Otevřená platforma API od ABB umožňuje seniorům vést nezávislý a plnohodnotný život

V jednom z prvních případů použití otevřené platformy API v praxi spolupracovala společnost ABB s iHomeLab z Univerzity aplikovaných věd a umění v Lucernu za účelem zavedení personalizovaného virtuálního asistenta pro zlepšení kvality života starších obyvatel.

S rostoucí průměrnou délkou života poroste i počet seniorů v populaci. V důsledku toho jsou řešení asistovaného bydlení (AAL) stále důležitější pro umožnění delšího nezávislého života doma. 

Projekt ‚Můj život, moje cesta‘ je první projekt svého druhu, který využívá novou otevřenou platformu API za účelem poskytování alternativních prostředků holistické péče a virtuální podpory pro klíčové aspekty sociální a klinické péče v prostředí asistovaného bydlení. 

Tento projekt, navržený na pomoc velkým skupinám obyvatel pro umožnění delšího nezávislého života, realizovala iHomeLab a chytré bydlení bonacasa spolu s řadou mezinárodních partnerů. Projekt využívá virtuální asistentku, která pomáhá asistovanému bydlení v bytech bonacasa ve Švýcarsku díky zavedení systému ABB-free@home®.   

Virtuální asistentka Anne komunikuje s obyvateli prostřednictvím hlasového ovládání nebo tabletu. Toto řešení využívá systém ABB-free@home® prostřednictvím jeho otevřené platformy API, portálu MyBuilding a cloudové platformy ABB Ability™ na pomoc uživatelům snadno ovládat všechny funkce svého chytrého bydlení. 

Virtuální asistent ovládá až 15 funkcí v bytě

Na veletrhu IFA 2019 společnost ABB předvedla svou otevřenou platformu API pro kompletní transformaci sektoru chytrých domácností a vytvoření nových možností pro vývojáře a partnery pro integraci stovek aplikací a řešení, jako je tento jedinečný virtuální asistent.  

Projekt ‚Můj život, moje cesta‘ je působivý příklad toho, jak nová otevřená platforma API společnosti ABB umožňuje integraci třetích stran ve prospěch koncového uživatele. Prostřednictvím platformy API systému ABB-free@home® mohou obyvatelé požádat virtuálního asistenta o přístup do nabídky chytré domácnosti a snadno ovládat až 15 funkcí ve svém bytě, od automatizace dveří až po osvětlení a domácí videotelefon. 

Zkušební provoz přichází v kritické době pro oblast zajištění zdravotní péče, kdy se předpokládá růst globálních výdajů na zdravotní péči s ročním nárůstem o 4,1 % v letech 2017-2021, z pouhých 1,3 % v letech 2012-2016 *. Mnoho lékařů a poskytovatelů zdravotní péče po celém světě se obrací na chytré technologie jako pozitivní cestu poskytování inovativních a nákladově efektivních způsobů snižování a uvolňování tlaku na personál a finanční zdroje ve zdravotních trustech. 

Služba je určena i pro technologicky méně zdatné lidi

Hlavním cílem zkoušky s obyvateli chytrého bydlení bonacasa ve Švýcarsku bylo ověření přijetí virtuálního asistenta lidmi, kteří nemají velké zkušenosti s technologiemi.  Chování uživatelů bylo podrobně analyzováno a byly učiněny závěry, které byly významné pro další vývoj a komercializaci projektu. Pilotní projekt rovněž usiloval o prokázání toho, že virtuální asistent může skutečně pomoci obyvatelům k pohodlnému bydlení a zdravému a asistovanému provádění každodenních činností. 

Oliver Iltisberger, generální ředitel pro chytré budovy společnosti ABB, řekl: „Žijeme ve světě, kde nás zvyšující se náklady na zdravotní péči a naše stárnoucí populace stojí triliony dolarů za rok. Chytrá technologie nabízí nové a průkopnické způsoby, jimiž je některé prvky možno automatizovat. Pomáhají však rovněž lidem k lepšímu, bezpečnějšímu a pohodlnějšímu životu v jejich domácnosti a snižují tak tlak na využívání zdrojů.“

„Tento zkušební provoz je velmi zajímavý a předvádí, jak snadno je chytrou technologii možno přijmout, pokud je integrována holisticky do prostředí bydlení a je možno ji osobně uzpůsobit pro uživatele prostřednictvím otevřené platformy API,“ dodal Iltisberger.

ABB-free@home® umožňuje snadné ovládání aplikací domácí automatizace z mobilního zařízení nebo počítače. Během tohoto zkušebního provozu obyvatelé používali tablet s avatarem na obrazovce spolu s panely na stěně za účelem ovládání a řízení určitých funkcí v domácnosti, včetně světel a žaluzií, systémů HVAC (topení, ventilace a klimatizace) a systémem upozornění na narušení vstupu. 

Virtuální asistent v rodném jazyce

Chytrá technologie v elegantním balíčku, uživatelsky příjemné ovládání, a navíc s využitím osobních zařízení, jako jsou telefony, počítače nebo tablety, odstraňují stigma spojené se zařízeními podporovaného bydlení.  Avatar nabízí snadno ovladatelný, přirozený způsob interakce s chytrou technologií a poskytuje obyvatelům větší kontrolu nad svým každodenním životem.

Dr. Andrew Paice z iHomeLab uvádí: „Cílem tohoto pilotního programu bylo pomoci starším obyvatelům vést nezávislý a plnohodnotný život díky spojení pomoci lidí a technologie.  I když je použitá technologie poměrně složitá, virtuální asistent pro koncové uživatele je přátelský avatar s lidskou podobou, kterého vidí na svém počítači, televizoru, tabletu nebo chytrém telefonu. Obyvatelé mohou s virtuálním asistentem mluvit ve svém rodném jazyce. Je to trochu jako moderní verze sluhy: někoho, kdo vás velmi dobře zná, chce pro vás jen to nejlepší a slouží vám, kdykoliv to potřebujete – buď ze zázemí nebo tváří v tvář.“  

Protože stále více seniorů trápí rostoucí samota a izolace, projekt avatara má pozitivní dopad na častější kontakty s rodinou a přáteli prostřednictvím digitálních video hovorů a okamžitých zpráv. 

Jednoduché propojení s chytrou domácností

Digitální pomoc v prostředí asistovaného bydlení poskytuje řešení, která je možno snadno integrovat, a kombinuje chytrou domácnost s technologií zdravotní péče do jednoho balíčku péče a podpory. 

Od řízení kontroly podávání léků, přes pomoc při stravování až po nastavení budíku a upomínek, spolu se zajištěním nezávislého života, bezpečnosti, komunikace a společenské zábavy prostřednictvím digitálního zprostředkování, avatar byl velmi dobře přijat dvěma třetinami obyvatel asistovaného bydlení, kteří požádali, aby si po ukončení zkušebního provozu mohli tablet ponechat. 

Iltisberger ze společnosti ABB pokračuje: „Věříme, že podobní virtuální asistenti mohou hrát klíčovou roli při pomoci starším obyvatelům a osobám s problémy s mobilitou, ať už jsou naprogramováni na podporu a pomoc pro zachování každodenního aktivního života nebo na rekonvalescenci.“

„Spolu se spuštěním naší nové platformy API vítáme nová vylepšení v lékařské oblasti a předpokládáme obrovské zvýšení chytrých technologií pro programy asistovaného bydlení. Ve společnosti ABB neustále spolupracujeme s našimi partnery za účelem investic do vylepšení chytrých domácností a technologie budov na podporu služeb pro všechny životní fáze,“ uzavírá ltisberger.

bonacasa ve Švýcarsku je jedinečný koncept ubytování zahrnující 1000 bytů ve vlastnictví a 750 B2B bytů v Malters, Oensingenu a Utzenstorfu. Každý byt nabízí moderní architekturu s prostředím integrované chytré technologie a personalizované služby. To zaručuje bezpečnější a pohodlnější životní styl pro aktivní rodiny a pro seniory, kteří odešli do penze a potřebují trochu péče, aby mohli žít nezávisle. 

(* Zdroj: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/Life-Sciences-Health-Care/gx-lshc-hc-outlook-2018.pdf

-Konec-

Společnost ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je přední společnost nabízející průkopnické technologie v oblasti rozvodných sítí, elektrifikačních výrobků, průmyslové automatizace a robotiky a pohonů poskytující globální služby zákazníkům ve veřejných službách, průmyslu, dopravě a infrastruktuře. V návaznosti na více než 130 let své historie v zavádění inovací společnost ABB dnes píše budoucnost průmyslové digitalizace s využitím dvou jasných hodnotových nabídek: přenos elektřiny z jakékoliv elektrárny do jakékoliv zástrčky a automatizace průmyslu od přírodních zdrojů až po hotové výrobky. Jakožto titulární partner Formule E, FIA série závodů monopostů poháněných výhradně elektrickou energií, ABB posouvá hranice elektrodopravy, čímž přispívá k dosažení udržitelné budoucnosti. Společnost ABB působí ve více než 100 zemích světa a pracuje pro ni přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com