Průzkum DPDgroup: V případě brexitu bez dohody by na e-shopech Spojeného království přestalo nakupovat 70 % Evropanů

Podle studie, kterou si DPDgroup nechala vypracovat společností GfK, je možné, že placení dodatečných daní a cel, stejně jako delší dodací lhůty, by mohly znamenat zásadní překážku pro budoucí rozvoj přeshraniční e-commerce v Evropě.

2019-10-17 12_54_21-Přepravní společnost - přeprava zboží a zásilek _ DPD CZ.png

V případě tvrdého brexitu by u zboží nakoupeného online mezi Spojeným královstvím a evropskými zeměmi mohlo být vyžadováno uhrazení dodatečných cel, daní a administrativních poplatků. Je možné, že koncoví příjemci by tyto daně a cla museli zaplatit dokonce ještě před doručením jimi zakoupeného zboží, jakmile toto zboží dorazí do cílové země. Do doby, než budou tyto poplatky uhrazeny, by bylo dané zboží zadržováno, což by vedlo mimo jiné k delším dodacím lhůtám.

Průzkum, který proběhl u 24 258 nakupujících na internetu ve 21 evropských zemích ukázal, že v případě uplatnění dodatečných nákladů by mohlo na e-shopech Spojeného království přestat nakupovat 70 % zákazníků. V případě spotřebitelů ze Spojeného království by zase v přeshraničních e-shopech zcela přestalo nakupovat 69 % lidí. 

“Ačkoli Evropu dělí od termínu brexitu již pouze dva týdny, v mnoha oblastech stále přetrvává řada nejistot. I když jsme plně připraveni na veškeré možné varianty, i nadále doufáme, že jednání nakonec dospěje k určité dohodě” říká Miloš Malaník, generální ředitel a jednatel DPD CZ. 

Nakupování na internetu musí zůstat snadné

V případě brexitu bez dohody by na přeshraniční toky mezi evropskými zeměmi a Spojeným královstvím byly okamžitě uvaleny dodatečné daně a cla. Ačkoli se těmto povinným poplatkům nelze vyhnout, další důležité dopady, jako jsou delší dodací lhůty, je však možné zmírnit.

DPDgroup přišla s novým řešením fakturace pro elektronické obchodníky, kteří posílají zásilky z a do Spojeného království. Toto řešení umožňuje jednoduše zaplatit online cla i daně zákazníkem v momentě, kdy nákup na internetu provádí. Zásilky odesílané pomocí tohoto řešení se tak dostanou do sítě DPDgroup ihned poté, co dorazí do cílové země, a nedojde tedy k jejich zdržení z důvodu proclení.

DPDgroup je připravena na brexit ve všech jeho podobách

Od referenda o brexitu prošla DPDgroup jeho všechny možné varianty a zavedla taková opatření, že veškeré procesy týkající se obchodováním zákazníků DPDgroup ve Spojeném království a Evropě, budou i nadále probíhat hladce.

V rámci přípravy na scénář brexitu bez dohody, který by nastal dne 1. listopadu 2019, bude DPDgroup od 24. října provádět postupnou změnu, aby přizpůsobila trasy a zahájila služby celního odbavení ve vyhrazených branách (ve Spojeném království, Irsku, Francii, Nizozemsku a Španělsku) z a do 27 evropských zemí.

O DPD

Společnost DPD CZ je součástí skupiny DPDgroup, v Evropě největšího mezinárodního silničního přepravce a podle objemu zásilek druhé největší přepravní sítě v Evropě. V České republice je společnost DPD se svými 430 zaměstnanci a 900 kurýry přední poskytovatel přepravních služeb. Díky inovativním technologiím, expertním znalostem a výborné péči o zákazníky poskytuje DPD nejlepší zákaznickou zkušenost s doručením zásilek. Inovativní službou Predict nastavuje společnost DPD nové standardy v doručování. Zákazník předem ví, kdy mu bude zásilka doručena, a to na 1 hodinu přesně. Zároveň si v aplikaci DPD Kurýr může změnit čas nebo místo doručení podle svých preferencí. Jako součást DPDgroup může DPD CZ využít přes 42 000 výdejních míst Pickup napříč celou Evropou a doručovat do 230 zemí po celém světě. DPDgroup, přepravní síť společnosti GeoPost, s pomocí více než 75 000 pracovníků doručuje denně až 5,2 milionů zásilek. GeoPost je mateřská společnost DPDgroup vlastněná Le Groupe La Poste, která v roce 2018 vykázala tržby ve výši 24,7 miliard EUR.