Huawei uvádí na trh nový operační systém HarmonyOS

Huawei představil nový operační systém založený na mikrojádrové architektuře a navržený tak, aby poskytoval soudržný uživatelský zážitek pro všechna zařízení a scénáře. Operační systém HarmonyOS představil Huawei na konferenci pro vývojáře v čínském Dongguanu.

„Vstupujeme do éry, kdy lidé očekávají plně propojený inteligentní zážitek ve všech zařízeních a scénářích. Domníváme se proto, že je důležité mít operační systém s vylepšenými schopnostmi napříč platformami. Potřebovali jsme operační systém, který podporuje všechny scénáře, které lze použít pro celou škálu zařízení a platforem a které uspokojí poptávku zákazníků po rychlé odezvě a vysoké bezpečnosti,“ předeslal hlavní myšlenky společnosti CEO Huawei CBG Richard Yu a dodal, že to byly hlavní cíle pro vyvinutí HarmonyOS.

„HarmonyOS je zcela odlišný od systémů Android a iOS. Jedná se o operační systém založený na mikrojádru, má důvěryhodnou a bezpečnou architekturu a podporuje bezproblémovou spolupráci napříč zařízeními,“ doplnil Richard Yu.

Tradičně jsou nové operační systémy uváděny společně s novými typy zařízení. Huawei si ale již před 10 lety představil budoucnost a začal zkoumat, jak by mohl přinést lidem takové uživatelské zážitky, které by překročily hranice fyzického prostoru a překonaly svými schopnostmi ostatní hardware a platformy.

HarmonyOS je lehký, kompaktní operační systém s výkonnou funkčností a nejprve bude použitý pro zařízení, jakými jsou například chytré hodinky, chytré obrazovky, systémy ve vozidle a inteligentní reproduktory. Cílem společnosti Huawei je vytvořit integrovaný a sdílený ekosystém napříč zařízeními, vytvořit bezpečné a spolehlivé provozní prostředí a poskytnout celistvý inteligentní zážitek při každé interakci s každým zařízením.

HarmonyOS – čtyři odlišné technické vlastnosti

Nový operační systém byl navržen se čtyřmi významnými technickými vlastnostmi tak, aby naplnil očekávání zákazníků. 

  1. Plynule: Naprosto první operační systém pro koncová zařízení s distribuovanou architekturou, který v rámci daného zařízení zajišťuje zcela plynulou zkušenost

Díky aplikaci distribuované architektury a distribuované technologie Virtual Bus nabízí operační systém HarmonyOS sdílenou komunikační platformu, distribuovaný management dat a distribuované plánování úkolů. S operačním systémem HarmonyOS se vývojáři aplikací nebudou muset potýkat se základní technologií pro distribuované aplikace, což jim umožní soustředit se na vlastní individuální logiku služby. Vyvinout distribuované aplikace bude snazší než kdykoli dřív. Aplikace postavené na operačním systému HarmonyOS mohou fungovat na různých zařízeních při současném zajištění plynulé zkušenosti za každé situace.

  1. Hladce: Deterministic Latency Engine a vysokovýkonné IPC

Operační systém HarmonyOS se zaměří na problémy s nedostatečným výkonem prostřednictvím Deterministic Latency Engine (DLE) a vysokovýkonné komunikace mezi procesy (IPC). DLE nastavuje prioritu výkonu úkolů a časové limity pro plánování s předstihem. Využití zdrojů tak bude mít tendenci k upřednostňování úkolů s vyšší prioritou a snižování latence odpovědi aplikací o 25,7 %. Mikrojádro může učinit výkon IPC až pětkrát efektivnější ve srovnání se stávajícími systémy.

  1. Bezpečně: Mikrojádrová architektura, která od základů přetváří bezpečnost a důvěryhodnost

Operační systém HarmonyOS využívá zcela novou mikrojádrovou konstrukci, která se vyznačuje vyšší bezpečností a nízkou latencí. Toto mikrojádro bylo navrženo za účelem zjednodušení funkcí jádra, implementace co největšího možného počtu systémových služeb v uživatelském módu mimo jádro a doplnění společné bezpečnostní ochrany. Mikrojádro samo o sobě zajišťuje pouze nejzákladnější služby.

Konstrukce mikrojádra operačního systému Harmony OS používá formální metody ověření k přetvoření bezpečnosti a důvěryhodnosti od základů v tak zvaném důvěryhodném prováděcím prostředí (TEE). Formální verifikační metody jsou efektivním matematickým přístupem k ověření správnosti systému ze zdrojového kódu, zatímco tradiční metody ověření jako funkční verifikace a simulace útoku jsou omezeny na dílčí scénáře.

Operační systém HarmonyOS je prvním operačním systémem, který používá formální metody ověření v rámci TEE koncových zařízení, což významně zvyšuje úroveň bezpečnosti. Díky tomu, že mikrojádro operačního systému HarmonyOS obsahuje mnohem méně kódu (zhruba tisícinu toho, co obsahuje jádro Linuxu), je navíc mimořádně snížena úspěšnost útoků.

  1. Sjednoceně: Aplikace jsou vyvinuty pouze jednou a nasazeny na více zařízeních

Díky vývojovému prostředí (IDE) pro více zařízení, vícejazyčné sjednocené kompilaci a sadě distribuované architektury se může operační systém HarmonyOS automaticky adaptovat na různé ovládací prvky rozložení obrazovky a interakce a podporovat jak ovládání přetažením, tak vizuální programování založené na náhledu. To vývojářům umožňuje efektivněji vystavět aplikace, které běží na více zařízeních. S IDE mohou vývojáři programovat své aplikace pouze jednou a nasadit je na více zařízeních, což vytváří úzce integrovaný ekosystém všech uživatelských zařízení.

HUAWEI ARK Compiler je prvním statickým kompilátorem, který může hrát na stejné úrovni jako virtuální stroj od Androidu, což umožňuje vývojářům kompilovat širokou škálu pokročilých jazyků do strojového kódu v jednom sjednoceném prostředí. Díky podpoře sjednocené kompilace v mnoha jazycích HUAWEI ARK Compiler mimořádně pomůže vývojářům zvýšit jejich produktivitu.

Vývojový plán a vývoj ekosystémů

Huawei již také oznámil vývojový plán pro HarmonyOS a jeho jádro. HarmonyOS 1.0 bude nejprve využit pro chytré obrazovky, které mají být uvedeny na trh koncem tohoto roku. V průběhu příštích tří let bude HarmonyOS optimalizován a postupně adoptován v celé řadě chytrých zařízení, včetně těch přenositelných.

Úspěch HarmonyOS bude záviset na dynamickém ekosystému aplikací a vývojářů. Huawei uvolní HarmonyOS jako celosvětově otevřenou platformu, aby se podpořilo přijetí systému v širším pojetí. Huawei také zřídí open-source nadaci a open-source komunitu pro podporu hlubší spolupráce s vývojáři.

Čína je domovem silného ekosystému aplikací a rozsáhlé uživatelské základny. Huawei položí základy pro HarmonyOS nejprve na čínském trhu a poté ho rozšíří do globálního ekosystému. Se zaměřením na poskytování nové a jedinečné hodnoty se Huawei otevře a bude sdílet své základní schopnosti v oblastech, jako je připojení, fotoaparáty a AI. Úzce bude spolupracovat s partnery v rámci ekosystému při poskytování aplikací a služeb, které zákazníkům poskytnou nejlepší možné zážitky a přinesou průmyslu nový život.

HarmonyOS přinese nové výhody pro spotřebitele, prodeje i vývojáře. Spotřebitelům dodá soudržný a silný inteligentní zážitek ve všech aspektech jejich života. Prodejcům zařízení pomůže získat výhodu prvního tahu v době, kdy oblasti jako sítě 5G, umělá inteligence nebo internet věcí zažívají explozivní růst. HarmonyOS zároveň umožní vývojářům získat více uživatelů s menšími investicemi a rychle inovovat služby ve všech scénářích.

„Věříme, že HarmonyOS oživí toto odvětví a obohatí ekosystém,“ řekl Richard Yu. “Naším cílem je přinést lidem skutečně poutavý a rozmanitý zážitek. Chceme pozvat vývojáře z celého světa, aby se k nám přidali při vytváření nového ekosystému,” dodal Richard Yu. –

Více informací o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:
Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/
YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk
Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk
Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group
Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V roce 2018 se společnost umístila na 2. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. Patnáct R&D (výzkumných a vývojových) center bylo založeno v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně. Huawei Consumer BG je jednou ze tří business divizí společnosti a soustřeďuje se na smartphony, PC a tablety, wearables a cloudové služby apod. Globální síť Huawei je postavena na 20 letech bohatých zkušeností v telekomunikačním průmyslu a jejím cílem je přinášet nejnovější technologie spotřebitelům na celém světě.