Fond Nation 1 má pro české startupisty připraveno 500 milionů korun

Nation 1 je nová česká venture kapitálová společnost zaměřená na investice do nadějných startupů operujících v České republice. Aktuálně má k dispozici venture kapitálový fond o velikosti 20 milionů eur, tedy zhruba 500 milionů korun, z nichž tři čtvrtiny pocházejí od Evropského investičního fondu. Do konce roku by se celková částka měla zvýšit až na 35 milionů eur. Cílem Nation 1 je aktivní podpora tuzemských startupů a talentovaných jednotlivců, kteří mají potenciál vytvořit business s globálními ambicemi z oblastí financí, umělé inteligence, e-commerce, cestování a dalších.

2019-08-02 10_15_25-Seed venture capital funding for startups - Nation1.png

Fond založili přední čeští odborníci na startupy a investice. Marek Moravec, podnikatelka Petra Končelíková a softwarový architekt Martin Bodocký. Trojici nově posílil zkušený investor Jaroslav Trojan, který byl v minulosti zakládajícím zaměstnancem fondu Credo Ventures. „Jsme rádi, že s námi Jaroslav spojil své síly. Podařilo se nám tak vytvořit velmi zkušený tým, který povede špičkový VC fond” říká Marek Moravec, Managing Partner v Nation 1. Dohromady má čtveřice ve fondu 1 milion eur.

Po náročném a důkladném výběrovém procesu se hlavním investorem ve fondu stal Evropský investiční fond (EIF) sídlící v Lucembursku, který disponuje i prostředky svěřenými Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Kromě EIF fond Nation 1 oslovuje především úspěšné podnikatele, pro které představuje možnost, jak se dostat k atraktivním investičním a ko-investičním příležitostem v různých oblastech podnikání. Nově Nation 1 podpořil například investor a podnikatel Martin Rozhoň. „Nation 1 souzní s mou investiční strategií a umožňuje mi využívat jejich know-how a investiční sílu k realizaci společných investic,” komentuje svou investici do fondu Rozhoň.

„Těší nás a velice si vážíme toho, že nám investoři dali svou důvěru. Díky nim máme potenciál pomoci v začátcích velkému množství prosperujících firem a pozvedat tak celý podnikatelský ekosystém. Pevně věříme, že se nám podaří naplnit očekávání investorů,” dodává Marek Moravec, Managing Partner v Nation 1.

Fond je v evropském kontextu významný tím, že kombinuje investiční a akcelerační fázi. Dovede tak nabídnout nejen zkušený tým pro realizaci investic, ale i prostředí pro kvalitní rozvoj startupů. „Většina investorů se dívá na startupy spíše v pokročilejším stadiu rozvoje. My v našem regionu vidíme velký potenciál pro seed fond s relativně velkým a dobře diverzifikovaným portfoliem investic, které maximalizuje zisk a zajišťuje místo v navazujících investičních kolech,” říká Jaroslav Trojan, Managing Partner v Nation 1.

V rámci akcelerační fáze poskytuje fond startupům kromě finančních prostředků také zkušenosti formou mentoringu, workshopů, poradenství z oblasti technologií nebo pomoci s hledáním partnerů a zákazníků. Od ostatních akceleračních programů se odlišuje tím, že ke svým projektům přistupuje individuálně a šije jim program na míru. „V akcelerátoru vidíme jednoznačný přínos jak pro český ekosystém, tak pro navazující investiční strategii fondu. Investovaným startupům jsme spolehlivým partnerem, který poskytuje nástroje k jejich efektivnímu růstu, a umožňuje tak úspěšnější další investiční kola,” říká Petra Končelíková, Partner a MD of Acceleration v Nation 1.   

Fond má za cíl během příštích deseti let investovat částky 50 tisíc až 1,5 milionu eur do přibližně 40 firem působících v České republice s ambicí globálního růstu. Očekávaná roční výnosnost fondu je na úrovni 25% IRR.

Vedle byznysového potenciálu startupů fond klade také velký důraz na schopnosti a zkušenosti zakladatelů a pozitivní přínos projektu pro společnost.

O Nation 1

Nation 1 je venture kapitálová firma se sídlem v Praze, Brně a Lucembursku, která spravuje investiční seed fond a startupový akcelerátor zaměřený na startupy operující na českém území a začínající podnikatele s ambicí prorazit na globální trh. Kromě financí nabízí i mentoring od zkušených expertů z oboru, mimo jiné například Jakuba Nešetřila, zakladatele českého startupu Apiary. Řídícími Partnery a investiční část fondou vedou Marek Moravec a Jaroslav Trojan. Akceleraci vede Petra Končelíková, a Technickým Partnerem je Martin Bodocký. Všichni mají se startupy a investicemi bohaté zkušenosti, a to jak z Česka, tak i zahraničí. 

Nation 1 benefits from the support and financing of the Czech ESIF Fund of Funds (CZFoF). The Czech ESIF Fund of Funds is an initiative created by cooperation between the Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic and EIF and financed under the European Regional Development Fund within the programme Venture Capital OP EIC (program Rizikový kapitál OP PIK).