klienti našeho datacentra mají neomezený tok dat kamkoliv do světa. Naše síť má kapacitu až 1 Tbps (terabit za sekundu) a funguje bez výjimky 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, přičemž jsme zajištěni i proti blackoutu.“

Poskytování neomezených dat je aktuálně v Evropské unii relativně běžnou záležitostí. Zatím, co například datové centrum vshosting~ garantuje stálý a neomezený tok dat všem svým klientům již minimálně 8 let, mobilní operátoři se k obdobným krokům teprve chystají.

Společnost vshosting~

vshosting~ je v současné době největším poskytovatelem komplexních managed serverových služeb v České republice a na Slovensku. Vznikl v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více jak 8 000 serverů českých i zahraničích internetových projektů většího významu. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje vshosting~ provoz, patří například portál ČSFD.cz, velké zpravodajské servery, internetové obchody Okay, Košík.cz, Notino, Pilulka a stovky dalších, ale i společnosti jako Baťa nebo RWE. Vshosting~ hostuje více jak 40 % českého a slovenského e-commerce trhu. Od roku 2018 disponuje vshosting~  také 100Gbps propojením se špičkovým TIER1 operátorem Telia Sonera.

Více informací najdete na https://vshosting.cz/about