V Lundegaardu navrhujeme a vyvíjíme efektivněji díky design systému

Ve společnosti Lundegaard stavíme rozsáhlé front-endové projekty pro velké firmy, a proto se zaměřujeme na kvalitu a systém. Baví nás spojovat různé věci, proto jsme se rozhodli spojit design a vývojářské týmy pomocí „design systému“.  

Díky design systému teď navrhujeme a vyvíjíme efektivněji. Jsme si vědomi toho, že kvalitní web už dávno nedodává jeden člověk, ale věnuje se mu několik lidí s různými profesemi a je potřeba, aby si spolu vzájemně porozuměli. 

Design systém jsme již implementovali u několika našich finančních klientů a přednášeli jsme o něm na konferenci o digitální transformaci pořádané Ludegaardem společně s firmou Liferay nebo na mezinárodní konferenci Liferay DevCon v Amsterdamu, určené pro vývojáře. 

Design systém je strukturovaný soubor komponent a principů, které týmům pomáhají rychleji vytvářet digitální produkty a je zároveň navržený tak, aby bylo možné ho v průběhu času snadno měnit, rozšiřovat a zlepšovat.

Správný design systém zahrnuje pravidla pro samotný proces návrhu digitálního řešení (tón komunikace, značka, pravidla psaní, …). Dále obsahuje definici vzhledu (barevná paleta, rozvržení, ikony, typografie, …) a jednotlivých komponent (tlačítka, tabulky, navigace, formuláře, …). Design systém v podobě manuálu potom pomáhá vytvářet weby/aplikace tak, aby byly konzistentní s ostatními weby/aplikacemi firmy. 

„Vytvořením designového systému jsme schopni tvořit webové aplikace rychleji a to umožňuje týmu investovat čas do uživatelského výzkumu, optimalizace kódu nebo snižování technického dluhu.“, zmiňuje Jan Murin (Digital Product & UX Design Team Leader, Lundegaard). 

Hlavními výhodami této služby jsou především konzistentní UX pro uživatele a úspora nákladů na design a vývoj. UX/UI designéři nemusí znovu vymýšlet vzhled a chování rozhraní, což šetří čas front-end vývojářů, kteří mohou přebírat již připravené kusy kódu. To vede k rychlejšímu dodání aplikace ve finálním vzhledu a snadnějšímu testování. Protože design systém se stává jediným uspořádaným zdrojem pravdy pro návrh, vývoj a testování aplikace.

Více detailů o této službě naleznete na této produktové stránce: https://www.lundegaard.eu/cs/co-nabizime/sluzby/analyza-design/navrh-a-sprava-design-systemu/

O firmě Lundegaard:

Jsme konzultačně-technologická firma. Pomáháme zjednodušovat lidem život prostřednictvím budování chytrých digitálních služeb pro naše klienty. Tvoříme prostředí, ve kterém se potkávají, navzájem inspirují a profesně rostou špičkoví odborníci.