Mona Lisa: Beyond the Glass odhaluje příběh nejslavnějšího obrazu světa

Za ochranné sklo obrazu Leonarda da Vinci nahlédnou při 500. výročí jeho smrti nejen návštěvníci pařížské výstavy, ale také předplatitelé služby Viveport Infinity. Ti se mohou těšit na rozšířený obsah i galerii dalších obrazů.

Praha, 22. října 2019 – Společnost HTC a muzeum Louvre informovaly, že ve čtvrtek 24. října 2019 bude zahájena výstava klíčových děl Leonarda da Vinci k výročí 500 let od jeho úmrtí. Součástí expozice se stane i první VR zážitek pařížského muzea Mona Lisa: Beyond the Glass, který vznikl v rámci projektu HTC VIVE Arts. Aplikace přivede k životu příběh nejslavnějšího obrazu všech dob prostřednictvím nejnovějšího VR headsetu HTC Vive Cosmos. Kromě 7 minut dlouhé zkušenosti, kterou mohou prožít návštěvníci výstavy, dorazí zároveň do obchodu Viveport i rozšířená verze aplikace pro předplatitele služby Viveport Infinity. Ta jim zprostředkuje návštěvu muzea i prohlídku dalších děl světoznámého umělce.

Unikátní zážitek Mona Lisa: Beyond the Glass dovolí návštěvníkům muzea i předplatitelům služby Viveport Infinity poznat mistrovské dílo jako nikdy dřív. Získají možnost překročit hranice skla, za kterým se ukrývá světoznámý obraz a objevit detaily, jež nejsou lidským zrakem postřehnutelné. Aplikace zahrnuje výsledky posledních vědeckých výzkumů odhalujících malířské techniky použité při jeho tvorbě a poodhalí i nejnovější informace o identitě modelky. Virtuální realita tak umožní uživatelům z celého světa prostudovat do hloubky nejzásadnější renesanční malbu i její příběh.

Mona Lisa: Beyond the Glass se nebude věnovat pouze obrazu, který okouzluje generace milovníků umění. Bude reflektovat i to, že Leonardo da Vinci zasvětil svůj život také vědě a architektuře. Odkaz renesančního velikána, který vždy podporoval inovace tak bude oslavován pomocí jedné z nejmodernějších technologií dneška.

Těší nás, že můžeme při příležitosti výstavy Leonardo da Vinci poprvé do muzea Louvre uvést virtuální realitu,“ poznamenala hlavní kurátorka a kulturní ředitelka muzea Louvre Dominique de Font-Réaulx. „Naše spolupráce s HTC VIVE Arts umožní veřejnosti prozkoumat výjimečné mistrovské dílo úžasně pohlcujícím způsobem. Navíc zážitek umožní potkat Monu Lisu a dozvědět se o ní spoustu informací bořících mýty a legendy, které ji provázely přes 500 let.“

„Bylo nám ctí spolupracovat s muzeem Louvre na jejich prvním VR zážitku, který bude v rámci této monumentální výstavy prezentován prostřednictvím headsetů HTC Vive. Díky výsledkům naší práce získají možnost prohlédnout si Mona Lisu i ti, kteří nebudou mít příležitost navštívit výstavu osobně,“ doplnila ředitelka HTC VIVE Arts Victoria Chang.

Výstava bude probíhat od 24.října 2019 do 24. února 2020 v prostorách Napoleonovy haly muzea Louvre. Pro omezenou kapacitu je nutná rezervace na stránkách www.ticketlouvre.fr.

O muzeu Louvre

Louvre je jedním z největších uměleckých muzeí světa a zároveň představuje jeden z nejvýznamnějších Pařížských monumentů. V roce 2018 jej navštívilo přes 10 milionů návštěvníků, kteří jej tak učinili nejnavštěvovanějším uměleckým muzeem na světě. Jeho sbírka, která je instalována na ploše 72 000 metrů čtverečných čítá přes 35 tisíc exponátů pokrývajících umění od pravěku až po 19. století. Více informací naleznete na stránkách www.louvre.fr.

O systému virtuální reality HTC Vive™

HTC Vive je první komplexní systém virtuální reality společnosti HTC, který je od základu designován pro virtuální realitu v pokojovém měřítku (room-scale VR). Vive přináší, díky nastavitelnému headsetu, dvěma bezdrátovým ovladačům s HD haptickou odezvou a preciznímu snímáním pohybu v rozsahu 360°, ohromující vizuální zážitek a možnost přirozené interakce s virtuálním prostředím. Zároveň systém umožňuje bezdrátové spojení s mobilním telefonem a přenos jeho nejdůležitějších funkcí do virtuální reality, stejně jako propojení s reálným světem pomocí vestavěné kamery. Tyto technologie praktickým způsobem zvyšují bezpečnost a umožňují bezstarostné ponoření do virtuální reality, díky kterému hráče virtuální světy zprostředkované systémem HTC Vive pohltí vizuálně, fyzicky i emocionálně. Více informací na www.htcvive.com.