Skupina MOL staví technologický komplex na výrobu polyéterických polyolů za 1,2 miliardy EUR

V severomaďarském městě Tiszaújváros Skupina MOL slavnostně položila základní kámen technologického komplexu na výrobu přibližně 200 000 tun polyéterických polyolů ročně. S rozpočtem ve výši 1,2 mld. EUR, ke kterému přispěje i maďarská vláda prostřednictvím daňových úlev ve výši 131 mil. EUR a investiční dotace, je tento projekt největší investicí Skupiny MOL. Komplex bude uveden do provozu v roce 2021 a vytvoří 200 pracovních míst. Disponovat bude nejmodernější technologií a podle odhadů se bude každoročně podílet na EBITDA v rámci Skupiny MOL částkou 150 mil. EUR. 

Polyol je významná a vyhledávaná surovina využívaná v mnoha průmyslových odvětvích, od automobilové výroby až po stavebnictví a oděvní průmysl. Petrochemický komplex v Tiszaújváros bude na výrobu polyéterických polyolů využívat efektivní a ekologické technologie, jako je například proces HPPO (výroba propylenoxidu z peroxidu vodíku), který vyvinuly společnosti ThyssenKrupp a Evonik.

Slavnostního položení základního kamene se zúčastnil Zsolt Hernádi, předseda představenstva a generální ředitel Skupiny MOL, Dr. Sami Pelkonen, generální ředitel Chemical & Process Technologies společnosti ThyssenKrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, člen maďarského parlamentu a Mihály Varga, ministr financí Maďarska.

“Díky tomuto investičnímu projektu bude Skupina MOL jedním z nejvýznamnějších hráčů chemického průmyslu v regionu, přičemž MOL se stane jedinou společností ve střední a východní Evropě, která bude zastřešovat celý hodnotový řetězec od těžby ropy až po výrobu polyolů,” uvedl Zsolt Hernádi a dodal: „Závod po uvedení do provozu v roce 2021 posílí pozici města Tiszaújváros v chemickém průmyslu, protože odborné zaměření a výrobní infrastruktura mohou přilákat do této oblasti další investory.”

“Dnešek je významným krokem v transformaci chemického průmyslu v Maďarsku, jakož i pro spolupráci mezi Skupinou MOL a společností ThyssenKrupp,” uvedl Dr. Sami Pelkonen, CEO ThyssenKrupp. “Svou Strategií 2030 Skupina MOL realizuje ambiciózní agendu růstu. Zavázali jsme se tuto strategii podporovat a přispět svými technologiemi a know-how k inovativnímu a udržitelnému chemickému sektoru,” dodal.

Jedním ze základních pilířů tzv. „Strategie Skupiny MOL 2030 – Enter Tomorrow“ je rozšíření petrochemického hodnotového řetězce společnosti a výroba produktů s vyšší přidanou hodnotou. Milníky této strategie jsou závod na výrobu polyolů a závod na výrobu syntetického kaučuku, který Skupina MOL vybudovala s japonskou společností JSR. Závod už produkuje 60 000 tun styren-butadienového kaučuku vyrobeného roztokovou polymerací (S-SBE), který je na globální úrovni velmi vyhledávaným chemickým produktem. Nejdůležitější surovinou pro výrobu S-SBR je butadien, který vyrábí Skupina MOL v závodě uvedeném do provozu v roce 2015.

Stručný přehled petrochemie Skupiny MOL

Skupina MOL rozšiřuje v souladu se svou Strategií 2030 svůj petrochemický hodnotový řetězec s cílem stát se předním hráčem v oblasti chemického průmyslu v regionu střední a východní Evropy. Díky široké škále aplikačních možností představuje polyéterický polyol, který je surovinou pro výrobu poyluretanových pěn, hlavní orientaci petrochemického vývoje Skupiny MOL. Používá se například v automobilovém, stavebním, obalovém i nábytkářském průmyslu. Skupina MOL chce být strategickým partnerem výrobců polyuretanu v regionu prostřednictvím svého plně integrovaného hodnotového řetězce, nejmodernějšího technologického zařízení a vynikajících standardů v oblasti služeb.

O Skupině MOL

Skupina MOL je integrovaná, mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v maďarské Budapešti. Působí ve více než 40 zemích, zaměstnává dynamický tým, který čítá 26 000 pracovníků po celém světě a má za sebou více než 100 letou tradici v průmyslovém odvětví. Průzkumné a výrobní aktivity Skupiny MOL vycházejí z více než 75 letých zkušeností v oblasti uhlovodíků. V současnosti má výrobní aktivity v osmi zemích a průzkumná aktiva ve 13 zemích. Skupina MOL provozuje v rámci integrovaného řízení dodavatelského řetězce čtyři rafinerie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku a vlastní síť 2 000 čerpacích stanic v 10 zemích střední a jihovýchodní Evropy.

O Industrial Solutions společnosti ThyssenKrupp

Obchodní útvar Industrial Solutions společnosti ThyssenKrupp je předním partnerem v oblasti výstavby a servisu průmyslových závodů a systémů. Na základě více než 200 letých zkušeností dodává závody a komponenty na míru pro zákazníky v chemickém průmyslu, ve výrobě průmyslových hnojiv, ale také v cementářském, důlním a ocelářském průmyslu. Jako systémový partner automobilového sektoru vyvíjí vysoce specializované řešení, které splňují individuální požadavky zákazníků. Asi 15 000 zaměstnanců na celém světě tvoří globální síť s technologickým portfoliem, které v maximální možné míře zaručuje produktivitu a efektivitu.