Nordic Telecom zaslal ČTÚ připomínky k aukci kmitočtů na 5G sítě

Praha 29. 7. 2019 – Společnost Nordic Telecom využila veřejné konzultace k návrhu výběrového řízení na kmitočty v pásmech 700 MHz a 3400-3600 MHz a zaslala Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) dokument se svými připomínkami. Ty směřují k tomu, aby aukce skutečně přispěla ke vstupu čtvrtého mobilního operátora na trh a prohloubení konkurenčního prostředí, což je ostatně i jeden z cílů, kterých chtějí stát a ČTÚ touto aukcí dosáhnout.

Pravidla aukce by měla podle společnosti podporovat seriózní zájemce o rychlý rozvoj a spuštění mobilních sítí na nabízených kmitočtech a vyloučit ty, kteří by frekvence využili pouze ke spekulaci. Proto Nordic Telecom navrhuje zkrácení termínů pro dosažení požadovaného pokrytí obyvatelstva a území rychlým internetem. Lhůty obsažené v návrhu výběrového řízení jsou příliš benevolentní.

Další zásadní připomínkou je požadavek na zvýšení množství kmitočtového spektra, které může potenciální nový hráč na trhu získat. „Naše modely ukazují, že bychom se nemohli stát plnohodnotným konkurentem současných mobilních operátorů, protože bychom neměli k dispozici dostatečné množství frekvencí,“ řekl David Voska, ředitel vnějších vztahů společnosti Nordic Telecom. „Je důležité si uvědomit, že i kdyby ČTÚ našim připomínkám plně vyhověl, stále nebudeme mít ani zdaleka tolik pásma, jako má každý ze tří současných mobilních operátorů již dnes,“ vysvětlil Voska.

ČTÚ má jeden měsíc na vypořádání připomínek, které v konzultaci obdržel. Poté zveřejní tabulku s informacemi, jak s jednotlivými podněty od různých společností či institucí naloží a jak je promítne do aukčních podmínek.

Nordic Telecom je telekomunikačním operátorem s vlastními sítěmi v pásmech 3,7 GHz a 420 MHz a napříč skupinou obsluhuje více než sto tisíc zákazníků. V aukci pásma 3,7 GHz získal jako jediný účastník dva bloky spektra. Na nich staví a jako první spustil moderní 5G síť, která nabízí kvalitní pevné vysokorychlostní internetové připojení vzduchem. V budoucnu tato síť umožní i superrychlé 5G datové mobilní přenosy. V pásmu 420 MHz buduje vlastní LTE síť. Současně, prostřednictvím partnerských sítí, působí jako plnohodnotný virtuální mobilní operátor. 

ww.nordictelecom.cz