Češi si v letní sezóně sjednávali nižší limity cestovního pojištění, oproti minulému roku ale roste zájem o pojištění odpovědnosti

Cestovní pojištění za poslední rok zdražilo o 1,2 %, vyplývá ze statistik Indexu24, který již šest let sleduje možnosti úspor českých domácností za nejběžnější produkty a služby. Značný zájem zaznamenala novinka této sezony, připojištění asistenčních služeb při cestě autem do ciziny, tu si sjednalo celkem 19 % lidí. Více Čechů pak letos uzavírá připojištění odpovědnosti a pojišťuje svá zavazadla, obecným trendem je ale sjednávání pojistek s nižšími limity.

Z interních dat projektu Index24 vyplynulo, že za cestovní pojištění na dovolenou letos průměrná domácnost utratila 1 817 korun, to je o 23 korun více než loni. Hlavním trendem této sezóny je však sjednávání nižších limitů. V minulé sezóně si 75 % cestovatelů sjednávalo limit pro léčebné výlohy minimálně 7,5 milionu až neomezený, letos si takové krytí sjednalo „jen“ 69 % procent lidí. Drtivá většina jich však tak vysoké plnění v případě využití pojistky nepotřebuje. „Klienti by měli sjednávat limity cestovního pojištění podle toho, kam míří. Pro Evropu jsou dostatečné léčebné výlohy 4-5 milionů, mimo Evropu, do Švýcarska a na Island poté nad 5 milionů,“ říká zakladatel největšího finančního srovnávače Porovnej24.cz, Zbyněk Laisek. 

Která připojištění jsou populární?

Nejpopulárnějším připojištěním této sezóny je úrazové připojištění, které si sjednalo celých 45 % klientů, což je ale o 3 % méně než v loňské letní sezóně. Větší zájem klienti naopak projevili o pojištění odpovědnosti. To zaznamenalo nárůst o 12 % oproti minulému létu, celkově si jej objednalo 48 % lidí. Toto připojištění se vyplatí především rodinám s dětmi, které mohou poškodit například hotelové vybavení nebo majetek jiného turisty. 

Nejmenší zájem je zatím o pojištění storna zájezdu, které uzavírá pouze 1 % klientů. „Je zajímavé, že i při průměrné ceně zájezdů, která se pohybuje na úrovni 33 750 korun, si cestovatelé často nepřipouští riziko, že by nakonec byli nuceni dovolenou zrušit. Chvilku před odjezdem jim například může onemocnět dítě nebo si zlomí nohu a nemají-li pojištění storna, přijdou o celou částku,“ říká Zbyněk Laisek z portálu Porovnej24. Zájem je také o připojištění zavazadel. To si letos sjednalo o 2 % více lidí než loni, celkem 19 %. „Pojištění zavazadel je velice oblíbené. Je ale potřeba podrobně si přečíst podmínky. Často z nich bývá vyjmutá například krádež zavazadel ze stanu nebo karavanu. Klient by měl dle toho zvážit, na jaký typ dovolené se chystá a zda je pro něj pojištění využitelné,“ dodává Laisek. 

Velký zájem u zákazníků vzbudila také novinka ve formě připojištění asistence vozidla, které uzavřelo 19 % lidí. To se vyplatí hlavně při delší cestě do zahraničí. Výhodou pro majitele vozidel je, že mají jistotu, že v případě autonehody nebo poruchy vozidla se asistenční služba postará nejen o vozidlo, jeho opravu a případný převoz, ale také o posádku, které zajistí náhradní dopravu a ubytování. Při sjednávání by si měli lidé hlídat limity krytí opravy, repatriaci vozidla a případné sešrotování vraku, které se u pojišťoven liší. Průměrná cena připojištění je 500 korun. 

Letový asistent, veterinární péče a krátkodobé pojištění domácnosti

Řada pojišťoven nabízí pro klienty různé produkty, kterými se svou nabídku snaží od konkurence odlišit. Jedete-li například na dovolenou se svým čtyřnohým mazlíčkem, určitě oceníte možnost pojistit ho na případné zdravotní komplikace u České Pojišťovny. Pro aktivní cestovatele, kteří nechtějí plánovat, nabízí Direct pojišťovna pojištění na rizikové sporty jen na dny, kdy bude klient opravdu sportovat. To stačí oznámit den dopředu. Ergo pojišťovna pak nabízí připojištění letového asistenta, který v případě zpožděného letu, nestihnutí přestupu nebo poškození zavazadla vše vyřeší za klienty a zajistí jim kompenzaci. V případě delší dovolené zvažte také krátkodobé pojištění domácnosti například proti vykradení.

Srovnání popularity jednotlivých připojištění v rámci cestovního pojištění*
Připojištění 7/2018 7/2019
Rizikový sport 11 % 8 %
Vyšší krytí (nad 7,5 milionu) 75 % 69 %
Připojištění úrazu 42 % 45 %
Zavazadla 17 % 19 %
Odpovědnost 36 % 48 %
Storno zájezdu 1 % 1 %
Asistence vozidla Produkt neexistoval 19 %

*Zdroj: interní data Porovnej24.cz

O společnosti Porovnej24.cz

Porovnej24.cz je největším finančním porovnávačem s možností online sjednání, který operuje s nabídkou produktů více než 80 firem. Zároveň je i předním poskytovatelem unikátního softwaru pro finančně poradenské společnosti. Cílem firmy je zjednodušení finančního rozhodování a optimalizace finančních výdajů občanů.