Tři hlavní kritéria výběru střední školy – co, kde a za kolik?

PRAHA, 3. ZÁŘÍ 2019 – V uplynulém školním roce bylo v České republice přijato do prvních ročníků středních škol více než 113,5 tisíce žáků. Letos bude číslo podobné. Desítky tisíc deváťáků a jejich rodiče už nyní řeší věčná dilemata ohledně pokračujícího vzdělávání – jaká střední škola bude ta pravá?

 

  • VŠEOBECNÉ VZDĚLÁNÍ, NEBO SPECIALIZACE?

 

Při výběru školy by měl být prvotní zájem dítěte. Sekundárním faktorem jsou studijní předpoklady. „Děti někdy bývají zaskočeny nároky, se kterými se poprvé setkají na střední škole, a pokud je výuka nebaví, rychle ztrácí motivaci. Například u našich uchazečů očekáváme zájem o techniku a počítače, neměli by mít odpor k matematice, ale všechno ostatní jsme schopni je naučit,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

Trendem moderní doby je specializace už na střední škole. Roste zájem o střední školy zaměřené na IT i o řemeslné obory. Mezi nejčastější důvody, které ovlivňují děti při výběru střední školy, patří podle údajů Národního ústavu pro vzdělávání zájem o obor, snadné uplatnění a dobré finanční ohodnocení oboru na trhu práce.

„Třetina našich studentů si naši školu vyhlédla už v osmé třídě základní školy a dříve, dvě třetiny se rozhodly v 9. třídě. Na VŠ pokračují bezmála všichni naši maturanti. Je však pravda, že naši absolventi dostávají už při studiu mnoho pracovních nabídek, které je nakonec zlákají, a studium přeruší. Na druhou stranu mnoho zaměstnavatelů vychází mladým ajťákům vstříc s flexibilní pracovní dobou a zkráceným úvazkem, při kterém mohou vysokoškolské studium bez problémů dokončit,“ podotkl Martin Vodička.

 

  • STÁTNÍ, NEBO SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA?

 

Čtvrtina středních škol v Česku je soukromá. V uplynulém školním roce je společně s církevními školami navštěvovalo 16,1 procenta z celkového počtu 420 814 žáků. Zatímco veřejné školy s více než 352 tisíci středoškoláky sází na své tradice a vybudovanou prestiž, kvalitní soukromé školy kontrují moderními technologiemi, individuálním přístupem ke studentům a vyšším objemem praktické výuky. 

„Soukromé vzdělávání se ve společnosti dlouho potýkalo s zažitým mýtem, že je drahé a pro lenochy, kteří nezvládají výuku na státní škole. Současná generace studentů a rodičů jej naopak vnímá jako možnost nadstandardního studia v souladu s aktuálními potřebami pracovního trhu. A do něj jsou ochotni v rozumné míře investovat. Především ve specializovaných oborech, jako jsou informační technologie, je nutné naplnit požadavky na technologické vybavení školy, a v tom se státní a soukromý sektor může velmi lišit,“ uvedl Martin Vodička, který šéfuje SSŠVT už od jejího vzniku roku 1994. Školné zde činí 19 500 korun ročně. Z toho může ubrat sám student až 7000 korun díky prospěchovému stipendiu.

Kvalitní střední školy, soukromé i státní, dětem nabízí řadu možností dalšího profesního a osobního rozvoje a mimoškolních aktivit. Například přípravu na jazykovou zkoušku FCE, získání řidičského oprávnění, různé pobyty v zahraničí či sportovní kurzy. „V konečném součtu pak nemusí soukromé školy, kde je vše zahrnuto v jednorázovém školném, vycházet výrazně dráž než ty státní. Vždy je důležité se ptát, jaké aktivity a speciality ve výuce i mimo ni student na škole získá a co a za kolik bude muset doplácet. Zvlášť v IT je velmi důležitý přístup k modernímu hardwaru a zpoplatněným softwarům, se kterými studenti pracují ve výuce, ale měli by je mít k dispozici také pro domácí využití,“ poukázal Martin Vodička.

 

  • DOMA, NEBO MIMO REGION?

 

Přechod na střední školu může být prvním krokem k osamostatnění dítěte. Zvlášť pokud si vybralo specializované studium daleko od svého bydliště. Čtyři roky studia na střední škole připraví žáka nejenom na profesní život, ale rozvíjí také jeho osobnost a pomáhá mu nalézt své místo ve společnosti. Spokojenost žáka se odvíjí od zázemí školy, stylu výuky a přístupu vyučujících. Konkrétní školu se proto vyplatí vybírat i z institucí daleko za dojezdovým rádiem.

„Kvalitní střední školy zajišťují svým žákům cenově dostupné zázemí, proto by stěhování do jiného města nemělo být překážkou k dobrému vzdělávání. V současnosti máme více než 30 procent mimopražských studentů a jejich podíl se stále zvyšuje. Obědy ve škole stojí studenta 32 Kč na den a ubytování v Domě mládeže nabízíme za 1600 Kč měsíčně. Vybavení školy, úspěchy jejích studentů v mezinárodních srovnáních, například v jazykových soutěžích, uplatnění v praxi nebo úspěšnost při přestupu na zvolenou VŠ by měly být důležitějšími ukazateli než adresa školy,“ vyjmenoval Martin Vodička. 

V tiskové zprávě byla použita data Českého statistického ústavu: Školy a školská zařízení – školní rok 2018/2019 a Národního ústavu pro vzdělávání: Přechod absolventů středních škol na trh práce – II. etapa, Praha 2018.

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA VÝPOČETNÍ TECHNIKY, www.sssvt.cz

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) se od svého založení v roce 1994 specializuje na výuku maturitních oborů zaměřených na informační technologie. Zároveň je také spolutvůrcem těchto oborů. V současné době škola nabízí studentům tři specializace: grafické systémy a tvorbu webových stránek, správu počítačových sítí, programování a databázové systémy. Kvalita pedagogického sboru složeného z fundovaných profesionálů a moderní vybavení školy se každý rok promítá do téměř stoprocentní úspěšnosti absolventů při přijímacích zkouškách na VŠ. Mimo to se studenti uplatňují v širokém spektru zaměstnání spojených s využitím výpočetní techniky a informačních technologií. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.