Hyundai a Saudi Aramco spolupracují na budoucích technologiích, které využívají vodík a vyspělé nekovové materiály

  • Nová dohoda o rozšíření vodíkového „ekosystému“ v Jižní Koreji a Saudské Arábii
  • Spolupráce zahrnuje výzkum a vývoj zaměřený na širší využití nekovových materiálů
  • Spolupráce společností Hyundai a Aramco se zaměří na budoucí obchodní modely a technologie v automobilové oblasti

Společnost Hyundai Motor Company podepsala memorandum o shodě se saúdskoarabskou ropnou společností Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco). Memorandum o shodě vytváří rámcové podmínky pro rychlejší rozšíření vodíkového „ekosystému“ na korejském a saúdskoarabském trhu a pro výzkum možného využití vyspělých nekovových materiálů v různých oblastech včetně automobilového průmyslu.

Kromě spolupráce na dodávkách vodíku a výstavbě vodíkových plnicích stanic v Koreji budou společnosti Hyundai Motor a Saudi Aramco také zvyšovat povědomí o vozidlech Hyundai s palivovými články na vodík v Saúdskoarabském království. Společnosti navíc spojí své síly s cílem rozšířit využívání nekovových materiálů v nejrůznějších aplikacích, včetně používání uhlíkových vláken a kompozitů vyztužených uhlíkovými vlákny. Společnosti budou rovněž spolupracovat na vývoji budoucích technologií pro automobily.

Spolupráce firem Hyundai Motor a Saudi Aramco urychlí pokrok směrem k ‚vodíkové společnosti‘ rozšířením přístupu k robustní vodíkové infrastruktuře a elektromobilům s palivovými články,“ řekl Euisun Chung, výkonný viceprezident společnosti Hyundai Motor Company. „Obě společnosti jsou lídry v oblasti vodíkového hodnotového řetězce a naše spolupráce bude podporovat globální kroky k lepší, trvale udržitelnější budoucnosti, ale také se zaměří na průzkum budoucích obchodních modelů a technologií v automobilové oblasti.

Podle zprávy, kterou nedávno zveřejnila Mezinárodní energetická agentura IEA (International Energy Agency) během setkání ministrů energetiky a životního prostředí v rámci summitu nejsilnějších ekonomik světa G20 v Japonsku, se nyní vodíku dostává dosud nevídané podpory ze strany veřejné správy i soukromé podnikové sféry a na celém světě se v tomto směru rychle rozvíjí řada strategií a projektů. Zpráva dochází k závěru, že nyní nastal čas k rozšíření technologií a snížení nákladů, aby bylo možné využívat vodík v co nejširším měřítku.

Výkonný viceprezident Chung na exkluzivní akci pro investory, která se konala den před setkáním ministrů G20, vyjádřil přesvědčení společnosti Hyundai, že „vodíkem poháněná společnost“ je nejživotaschopnějším řešením pro úspěšnou energetickou transformaci. Hyundai Motor tak učinil důležité kroky k „vodíkové společnosti“ díky svému zaměření na trvale udržitelnou dopravu v rámci své vize FCEV Vision 2030. Jejím cílem je vytvořit globální „vodíkovou společnost“, která bude využívat vodíkové technologie i mimo oblast dopravy.