Plocha prodávaných pozemků se zmenšuje, preference kupců se pod tlakem vysokých cen mění

PRAHA, 12. 8. 2019 – V Praze, Brně i Ostravě je nedostatek volných pozemků pro stavbu rodinných domů. To v kombinaci s velmi silnou poptávkou tlačí ceny nahoru. Doba, kdy klienti poptávali pozemky větší než 2000 metrů čtverečních, je pryč. Dnes není výjimkou, že pro stavbu rodinného domu volí plochy okolo 500 metrů čtverečních. Makléři společnosti M&M Reality také sledují, že roste ochota zájemců o stavbu rodinného domu stěhovat se do obcí v širokém okolí velkých měst. 

Ceny pozemků vhodných pro stavbu rodinných domů se ve velkých městech a jejich okolí za posledních 5 let zdvojnásobily. A rostou dál. „V okolí Prahy pozemky stále mírně zdražují, i když ve srovnání s uplynulými roky je tempo růstu cen pomalejší. Jako příklad mohu uvést zasíťovaný pozemek o rozloze 1000 metrů čtverečních v Čestlicích, který se před rokem prodal za cenu 

5 800 korun za čtvereční metr. Dnes se srovnatelné pozemky bez problému prodají za 6 200 korun na jeden metr čtvereční,“ přibližuje Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality s tím, že uvnitř města jsou ceny pražských pozemků samozřejmě několikanásobně vyšší. 

Pod tlakem vysokých cen se lidé v posledních letech poohlížejí po vzdálenějších lokalitách a roste jejich ochota dojíždět do metropole odjinud,“ pokračuje Jan Martina. Prudce tedy vzrostl zájem o pozemky i v menších městech do vzdálenosti až 30 kilometrů od Prahy, nacházejí-li se v blízkosti dopravních tepen. Toto lze sledovat například v Říčanech, kde už ale vhodné pozemky pro výstavbu rodinného domu téměř nejsou k mání, nebo v Jesenici, Hostivici, Chýni, Dobřichovicích, Černošicích či Berouně.

„Klienti také poptávají stále menší pozemky, roste zájem i o ty s rozlohou kolem 500 metrů čtverečních.  Nejžádanější jsou stále rovinaté pozemky, které samozřejmě umožňují nejjednodušší výstavbu. Ale lze sledovat, že i ohledně tohoto faktoru lidé ve svých nárocích polevují,“ popisuje aktuální trendy Jan Martina. 

Velmi podobně hodnotí Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky společnosti M&M Reality situaci v moravské metropoli. Na území Brna je v tuto chvíli velmi málo pozemků, které by byly určeny přímo k výstavbě rodinných domů a byly na to již připravené zasíťováním. Ceny jsou proto vysoké, pohybují se v rozmezí od 8 až do 14 tisíc korun za jediný čtvereční  metr,“ konstatuje. Pro kupce se přitom jedná jen o část celkové investice. Čeká jej 4% daň z nabytí a samozřejmě ještě samotná stavba domu. „Tato cenová hladina, je dle mého názoru na samé hraně koupěschopnosti klientů,“ říká Odehnalová. 

Trh s pozemky na území Brna kopíruje celkový vývoj prodeje nemovitostí. Navíc je výrazně nepříznivě ovlivněn dosud neschváleným novým územním plánem. Přímo ve městě je téměř nemožné získat pozemek, a když už ano, tak si klienti připlatí. „Této situace využívají obce v okolí Brna, jako jsou Syrovice, Přízřenice nebo Pohořelice, které přizpůsobily své územní plány, výstavbu povolily a nyní v nich vznikají další satelitní lokace. V blízkém okolí Brna tedy pokračuje i letos mírný růst cen pozemků, a to zhruba o 2 až 3 procenta oproti roku 2018, avšak zasíťovaných stavebních pozemků ani zde není mnoho,“ přibližuje Odehnalová.  Část klientů podle ní přistupuje i ke koupi starého domu ve špatné stavu, který strhnou a na jeho půdorysu postaví nový. 

Situaci ve třetím největším městě v zemi popisuje Jakub Čepica z ostravské pobočky společnosti M&M Reality: „Zatímco ceny některých nemovitostí v Ostravě začaly již na podzim 2018 víceméně stagnovat, u stavebních pozemků pokračuje jejich další mírný nárůst. Tempo růstu se ale zpomalilo a srovnatelné pozemky jsou v tuto chvíli zhruba o 5 až 8 procent dražší než v před rokem.“ Pokud porovnáme léto 2018 a léto 2017, tak v tomto období ceny ostravských pozemků narůstaly výrazněji, a to zhruba o 15 procent.

„Jako příklad mohu uvést zasíťovaný pozemek v obci Vřesina ležící na západ od Ostravy, jehož prodejní cena je dnes 2 200 korun za metr čtvereční. V roce 2016 by ten samý pozemek stál 

1 800 korun za metr čtvereční, před rokem zhruba 2 100 korun za jeden čtvereční metr,“ říká Jakub Čepica. K žádaným okrajovým lokalitám města podle něho patří například hranice Poruby či Slezské Ostravy.

M&M Reality Holding je lídrem na realitním trhu. Společnost má 185 stabilních poboček po celé České republice a na 2500 makléřů, kteří procházejí vlastním náročným a propracovaným školicím programem. 

Skupina M&M se zabývá širokou oblastí služeb vázaných k nemovitostem. Synergicky vše začíná u zprostředkování prodeje a pronájmu a navazuje dalšími službami, kterými jsou financování bydlení, pojištění nemovitostí a životních rizik, investice do nemovitostí či zajištění dodávky elektřiny nebo plynu. Investiční aktivity společnosti se soustředí do výkupu bytů a bytových domů vhodných jednak pro rekonstrukci a následný prodej, ale také pro fungování jako výnosové nemovitosti, které jsou skupinou pronajímány a spravovány. Silná developerská divize se orientuje nejen na připravovanou výstavu typizovaných rodinných domů, ale zejména na již realizovanou výstavbu družstevních bytů po celé České republice. 

Spotřebitelé označili společnost M&M Reality nejdůvěryhodnější realitní kanceláří v Česku. Stalo se tak v rámci ankety o nejdůvěryhodnější značky na trhu pořádané agenturou ATOZ Marketing Services, a to již podruhé v řadě