Představení Huawei Mate 30 bez podpory společnosti Google – komentář kyberbezpečnostní společnosti Check Point

Společnost Huawei představila novou vlajkovou loď Mate 30, ovšem bez aplikací a služeb Google. Jedná se o první podobné představení nového telefonu Huawei od zavedení amerických obchodních sankcí.
Vidíme dva hlavní problémy, kterým by uživatelé Huawei Mate 30 čelili mimo čínské území: Absence Google Mobile Services (GMS), a tedy aplikací jako Gmail nebo YouTube, a problémy se získáním kvalitních aplikací od jiných výrobců. Huawei zpočátku zmiňoval, že chráněná systémová oblast na nových zařízeních bude odemykatelná, aby bylo relativně snadné instalovat mobilní aplikace Google. Nicméně otevření chráněné systémové oblasti by vedlo ke snadnějšímu infikování malwarem. Moderní systémy Android mají obvykle chráněnou systémovou oblast a uživatelskou oblast. Aplikace v systémové oblasti mají mnohem citlivější funkce než v uživatelské oblasti. Všechny aplikace nainstalované uživatelem pracují z uživatelské oblasti s omezeným přístupem k citlivým datům. A ve svém nejnovějším vyjádřeni Huawei víceméně vyloučil možnost odemčení systémové oblasti.

“Jako krátkodobé řešení se uživatelé mohou rozhodnout nainstalovat aplikace Google a další oblíbené aplikace z obchodů s aplikacemi třetích stran. Ale bezpečnostní standardy v obchodech třetích stran se mohou lišit a obecně jsou slabší než bezpečnostní opatření společnosti Google,” říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Bezpečnostní tým Check Point Research odhalil řadu masivních útoků zneužívajících obchody třetích stran jako prostředek rychlého šíření. Příkladem je nedávný útok mobilního malwaru „Agent Smith“, který nepozorovaně infikoval 25 milionů zařízení a maskoval se jako aplikace související se společností Google. “Uživatelé si musí dávat pozor na falešné aplikace a malware. Doporučujeme uživatelům, aby si vybrali renomované obchody, jako je Amazon App Store. Amazon sice nenabízí aplikace společnosti Google, ale přístup k Gmailu a YouTube je možné prostřednictvím webových stránek,” dodává Kadrmas.

GMS aplikace je možné do telefonu dostat prostřednictvím Over-the-Air updatů, což znamená, že jakmile Huawei získá odpovídající certifikát společnosti Google, výrobce bude moci jednoduše poslat GMS všem uživatelům jednoduchou aktualizací systému.